Λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσιογραφική διάσκεψη για προβολή του κυβερνητικού έργου των πρώτων 100 ημερών ο Προέδρος Χριστοδουλίδης έδωσε μια πρώτη γεύση του τι θα παρουσιάσει την Τρίτη.

Η παρουσίαση του κυβερνητικού έργου θα χωριστεί πάνω σε δύο κύριους άξονες: Κυπριακό/εξωτερική πολιτική, και εσωτερική διακυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνει πως οι προτεραιότητες είχαν καθοριστεί πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Το Βήμα» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «αμέσως ξεκινήσαμε τις ενέργειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, προτάσσοντας συγκεκριμένη πρόταση για πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, πάντοτε εντός του πλαισίου και της αιγίδας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «ύψιστη προτεραιότητα μου είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα». Σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που ανέπτυξα τη πρότασή μου για ενεργότερη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, που στόχος είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου.

Θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι πως η ΕΕ «έχει όλα τα εργαλεία και τα κίνητρα, λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, που με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι σκέψεις για αναστολή των μειώσεων σε καύσιμα και ηλεκτρισμό έφεραν την Κυβέρνηση σε θέση άμυνας

Το δεύτερο θέμα, όπως τα ιεραρχεί ο ΠτΔ στη συνέντευξη του, είναι αυτό της ενέργειας όπου δόθηκε προτεραιότητα «για επανακαθορισμός της πολιτικής μας στον τομέα της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις προκλήσεις που προκύπτουν στον εν λόγω τομέα». Την ίδια ώρα αντιμετωπίστηκε «και κατά τρόπο που αποδεικνύεται η αξιοπιστία της Κύπρου, θέμα υψίστης σημασίας για εμένα, το θέμα των κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία».

Στο άξονα των ζητημάτων εσωτερικής διακυβέρνησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει να αναδείξει τις λύσεις που δόθηκαν σε μια σειρά από σοβαρά θέματα «όπως η επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατά 2/3, εξασφαλίζοντας την εργατική ειρήνη, ετοιμάσαμε και στείλαμε στη Βουλή νομοσχέδιο για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «ΚτίΖω» το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται και αφορά την ανοικοδόμηση των επικίνδυνων προσφυγικών πολυκατοικιών αυξησμαε ειδο΄ματα σε πολύτεκνους, όπως επίσης και το επίδομα μάνας, θέσαμε σε πολιτική εφαρμογή το θεσμό του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς και συστήνουμε Γραμματεία και Μηχανισμό Παρακολούθησης υλοποίησης του προγράμματος του κυβερνητικού έργου». Σ’ αυτά προστίθενται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα και ξεκινήσαμε την εργασία για φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας.

 Ερωτηθείς για τις αρνητικές εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνει πως μόνο η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, θα αποτρέψει νέα τετελεσμένα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις τουρκικές παραβιάσεις στο Βαρώσι, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να αναχαιτίσει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Ερωτηθείς για την επανεκλογή Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι, κατά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτες κρατών – μελών, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά. «Εάν όντως αυτή είναι η επιθυμία του», συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να εμπλακεί εποικοδομητικά». Εξηγεί ότι με βάση αποφάσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό.