Η συζήτηση των τελευταίων ημερών στον ΔΗΣΥ περιστράφηκε γύρω από την απόφαση της Νατάσας Πηλείδου να μην αναλάβει τελικά στη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας του κόμματος, όμως την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκαν και δύο σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις, οι οποίες ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν και την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Πινδάρου.

Η εσωστρέφεια συντηρείται εδώ και τέσσερις μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, με τη νέα ηγεσία να προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό της, έχοντας ταυτόχρονα να διαχειριστεί σοβαρά εσωτερικά ζητήματα που προκύπτουν, με κάποιους να δείχνουν ως υπεύθυνο για αυτό, τον τέως πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την άλλη, είναι και ο υπόγειος πόλεμος που δέχεται η ηγεσία του ΔΗΣΥ από το Προεδρικό εκπορευόμενο, δείχνοντας πολλοί ως υπεύθυνο τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το στενό του περιβάλλον. Ανεπηρέαστη δεν αφήνει την Πινδάρου, ούτε η στάση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη, η επίσκεψη και οι δηλώσεις του οποίου μετά τη συνάντηση με τον νυν Πρόεδρο στο Προεδρικό, ενόχλησαν αρκετούς στην Πινδάρου. Όλα αυτά λειτουργούν ως ένα πεδίο πιέσεων έναντι της νέας ηγεσίας του κόμματος, η οποία από την πλευρά της, δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής τον ανάλογο δυναμισμό, με τον οποίο να στείλει και ανάλογα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Μια τακτική που για πολλούς επιβεβαιώνει την αδυναμίας της και δίνει πεδίο δράσης σε διάφορους…

>> Η παρέμβαση Αβέρωφ, ο οδηγός και ο συνοδηγός

Την περασμένη Τετάρτη, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, επανήλθε θέλοντας να δηλώσει το παρόν του με δηκτική δήλωση για το Κυπριακό, με αφορμή τα όσα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, σε σχέση με την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πιάστηκε από την φράση του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι μπορεί να γίνει ο Πρόεδρος που μπορεί φέρει τη λύση για να ασκήσει κριτική και να πει διάφορα, κλείνοντας την δήλωση του με την φράση: «Το όχημα της λύσης χρειάζεται οδηγό – ο συνοδηγός, ακόμα κι αν πετύχουμε να είναι Ευρωπαίος, όσο καλός κι αν είναι, δεν αρκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δεν αποκλείονται επισκέψεις από ΟΗΕ το επόμενο διάστημα

Η δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, έστελνε κυρίως μηνύματα εσωκομματικά προς την Αννίτα Δημητρίου και την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος, παρά προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η παρέμβαση του, δεν έγινε εκ μέρους του ΔΗΣΥ αλλά ήταν προσωπική και ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς, παρέκαπτε την Πινδάρου, θέλοντας να δηλώσει τη δική του παρουσία και να δείξει την απουσία του κόμματος από τη δημόσια σφαίρα. Ο ΔΗΣΥ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, δεν είχε εκδώσει καμία ανακοίνωση σε σχέση με τα όσα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Η δήλωση Αβέρωφ, δεν ήταν μία απλή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά μία γραπτή δήλωση που στάληκε σε όλα τα ΜΜΕ και έπαιξε «δυνατά» σε πολλά εξ αυτών. Η δήλωση παρουσίας του Αβέρωφ στο πολιτικό προσκήνιο, ουσιαστικά αποσκοπούσε στο να καταδείξει την απουσία του ΔΗΣΥ υπό της νυν του ηγεσία από τις πολιτικές εξελίξεις.

>> Τα πυρά του Κωνσταντίνου Πετρίδη

Στο κάδρο των εξελίξεων της προηγούμενης βδομάδας, ήταν ασφαλώς και η δήλωση του τέως Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, η οποία μάλιστα, λόγω της συζήτησης για το επίμαχο θέμα της φορολογίας των καυσίμων, συζητήθηκε και πολύ περισσότερο. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε για λαϊκισμό εκ μέρους του ΔΗΣΥ στο θέμα και μάλιστα επανήλθε και δεύτερη μέρα για να δώσει συνέχεια, εξηγώντας τη θέση του. «Ως Υπουργός που εισήγαγα τα μέτρα θεωρώ ορθή την πρόθεση της κυβέρνησης. Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να τερματιστούν, με την τιμή καυσίμων χαμηλότερη από πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άδικη καθολικότητα του μέτρου κλπ. Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν διολίσθηση ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό», έγραψε στην ανάρτηση του στο Twitter την περασμένη Τετάρτη ο τέως Υπουργός Οικονομικών, για να εξηγήσει αναλυτικότερα τη θέση του, την επομένη σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του και αφού είχε προηγηθεί και απάντηση της Αννίτας Δημητρίου.

Η συγκεκριμένη δήλωση από πλευράς του Κωνσταντίνου Πετρίδη, ήταν ουσιαστικά η πρώτη μετά από αρκετό καιρό και ο λόγος που έγινε, δεν ήταν για να στηρίξει ή να εκφράσει συμφωνία με τις πολιτικές Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον οποίο ούτως ή άλλως δεν διατηρούν και ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Μάλιστα πολλές φορές ο Κωνσταντίνος Πετρίδης άσκησε έντονη και καυστική κριτική κατά του νυν Προέδρου και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αλλά και προηγουμένως. Είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη στην επίμαχη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ τον Δεκέμβριο του 2021 κατά την οποία αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για επιλογή υποψηφίου στην Πινδάρου για τις προεδρικές εκλογές. Συνεπώς, η προχθεσινή παρέμβαση του, έστελνε μηνύματα προς την ηγεσία του κόμματος.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του τέως Υπουργού, αναφέρουν πώς δεν είναι για το μόνο θέμα που ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εκφράζει τη δυσφορία για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος. Φέρεται μάλιστα να δήλωσε σε στενό του κύκλο πώς, δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ΔΗΣΥ «σιωπά», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την κατάσταση στο Κυπριακό και τα όσα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δηλώνει περί πρωτοβουλίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Η παρέμβαση Πετρίδη, δεν έγινε βέβαια σε συνεννόηση με τον Αβέρωφ, προέρχονται όμως και οι δύο από τη σχολή που θέλει τον ΔΗΣΥ να έχει πιο έντονες πολιτικές θέσεις, θεωρώντας την νέα ηγεσία του κόμματος ότι δεν εκφράζει πολιτικό λόγο και δεν αποτυπώνει το πολιτικό στίγμα της παράταξης.

Την ίδια ώρα βέβαια, κύκλοι του κόμματος σημείωναν πώς είναι πολύ σοβαρό, υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να κατηγορεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό για λαϊκισμό. Όπως αναφέρουν μάλιστα, είναι κάτι που συζητείται πολλές φορές από διάφορους στην Πινδάρου και πίσω από την πλάτη της Αννίτας Δημητρίου, ότι η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ λαϊκίζει και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εικόνα της.

Η υπονόμευση της Αννίτας Δημητρίου

Το κλίμα στην Πινδάρου δείχνει πώς στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ένας υπόγειος πόλεμος. Κομματικοί κύκλοι σημειώνουν πώς όλες οι εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κατάστασης πραγμάτων εντός του κόμματος. Οι παρεμβάσεις Αβέρωφ και Πετρίδη, μπορεί να μην έχουν κατ’ ανάγκη κοινή αφετηρία, έχουν όμως κοινό στόχο, όπως λέγεται, και ο στόχος αυτός είναι η Αννίτα Δημητρίου.

Την ίδια ώρα, στο γενικότερο πλαίσιο εντάσσεται από ορισμένους και η απόφαση της Νατάσας Πηλείδου. Η τελευταία ουσιαστικά μέσα από τα όσα δήλωσε έδειξε ότι οι λόγοι της απόφασης της, είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν έβλεπε ότι μπορούσε να προσφέρει κάτι περισσότερο, έχοντας ένα καθαρά εκτελεστικό ρόλο στο κόμμα. Αυτό εξηγεί και το γιατί συζήτησε να έχει ένα πιο πολιτικό ρόλο.  Η αποζήτηση όμως πολιτικού ρόλου, ερμηνεύεται από ορισμένους ότι δείχνει και τη διαφωνία της στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και τοποθετείται το κόμμα, έναντι των διαφόρων ζητημάτων. Υπάρχουν ακόμα και οι απόψεις ότι πιθανότατα να υπήρξαν και παρεμβάσεις προς το μέρος της από κάποιο ή κάποια άτομα, «τσιγκλώντας της» με υποδείξεις όπως του «τι κάνεις εσύ μαζί τους» και «τι ανάγκη έχεις να δουλεύεις για αυτούς».

Αυτά βέβαια για κάποιους άλλους είναι απλά κουτσομπολιά. Στα οποία κουτσομπολιά συγκαταλέγονται και όσα λέγονται και για τη συμπεριφορά ατόμου ή ατόμων της ηγεσίας προς το πρόσωπο της. Αυτό το οποίο κυκλοφορεί εντόνως είναι ότι κάποιοι δεν την ήθελαν, συμπεριφερόμενοι προς αυτήν ως να ήταν η προσωπική γραμματέας τους. Φωτογραφίζουν μάλιστα, συγκεκριμένο άτομο της ηγεσίας.

Από το περιβάλλον της Νατάσας Πηλείδου, ουδέποτε σχολίασαν οτιδήποτε σε σχέση με αυτά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η μη συνέχιση της στην θέση της εκτελεστικής διευθύντριας έδωσε τροφή για διάφορα σχόλια και συζητήσεις με τον αντίκτυπο να είναι και πάλι προς την ηγεσία του κόμματος…

Ένα ακόμα ζήτημα που αιωρείται είναι ο ρόλος του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Πινδάρου. Είναι ευρέως πλέον γνωστό στους συναγερμικούς κύκλους ότι ο τέως πρόεδρος του κόμματος με την νυν πρόεδρο, σχεδόν δεν μιλιούνται. Κάποιοι θεωρούν ότι η στάση της Αννίτας απογοήτευσε τον Αβέρωφ, αλλά κάποια άλλα κουτσομπολιά στην Πινδάρου το προχωρούν ένα ακόμα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ότι ο Αβέρωφ έχει σκοπό να επανέλθει και στο κόμμα, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις τόσο σε σχέση με το κόμμα, αλλά και σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας, θα τον ευνοήσουν.

Υπόσκαψη της Αννίτας βλέπουν κάποιοι και από την ανάποδη, θεωρώντας ότι κάποιοι θα θέλουν να μην πάει καλά το κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και να μην μπορεί να βγάλει μια υγιή εικόνα προς τα έξω, ούτως ώστε να παρουσιάσουν και ως μονόδρομο την επιλογή της συμπολίτευσης με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Είναι γεγονός και δεν κρύβεται, ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση ως προς τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης. Κάτι το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, διαπιστώθηκε και στην συνάντηση στο Προεδρικό μεταξύ Χριστοδουλίδη, Αννίτας και Δίπλαρου. Κομματικοί κύκλοι από την άλλη, υποδεικνύουν πώς το «φιλοκυβερνητικό» στρατόπεδο έχει περιορίσει τις παρεμβάσεις του και τα σχόλια του εντός του κόμματος, δείχνοντας στην ουσία ότι η ευθύνη βαραίνει την άλλη πλευρά για συντήρηση αυτής της κατάστασης. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που λέει πώς είναι η στάση της ηγεσίας που προκαλεί αυτές τις διαφορετικές στάσεις και αντιδράσεις των δύο πλευρών.