Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές της στην Ανατολική Μεσόγειο, προωθώντας σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής σταθερότητας. Τη θέση διατύπωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη.

Ο κ. Παπαδάκης είχε απευθυνθεί στην Κομισιόν μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίμπ Ερντογάν ότι προτίθεται να υπογράψει «συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» με το ψευδοκράτος και την κάλεσε να τοποθετηθεί και να απαντήσει σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της ΕΕ: «Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει ο κ. Μπορέλ και προσθέτει ότι «έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών».

Επιπλέον, αναφέρεται στο στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας ότι έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και του κεκτημένου της ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι η ΕΕ έχει εκφράσει «ενεργά και συνεχώς τις ανησυχίες της για κάθε προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών». Η ΕΕ, προσθέτει, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις και να αντιδρά, κατά περίπτωση.