Αποστολή: Στρασβούργο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στόχευε με την παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, πέραν της ομιλίας του στην ολομέλεια, να ενημερώσει τις διάφορες πολιτικές ομάδες για τις δικές του κινήσεις/πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Και εκεί επικεντρώθηκε επεξηγώντας και το πως ο ίδιος βλέπει να επιτυγχάνεται η επανέναρξη των συνομιλιών. Στόχος του ήταν να περάσουν τα μηνύματα μέσω της κοινοβουλευτικής οδού προς τις ηγεσίες των κομμάτων αλλά και των αρχηγών κυβερνήσεων.

Παράλληλα ήταν και μια ευκαιρία για τον ίδιο να ακούσει και από την άλλη πλευρά απόψεις, από πολιτικές ομάδες οι οποίες έχουν τη δική τους ευρωπαϊκή και εθνική απήχηση, και οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τα ανοίγματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών. Γιατί στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ξεκάθαρο πως είναι εκτός ατζέντας και κάθε συζήτησης η όποια επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε διάφορους ευρωπαϊκού κύκλους, και στο ευρωκοινοβούλιο, υπήρχε η απορία κατά πόσο τα κίνητρα που θα δοθούν στην Τουρκία περιλαμβάνουν και την επανέναρξη ενταξιακών.

Η κυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής ότι τα κίνητρα τα οποία η ίδια θέλει να προωθηθούν ώστε να πειστεί η Τουρκία να αλλάξει προσέγγιση στο Κυπριακό, δεν περιλαμβάνουν την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ούτως ή άλλως εδώ και μερικά χρόνια η Λευκωσία έβλεπε πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είχε επιφέρει ουσιαστικά οφέλη στο Κυπριακό και ούτε άλλαξε η στάση της Άγκυρας. Επίσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γνώριζε πριν φτάσει στο Στρασβούργο πιο είναι το κλίμα εντός της ΕΕ και για τις έντονες επιφυλάξεις που υπάρχουν σ’ ότι αφορά την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία. Εξάλλου, ένας από τους λόγους που αμέσως μετά ο ΠτΔ πήγε στην Βιέννη ήταν για να εξηγήσει και προς τον Αυστριακό καγκελάριο την πρότασή του στο Κυπριακό και να του ξεκεθαρίσει ότι δεν προωθείται επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Το πρόσημο ήταν θετικό για τα αποτελέσματα των επαφών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες με τις οποίες συναντήθηκε σημείωσαν με θετικό τρόπο τις θέσεις και τις προθέσεις του στο Κυπριακό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πολιτική ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και η πολιτική ομάδα Renew Europe, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έμειναν ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις προσπάθειες που ο ίδιος καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Εκτιμούν επίσης ότι μέσα από την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα υποστηρικτικοί στο να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό. Επιπρόσθετα υπάρχει και θετική ανάγνωση του ότι όσο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται η Τουρκία τόσο μεγαλώνει η απόσταση της από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οκτώ σημεία από την ομιλία Χριστοδουλίδη στο Ευρωκοινοβούλιο

Θετικής ανάγνωσης τυγχάνει από πλευράς πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου και η θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Νότιας Γειτονίας, δηλαδή στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Ο ΠτΔ ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις δικές του κινήσεις προς τις χώρες της περιοχής αυτής και επεσήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Οι επαφές στο Στρασβούργο, τη χρονική συγκυρία που πραγματοποιούνται έρχονται να ενισχύσουν την κυπριακή προσπάθεια για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, καθώς έπεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολαβεί θα δοθεί χρόνος να προωθηθούν τα μηνύματα προς τις ηγεσίες των χωρών και κυρίως να προετοιμαστεί το έδαφος για περαιτέρω επαφές από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες 29 και 30 Ιουνίου.

Το ορόσημο των τουρκικών εκλογών έχει παρέλθει και η προσπάθεια προς την κατεύθυνση της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη. Έχοντας δε κατά νου ότι τουλάχιστον η δημόσια προσέγγιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό δεν έχει διαφοροποιηθεί ποσώς μετά την επανεκλογή του. Φαίνεται όμως, και από τα όσα συζητήθηκαν στο Στρασβούργο και θα συζητηθούν και στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό τον μήνα, πως η Λευκωσία δίνει μεγαλύτερο βάρος στα όσα συζητούνται και θα συζητηθούν προσεχώς ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως σημείωναν στον «Φ» διπλωματικές πηγές, δύο Ευρωπαίοι ηγέτες και δύο θεσμικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν τα μηνύματά τους προς τον Ερντογάν όσον αφορά και το Κυπριακό. Κάτι που κάνει τη Λευκωσία να είναι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει κάποια κινητικότητα που θα συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών. Τα μηνύματα που λαμβάνει ο Λόφος είναι πως αυτές οι επαφές Ευρωπαίων ηγετών θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ οπόταν θα βρεθούν στον ίδιο χώρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση και σε θέση συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης μεταφέρει στους συνομιλητές του αυτό που και στην Κύπρο επαναλαμβάνεται από τους συνεργάτες του, ότι αυτή τη στιγμή η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η δική του προσπάθεια για κινητικότητα μέσω της ΕΕ. Το κατά πόσο αυτό θα επιφέρει αποτέλεσμα ή όχι είναι κάτι που θα διαφανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν από την επόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.