Καθώς πλησιάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Ιουνίου η Λευκωσία εντείνει όλο και περισσότερο τις παρασκηνιακές της διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτύχει ένα πιο ισχυρό λεκτικό στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ένας από τους στόχους που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέσα από το λεκτικό των συμπερασμάτων να καταγράφονται συγκεκριμένα μηνύματα που θα αφορούν και τον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό. Αν και θεωρείται απίθανο να υπάρξει τοποθέτηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το διορισμό ενός απεσταλμένου της ΕΕ που θα εργαστεί προς την κατεύθυνση του Κυπριακού, η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να υπάρχει στο κείμενο μια αναφορά που να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα αναμένεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει η κυπριακή πλευρά μέχρι και την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πάει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ξεκινώντας ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων επί τόπου επιδιώκοντας ενίσχυση του λεκτικού των συμπερασμάτων σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετέχει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

>> Τα είπαν Κόμπος και Μπορέλ: Στο πλαίσιο της κινητοποίησης από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης ήταν το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εμπλακεί πιο ενεργά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τη συνάντηση απασχόλησαν επίσης θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εστίασε στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και η αξιολόγηση της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ. Όπως εν τω μεταξύ ανέφερε μετά τη σύνοδο ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου, οι ΥΠΕΞ συζήτησαν ακόμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία μετά την εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο κ. Κόμπος καλωσόρισε – σύμφωνα με την ανακοίνωση – την έγκριση του 11ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στη χώρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για αντιμετώπιση της παράκαμψης κυρώσεων από τρίτες χώρες. Επίσης, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης κατά του φράγματος Καχόβκα, και επανέλαβε την αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν επίσης συμπεράσματα του ΣΕΥ για περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στις παγκόσμιες ψηφιακές υποθέσεις. Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο διεθνώς στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ψηφιακής ατζέντας.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων για την κατάσταση στην Τυνησία, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τη στήριξή της Κύπρου στις προσπάθειες της ΕΕ για αναζωογόνηση των σχέσεων με τη χώρα, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει σημαντικό στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ, ενώ στο πλαίσιο συζήτησης για τις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου και τις τελευταίες προσπάθειες διαμεσολάβησης της ΕΕ, εξέφρασε εκ νέου τη στήριξη της Κύπρου στο Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας. Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ενόψει της συνόδου με τις χώρες της περιοχής. Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Σομαλία και στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.