Οι δύο βασικοί πυλώνες της αντιπολίτευσης, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ, φαίνεται να καταλήγουν σε κοινές ανησυχίες ως προς τα όσα αναφέρονται ή παραλείπονται στα κείμενα των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ σημειώνουν ως θετικές κάποιες από τις αναφορές του Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο υποδεικνύουν πως έπρεπε ο ΓΓ να πάει κι ένα βήμα πάρα πέρα και να καταδείξει την αρνητική στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς.

>> Η πρώτη ανάλυση της Πινδάρου: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στις εκθέσεις σημειώνει την αναφορά του ΓΓ ΟΗΕ ότι «η απουσία διαλόγου διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και καλεί τα δύο μέρη να παραμείνουν δραστήρια στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής πορείας προς τα εμπρός». Εντούτοις όμως, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, δεν σημειώνεται η επιμονή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Θέση η οποία βρίσκεται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου διαπραγμάτευσης για τη λύση του κυπριακού. Ο ΔΗΣΥ υπογραμμίζει και το ότι «η τήρηση ίσων αποστάσεων είναι διάχυτη σχεδόν σε όλα τα σημεία των εκθέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικά αλλά και υποδείξεις από τον Γκουτέρες για το Κυπριακό

Στο θέμα της Αμμοχώστου, ο ΔΗΣΥ βλέπει και πάλι τον ΓΓ να κινείαι στη λογική των ίσων αποστάσεων καθώς δεν καταδίκασε την Τουρκία αναφορικά με τις προκλήσεις και τα όσα παράνομα πράττει στην Αμμόχωστο «παρά το ότι σημειώνεται η ανάγκη για συμμόρφωση με τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789».

Ο ΔΗΣΥ σημειώνει στα θετικά την αναφορά του Γενικού Γραμματέα για τη χρησιμότητα που θα έχει ο διορισμός δικού του απεσταλμένου, «ωστόσο υποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει σημαντικές πρωτοβουλίες από τα δύο μέρη για να πειστεί ώστε να προχωρήσει στον εν λόγω διορισμό.  Θέση μας είναι πως ο διορισμός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα είναι απαραίτητος».

Περαιτέρω ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με την έκκληση του ΓΓ ΟΗΕ προς τα δύο μέρη αν συζητήσουν και να συμφωνήσουν κοινά αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κάτι όμως που «καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Τέλος ο ΔΗΣΥ υποδεικνύει προς την πλευρά του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «από πλευράς μας οφείλουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό από το σημείο που έχουν σταματήσει».

>> Η πρώτη ανάγνωση του ΑΚΕΛ: Οι δύο εκθέσεις, σημειώνει το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, ενώ υπογραμμίζει και την αναφορά Γκουτέρες περί διεύρυνσης του χάσματος. Στη συνέχεια το ΑΚΕΛ καταγράφει και τα εξής:

  • Ενώ, όμως, ο Γ.Γ. ορθά διαπιστώνει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους, αποφεύγει να αναφέρει ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, πιο απλά για λύση δύο κρατών, παραβιάζουν κατάφωρα το συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού.
  • Ο Γ.Γ. ορθά επισημαίνει ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου θα αποτελούσε σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που να οδηγεί σε λύση του Κυπριακού.  Και πάλι όμως δεν αναφέρει ότι το εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Τατάρ και η Άγκυρα.
  • Σημαντική και τετραγωνικά σωστή είναι η θέση του κ. Γκουτέρες ότι είναι μεν σημαντική η δουλειά των τεχνικών επιτροπών και η θετική επίδραση των ΜΟΕ για οικοδόμηση εμπιστοσύνης αλλά μόνο η πραγματική πρόοδος στην προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών που να έχουν νόημα και να είναι προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα θα πείσει Κύπριους και ξένους ότι ένα ειρηνικό μέλλον στο νησί είναι εφικτό.

Στο θέμα της Αμμοχώστου ο ΑΚΕΛ σημειώνει την αναφορά ΓΓ ΟΗΕ στην ανάγκη συμμόρφωσης στα ψηφίσματα 550 και 789 «ωστόσο έχοντας υπόψη ότι αν εποικιστεί η Αμμόχωστος αυτό θα σημάνει το τέλος των προσδοκιών για λύση του Κυπριακού, θα έπρεπε να ζητηθεί επιτακτικά ο τερματισμός και η ανάκληση των τουρκικών μεθοδεύσεων στην κατεχόμενη πόλη».

Απευθυνόμενο προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το ΑΚΕΛ του υποδεικνύει την αναφορά Γκουτέρες για το φυσικό αέριο και τον καλεί να σκεφτεί ξανά την πρόταση του κόμματος την οποία έχει ενώπιον του. Επίσης καλεί τον ΠτΔ «να πατήσει γερά» στα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του ΟΗΕ «για να πείσει ότι το εννοεί στην πράξη όταν ορθά λέει ότι θέλει επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, με τις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες».

Η ΕΔΕΚ από δικής της πλευράς ζητά ενεργοποίηση του ψηφίσματος 37/253 της Γενικής Συνέλευσης του OHE για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο. Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ «με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία δεν θα μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, για την οποία φέρει την απόλυτη ευθύνη».