Οι πολιτικές δυνάμεις αντέδρασαν έντονα στις νέες προκλήσεις των Τούρκων στη μονή Αποστόλου Ανδρέα. Ο ΔΗΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να διερευνήσει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και «να δρομολογηθούν από την κυβέρνηση οι κατάλληλες αντιδράσεις και διαβήματα ώστε να αποτραπεί μια τέτοια προκλητική ενέργεια».

Τονίζει επίσης πως «είναι βασική η αρχή ότι ο σεβασμός του χαρακτήρα της θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, πρέπει να αποτελεί απαραβίαστο στοιχείο».

Το ΑΚΕΛ «καταδικάζει τις δρομολογούμενες ενέργειες αλλοίωσης του θρησκευτικού χαρακτήρα της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα από τις κατοχικές αρχές» και τονίζει πως «η δημιουργία χώρου μουσουλμανικής προσευχής στον περιβάλλοντα της Μονής χώρο δεν συνάδει με τον ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα της Μονής και συνιστά μια απαράδεκτη επέμβαση.

Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα έχει τεράστια σπουδαιότητα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τον χριστιανικό κόσμο ενώ αποτελεί πολύτιμο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ευρώπης».

Η ΕΔΕΚ αναφέρει πως «η μετατροπή παρακείμενων στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα κτιριακών εγκαταστάσεων, σε χώρους προσευχής μουσουλμάνων, αποτελεί ακόμα ένα βήμα στον τουρκικό σχεδιασμό για ισλαμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου». Επίσης σημειώνει πως αναμένει «από την κυβέρνηση να θέσει το θέμα της ισλαμοποίησης των κατεχομένων και της ασέβειας προς τους χώρους θρησκευτικής λατρείας των χριστιανών, σε όλα τα βήματα».

Οι Οικολόγοι καταδικάζει την απόφαση για δημιουργία τζαμιού στον χώρο του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, καθώς θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα ο χαρακτήρας του ιερού χώρου στην Καρπασία. Και τονίζει πως «είναι μείζονος σημασίας ο αλληλοσεβασμός των ιερών μνημείων».