Παράγραφο για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας περιέχει νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο κυκλοφόρησε το πρωί της Πέμπτης, στην οποία ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλείται να καταθέσει έκθεση για την κατάσταση των ευρωτουρκικών «χτίζοντας πάνω στα εργαλεία και τις επιλογές, που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο, η παράγραφος ακολουθεί την παράγραφο για το Κυπριακό, κάτω από την επικεφαλίδα «Ανατολική Μεσόγειος».

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν στην ένταξη της παραγράφου για τα ευρωτουρκικά, αλλά και τη συζήτηση τον Οκτώβριο, μετά από αίτημα της Γερμανίας. Ωστόσο, ζητήθηκε να υπάρχει αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -και συγκεκριμένα σε αυτά των Συνόδων του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, αίτημα που, όπως απεικονίζεται πιο κάτω στο προσχέδιο συμπερασμάτων, έγινε αποδεκτό.

Σημειώνεται ότι στα συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφερόταν η θετική ατζέντα μεν, αλλά απαιτείτο η αναλογικότητα από πλευράς Τουρκίας.

Ειδικότερα, το κείμενο των δύο παραγράφων (παράγραφοι 43 και 44 στο προσχέδιο που κυκλοφορεί) έχει ως εξής:

«43. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της.

44. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ιουνίου του 2021 και της Δήλωσης του Μαρτίου του 2021, και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, χτίζοντας πάνω στα εργαλεία και επιλογές που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με προοπτική να προχωρήσουν κατά τρόπο στρατηγικό και προσανατολισμένο στο μέλλον».