Δεν έχει επιλυθεί όπως θα ανέμενε η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωσε ο Γενικός Ελεγκτής σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ αναφορικά με το θέμα του διορισμού συμβούλων στο Προεδρικό.

Υπενθύμισε ότι υπήρξαν εξαγγελίες από πλευράς Προέδρου για το θέμα, όπως η ετοιμασία νομοσχεδίου, κάτι που έπραξε και με εξαίρεση κάποιες πολύ μικρής σημασίας λεκτικές παρατηρήσεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις ανησυχίες της για το θέμα. Άρα σημείωσε ένα μείζον θέμα βαίνει προς επίλυση.

Αντίθετα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτοί οι σύμβουλοι του Προεδρικού ή Υπουργών που δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που υπάρχουν για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες θα έφευγαν, κάτι που δεν έγινε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γενικός Ελεγκτής: Καλύτερη η ανταπόκριση της παρούσας Κυβέρνησης – Ζητήματα που εκκρεμούν

«Τώρα ολοκληρώνουμε τον έλεγχο και θα βγάλουμε αρχές της ερχόμενης εβδομάδας έκθεση ή ανακοίνωση. Δεν έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν ακόμη σύμβουλοι στο Προεδρικό οι οποίοι δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου», ανέφερε.

Η θέση του Προέδρου, ανέφερε είναι ότι αυτό θα γίνει αυτό όταν περάσει το νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι αυτό είναι παράνομο αφού δεν μπορεί κάποιος να εργοδοτείται ως σύμβουλος, κάτι πού χρειάζεται ειδικές γνώσεις, χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου.

Έλεγχος και στο γραφείο Προέδρου Βουλής


Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι ξεκίνησε ο έλεγχος και για τους συμβούλους στο Γραφείο της Προέδρου της Βουλής, όπως ελέγχθηκαν τα εν ισχύ συμβόλαια για όλους τους Υπουργούς, Υφυπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι για όλους αυτούς θα εκδοθεί μια ανακοίνωση, με τη μορφή μάλλον ενός πίνακα με τα στοιχεία του κάθε συμβούλου, χωρίς το ονοματεπώνυμο. Στο μέλλον ανέφερε, εφόσον προνοείται στο σχετικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει και δημοσιοποίηση του ονοματεπωνύμου των προσώπων αυτών.

Ανάγκη γνωμοδοτικού οργάνου για διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων


Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι όπως έχει διαπιστώσει από τον διορισμό του το 2014, στην Κύπρο οι θεσμοί λειτουργούν σωστά ανάλογα και με τα πρόσωπα τα οποία κατέχουν τους θεσμούς.

Πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να πει γενικά αν από το 2014 και μετά τα πράγματα χειροτέρευσαν ή βελτιώθηκαν ή παρέμειναν στάσιμα. Υπάρχουν, πρόσθεσε, ημικρατικοί οργανισμοί οι οποίοι είχαν ένα πολύ κακό πρόεδρο ΔΣ, στην πορεία να μπει ένας καλός, μετά να φύγει και να μπει ένας καλύτερος ή χειρότερος.

Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσει η πολιτεία, σημείωσε, είναι όλοι όσοι ασκούν εξουσία, να μην επιλέγονται τυχαία, αλλά μέσα από μια σωστή και ορθολογιστική διαδικασία, με τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες και τα θεσμικά αντίβαρα, ώστε αυτοί οι θεσμοί ανεξάρτητα από το πρόσωπο να δουλεύουν ικανοποιητικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει πάρει πλέον μια πιο συγκεκριμένη μορφή. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι παρόλο που αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, θεωρεί ακόμα πιο σημαντικό να υπάρξει ένα γνωμοδοτικό όργανο το οποίο θα έχει αρμοδιότητα για τους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Για τους ημικρατικούς οργανισμούς ανέφερε ότι ένα γνωμοδοτικό όργανο θα αξιολογήσει την καταλληλόλητα αυτών που θα διοριστούν, ωστόσο η τελική επιλογή μπορεί να έχει έντονα πολιτικά στοιχεία, αφού οι περισσότεροι ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν βραχίονες κυβερνητικής πολιτικής.

Όσον αφορά το διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων ανέφερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωρεί πολιτική αξιολόγηση, αφού δεν πρέπει να ενδιαφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πολιτική άποψη αυτού που θα διοριστεί Γενικός Ελεγκτής ή Γενικός Εισαγγελέας, Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων κ.α. Αυτό το πρόσωπο, σημείωσε, πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερο και δεν πρέπει να επηρεάζεται από οποιαδήποτε πολιτική.

ΚΥΠΕ