Με ανανεωμένη την κομματική εντολή για τη δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία του ΔΗΚΟ, θέση, αυτή του αναπληρωτή προέδρου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου βλέπει αυτή την εμπιστοσύνη ως μια νέα πρόκληση για να ψηλώσουν τον πήχη και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη πολιτών πέραν του στενού δηκοϊκού χώρου.

Στο ευρύτερο κάδρο αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη, αλλά επιλέγει να κρατά ότι τα λάθη εντοπίζονται και ότι γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Πιστεύει ότι η κοινωνία είναι ανοιχτή για να μπει φρέσκος αέρας αλλά θέλει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει. Δεν ασπάζεται τη ρητορική για κυβερνών κόμμα και επιχειρηματολογεί πως αυτές οι αντιλήψεις είναι αναχρονιστικές και δεν ταιριάζουν με την νέα εποχή στην οποία έχει μπει η Κύπρος. Τονίζει ότι η στήριξη στην υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη είναι  για το ΔΗΚΟ ανάληψη ευθύνης απέναντι στον τόπο και το μέλλον του και όχι απόκτηση του τίτλου «κυβερνώσας παράταξης».

-Νέα πενταετία στο ΔΗΚΟ με τους ίδιους πρωταγωνιστές.  Ευλογία ή πενία, η μη διεξαγωγή εκλογών στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος;

-Προφανώς αναφέρεστε στις θέσεις του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου που είναι οι μόνες για τις οποίες δεν θα γίνουν εκλογές.  Για όλες τις υπόλοιπες θέσεις υπάρχουν υποψήφιοι και θα διεξαχθούν εκλογές. Δεν θα χαρακτήριζα ούτε ευλογία ούτε πενία τη μη διεξαγωγή εκλογών για τις δύο αυτές θέσεις αλλά βαριά ευθύνη. Θα έλεγα ότι αντικατοπτρίζει μία εικόνα όπου τα μέλη και στελέχη του κόμματος εκτιμούν θετικά την παρουσία και τη δραστηριότητα των δύο αυτών αξιωματούχων και ως εκ τούτου δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα αλλά ταυτόχρονα εναποθέτει μεγάλη ευθύνη στους ώμους μας να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των μελών και των στελεχών του ΔΗΚΟ και γιατί όχι, να ψηλώσουμε τον πολιτικό πήχη και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ανθρώπων πέραν των κομματικών τάξεων του ΔΗΚΟ.

-Δύσκολες εποχές για πολιτική και πολιτικούς.  Διέρχονται και τα κόμματα μία κρίση;  Και γιατί τόσο περιορισμένη η συμμετοχή γυναικών στα κομματικά κέντρα λήψεως αποφάσεων;

-Δύσκολες εποχές πάντοτε θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι πως διαχειριζόμαστε τις δύσκολες εποχές και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε. Ποια είναι η απάντηση των πολιτικών όταν η κοινωνία αναζητά απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία στα δύσκολα που περνά;  Το εύκολο για ένα πολιτικό κόμμα είτε ένα πολιτικό πρόσωπο είναι να ξεκινήσει να μοιράζει εύηχες υποσχέσεις. Το δύσκολο, αλλά αναγκαίο, είναι να κατανοεί την ουσία των προβλημάτων και να απαντά με ένα στρατηγικό σχεδιασμό, εφικτό και υλοποιήσιμο, για τη σταδιακή επίλυση αυτών των προβλημάτων. Με ειλικρίνεια και ευθύτητα πάντοτε, γιατί  μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε στιγμιαίες συνταγές.  Όταν όμως όντως ένα πολιτικό κόμμα αναλώσει κόπο και χρόνο για να παρουσιάσει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις η κοινωνία θα το εισπράξει και με αυτό τον τρόπο η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα αντί να μειώνεται θα αυξάνεται. Αν με ρωτάτε, η κοινωνία είναι ανοιχτή στο να μπει φρέσκος αέρας αλλά θέλει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει.

Ξέρετε όμως, η εμπειρία και το πρόσφατο παρελθόν έχουν δείξει ότι δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη σπατάλη στα δευτερεύοντα και όχι στα ουσιώδη.

Η συμμετοχή γυναικών στα κομματικά κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι όντως περιορισμένη αν και πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια η εικόνα έχει βελτιωθεί κατά πολύ.  Γεγονός παραμένει ότι μία γυναίκα πρέπει να αποδείξει την αξία της διπλά και τριπλά για να εισέλθει και να παραμείνει σε αυτά τα κέντρα. Τα ποσοστά και οι αναλογίες είναι καλό να υπενθυμίζονται αλλά αυτό δεν θα μας κάνει πολιτικά προηγμένους. Η πολιτική μπορεί να γίνει ενίοτε η ίδια «κακοποιητική» όχι μόνο απέναντι σε θέματα ισότητας αλλά και απέναντι στους πολίτες όταν περισσεύει η αφέλεια και αμοραλισμός.  Αυτό που έχουμε ανάγκη να επικρατήσει ως το μοναδικό κριτήριο είναι η ικανότητα του πράττειν.

-Ο στόχος της εκλογής Χριστοδουλίδη στην Προεδρία έχει επιτευχθεί.  Πως είναι η μέχρι τώρα συνεργασία με το Προεδρικό;  Είστε κυβερνών κόμμα;

-Για πρώτη φορά έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένας άνθρωπος που δεν είχε την στήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά τη στήριξη των κομμάτων του ευρύτερου κεντρώου χώρου με το ΔΗΚΟ να είναι η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Την ίδια στιγμή κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ευρύτερη στήριξη ανθρώπων πέραν των κομμάτων του κεντρώου χώρου. Με αυτά ως δεδομένα, δεν θεωρώ ότι είμαστε «κυβερνών κόμμα» με την στενή έννοια της λέξης.  Άλλωστε, πιστεύω ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι αναχρονιστικές και δεν ταιριάζουν με την νέα εποχή στην οποία έχει μπει η Κύπρος. Η στήριξή μας στην  υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι για εμάς ανάληψη ευθύνης απέναντι στον τόπο και το μέλλον του και όχι απόκτηση του τίτλου «κυβερνώσας» παράταξης ή κόμματος.  Η εξουσία δεν είναι προνόμιο αλλά ευθύνη.  Ευθύνη να την χρησιμοποιείς σωστά για το ευρύτερο καλό του τόπου και της κοινωνίας.     

-Τι σημαίνει για το ΔΗΚΟ η επάνοδος στην εξουσία;

-Σημαίνει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό έτσι ώστε η κάθε επόμενη μέρα σε αυτό τον τόπο να γίνεται καλύτερη από την προηγούμενη.  Είναι ευκαιρία για το ΔΗΚΟ να αναδείξει πρωτίστως το βασικό του χαρακτηριστικό που είναι η μετριοπάθεια αλλά και η δυνατότητά μας, με βάση την ιδεολογία μας, να πετυχαίνουμε συναινέσεις, να γεφυρώνουμε διαφορές και να προκαλούμε συνέργειες με θετικό αποτύπωμα για τον τόπο. Σημαίνει να δουλέψουμε σκληρά για να πείσουμε τον κόσμο ότι με αίσθημα ευθύνης για το παρόν και το μέλλον του πολιτευόμαστε χωρίς δογματισμούς με όραμα μια Κύπρο καλύτερη. 

-Διαπιστώνεται κατά καιρούς μία γκρίνια σε μια μερίδα του κόσμου του ΔΗΚΟ.  Υπάρχει απογοήτευση σε ορισμένους και για το έργο της κυβέρνησης αλλά υπάρχει και η άποψη ότι για το ρουσφέτι γίνεται ο καυγάς.  Εσάς ποια είναι η άποψη σας;

-Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι μπήκαμε πλέον σε νέες εποχές.  Οι έννοιες ρουσφέτι και βόλεμα δεν έχουν θέση στο δικό μας λεξιλόγιο, δεν έχουν θέση σε καμία χώρα που θέλει να έχει προοπτική για το μέλλον και σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος.  Το δικό μας λεξιλόγιο περιλαμβάνει λέξεις όπως όραμα, στρατηγικός σχεδιασμός και πλάνο, μεθοδολογία, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά, ευγενείς στόχοι που θέλουμε να πετύχουμε για τον τόπο μας και όχι μόνο για το κόμμα μας.  Μόνο αυτά μπορούν να πάρουν μία χώρα και μία πολιτική παράταξη μπροστά.  Όλα τα άλλα είναι πρόσκαιρα και χωρίς ουσιαστικό αποτύπωμα.

Αν σας ζητούσα να βαθμολογούσατε την Κυβέρνηση, τι βαθμό θα βάζατε; O πήχης μπήκε πολύ ψηλά.  Οι πρώτες 100 μέρες πέρασαν.  Οι προσδοκίες δεν φαίνεται να εκπληρώθηκαν…..

-Δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση, θεωρώ ότι πολλά και θετικά έγιναν τις πρώτες εκατό μέρες.  Πιστεύω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει το έργο μίας κυβέρνησης με εντολή πενταετίας στις πρώτες 100 μέρες. Πιστεύω ότι περισσότερο εντυπώσεις αφήνει κάποιος στις πρώτες 100 μέρες παρά ουσία, και εάν οι προσδοκίες θα εκπληρωθούν ή όχι αυτό θα φανεί στην πορεία και σε βάθος χρόνου.  Το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είμαι βέβαιη ότι θα υλοποιηθεί, και σίγουρα εμείς έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε σκληρά και να συμβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.  Αν έγιναν λάθη στις πρώτες 100 μέρες, βεβαίως και έγιναν, εκείνο που όμως έχει σημασία είναι τα λάθη να εντοπίζονται και να διορθώνονται. Την ίδια στιγμή  όμως, κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι σε αυτές τις πρώτες εκατό μέρες τα βήματα ήταν πολλά και θετικά.

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν υπάρχει θέληση»

-Υπάρχει ή δεν υπάρχει η ανάλογη συνεννόηση για νομοσχέδια πριν φτάσουν στη Βουλή;  Θα μπορούσε το ΔΗΚΟ να είχε το ρόλο του μεσολαβητή στη Βουλή για να εξασφαλίζεται πλειοψηφία;  Γιατί δεν το κάνει;

-Υπάρχει και συνεννόηση και συνεργασία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντοτε χώρος για βελτίωση. Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα το ΔΗΚΟ έχει συμβάλει τα μέγιστα έτσι ώστε σε κορυφαία νομοθετήματα να ολοκληρωθούν όχι με πλειοψηφία αλλά με ομοφωνία.  Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη νομοθεσία για το ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία όπου καταφέραμε να συγκεράσουμε όλες τις απόψεις και να καταλήξουμε σε ένα κοινό παρονομαστή που ικανοποιούσε τις ελάχιστες ανησυχίες όλων των κομμάτων με γνώμονα πάντοτε τους περιορισμούς που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι η ομόφωνη κατάληξη της Ολομέλειας της Βουλής είναι ένα καλό παράδειγμα ότι όταν με σεβασμό αφουγκράζεσαι όλους τους εμπλεκόμενους και έχεις ειλικρινή διάθεση να συμβιβαστείς για να βρεις λύση, τότε αδιέξοδα δεν υπάρχουν.

-Το κεφάλαιο για το ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία έκλεισε οριστικά ή να αναμένουμε νέα κεφάλαια;

-Ελπίζω να μην έχουμε νέα κεφάλαια.  Εκκρεμεί η τελική έγκριση της κυπριακής νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω να έχουμε καλά νέα σύντομα.