Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα έχουν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι και μέσα από τη κοινή τους δήλωση στοχεύουν να στείλουν μηνύματα τόσο σ’ ότι αφορά τη ΔΕΑ αλλά και ευρύτερα στο θέμα των αγνοούμενων.

Στο κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά την επίσκεψη, η οποία θα αρχίσει στις 9 το πρωί, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ εκτιμάται ότι θα εκφράσουν την στήριξή τους στο έργο που επιτελείται από πλευράς Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και την ανάγκη να αποφεύγεται πολιτικοποίηση του έργου που επιτελείται στο ανθρωπολογικό εργαστήρι.

Οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν εκ νέου έκκληση προς όσους κατέχουν πληροφορίες για του που βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοι να τις δώσουν για να βοηθήσουν το έργο της ΔΕΑ, ενώ θα τονίσουν και την ευθύνη της επιτροπής απέναντι στους συγγενείς όσον αγνοούνται λόγω των γεγονότων στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του χθες βράδυ χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ σημειώνοντας ότι η συνάντηση έχει και πολιτική διάσταση μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της πλευράς μας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο ΠτΔ σημείωσε πως το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι αυτό που αναμένει είναι κατά τη σημερινή συνάντηση να σταλεί «ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας, έτσι ώστε να εντατικοποιηθεί η δουλειά της ΔΕΑ, να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα».

Στις δηλώσεις του ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στο θέμα του Αποστόλου Ανδρέα και αποκάλυψε ότι γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με κατοίκους της περιοχής.