Με γεμάτη τη βαλίτσα επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καθώς ο στόχος που είχε θέσει για μια ισχυρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων τόσο σε σχέση με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό όσο και σ’ ότι αφορά τα Ευρωτουρκικά.

Η διασύνδεση των δύο θεμάτων μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων αφήνει πλήρως ικανοποιημένη τη Λευκωσία και με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να κάνει λόγο για ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο λεκτικό των συμπερασμάτων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα το οποίο «προέκυψε μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες», προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η «αναγνώριση από πλευράς των εταίρων μας της ετοιμότητας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντική «την σύνδεση που υπήρξε στα συμπεράσματα με τα ευρωτουρκικά», και πρόσθεσε πως αυτή είναι η δική του προσέγγιση. Ανέφερε πως στην σημερινή του παρέμβαση στη σύνοδο, πριν την έγκριση του σχετικού κεφαλαίου, ενημέρωσε για τις επαφές του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τις επαφές και κατ’ ιδίαν συναντήσεις ή στην Κύπρο ή στην Νέα Υόρκη για το «πώς προχωρούμε με την όλη προσπάθεια» και «πώς μπορεί να υπάρξει αυτός ο συγχρονισμός Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και ΝΑΤΟ».

Ανέφερε ακόμα πως στην παρέμβασή του στη συνάντηση στο γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «παρόλο που το θέμα της Σουηδίας είναι εκείνο που θα κυριαρχήσει όπως φαίνεται στις συζητήσεις στη Λιθουανία» και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζήτησα όπως σταλεί και για το Κυπριακό, «στις συναντήσεις που θα υπάρξουν με τον κ. Ερντογάν», το «ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών».

Πρόσθεσε πως στην παρέμβασή του επεσήμανε πως μια λύση του Κυπριακού «θα φέρει και την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο κοντά στην Δύση και πιο κοντά ακόμη στο ΝΑΤΟ», και εξέφρασε ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις που έγιναν από χώρες οι οποίες «παραδοσιακά δεν εκδήλωναν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό» όπως είπε, παραπέμποντας σε παρέμβαση του Ολλανδού Πρωθυπουργού και ηγετών από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία μετά την ενημέρωση που έκανε.

Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για τις θέσεις των εταίρων για την πρόταση για αντιπρόσωπο της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης θέλησε να υπογραμμίσει πως «κανένα κράτος μέλος δεν τοποθετήθηκε εναντίον αυτής μας της πρότασης» και πως βλέπουν την προστιθέμενη αξία της, προσπάθεια που όπως είπε θα συντονιστεί με τις επαφές που θα γίνουν με την τουρκική πλευρά στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Τόνισε παράλληλα ότι η αναφορά σε εμπλοκή της ΕΕ αναφέρεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, ειδικά «στην παρούσα συγκυρία που ο στόχος είναι ένας και μοναδικός να σπάσει το αδιέξοδο».

Τα συμπεράσματα: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» τονίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρουν: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο».