Μέσα από διεξοδική εξέταση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θέλουν να δουν, μέσα από την εξίσωση ευρωτουρκικά-κυπριακό-ελληνοτουρκικά, να οδηγούνται τα πράγματα σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ένα 24ωρο πριν υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, διαμήνυσε πως «υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση και κοινοί στόχοι» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, μιας και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Ένα μήνυμα που έχει αποδέκτες τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, σημειώνοντας παράλληλα πως «θα απογοητευτούν όσοι αγωνιωδώς προσπαθούν να βρουν διαφορές».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκτιμά πως η εμπλοκή των Ευρωπαίων εταίρων και η όλη κινητικότητα που παρουσιάζεται στα ευρωτουρκικά δεν είναι άσχετη με τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας: «έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια λόγο της δική μας ξεκάθαρης προσέγγισης σχετικά με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί κοινά αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων, μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων για όλους». Και τόνισε πως βασικό θέμα στις συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι τα ευρωτουρκικά με δεδομένο και το ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά και μέσα από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

«Θα συζητήσουμε το ότι – όπως και η ΕΕ έχει δηλώσει μέσα από τα Συμπεράσματα, μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπορέλ, η πρόοδος στα ευρωτουρκικά που χαιρετίζουμε αυτή την επιθυμία από πλευράς Τουρκίας – περνά μέσα από το Κυπριακό και σίγουρα και τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε, προσθέτοντας πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο θα συζητήσουν και άλλα θέματα, όπως η Ενέργεια και το Μεταναστευτικό «ένα από τα βασικά θέματα που θα δούμε είναι σε σχέση με τα ευρωτουρκικά και τα επόμενα βήματα με το επόμενο ορόσημο μπροστά μας να είναι η Γενική Συνέλευση των ΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνει η προσπάθεια Ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με την Τουρκία, στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος νωρίτερα στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι χώρες που διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία λόγω πολλών παραγόντων, οικονομικών συμφερόντων, στρατιωτικών συμφερόντων, της ανάγκης η Τουρκία να επανέλθει κοντά στη Δύση. «Βλέπουμε ποια είναι η στάση της στο Ουκρανικό, βλέπουμε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία και σε αυτό το πλαίσιο κάποια κράτη της ΕΕ που οι ηγέτες τους έχουν ήδη συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, εργάζονται έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό που θα ανοίξουν την πόρτα για θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά» είπε.

Ερωτηθείς αν έχει διαισθανθεί να υπάρχει διαφοροποίηση στην προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό μετά και τη συνάντηση του με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχαμε κατ΄ ιδίαν συζήτηση, πολύ σύντομη φυσικά, μου ανέφερε κάποια πράγματα, δεν θέλω να τα δημοσιοποιήσω, δεν μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του κ. Τατάρ» και πρόσθεσε πως εκείνο που του είπε απαντώντας σε αυτά που ο κ. Τατάρ ανέφερε είναι ότι «όλα αυτά θα τα δούμε στο τραπέζι των συνομιλιών». «Αν δεν συνομιλήσουμε, αν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες τότε δεν μπορούμε να δούμε στην πράξη αν όλα αυτά που λέγονται ισχύουν» τόνισε, προσθέτοντας πως το δεύτερο που ανέφερε στον κ. Τατάρ είναι ότι «ως έχει αυτή η κατάσταση πραγμάτων σήμερα, οι μόνοι που σίγουρα είναι χαμένοι είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι».

Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη κλήθηκε να πει αν βλέπει διαφορά από τη θέση που είχε ο κ. Ερντογάν περί δύο κρατών και ισότιμης κυριαρχίας από τη θέση του ότι η Τουρκία θα είναι πιο διαλλακτική, όπως την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος είπε ότι έχει δει τη συνέντευξη, έχει ακούσει τις δηλώσεις, ακούει και εκτιμήσεις από πολλούς συνομιλητές του, ειδικότερα Ευρωπαίους που ανέλαβαν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και υπέδειξε πως «όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Εγώ εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι έτοιμος, και για αυτό θεωρώ και τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ καθοριστική, και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, γιατί να σας θυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει στην ουσία αποφασίσει ότι τον Οκτώβριο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά» σημείωσε.

«Πριν τον Οκτώβριο υπάρχει η Γενική Συνέλευση, υπάρχει, μετά το πέρας αυτής της βδομάδας ελπίζω αυτή η συνάντηση, θα υπάρξουν πολλές διμερείς συναντήσεις που θα συζητηθεί και το Κυπριακό και μακάρι να υπάρξουν εξελίξεις που θα μας επιτρέψουν και τον Οκτώβριο να έχουμε εξελίξεις στα ευρωτουρκικά» πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι  ο ίδιος επικρίνεται από κάποιους εντονότατα πως ενώ υπάρχει ένα μπαράζ προκλητικών τουρκικών δηλώσεων ο ίδιος σιωπά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό «ισχύει» και ότι ο ίδιος επιλέγει συνειδητά να μην απαντά γιατί δεν τον ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού.

«Και δεν θα λυθεί το Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις ή αν υπεισέρχομαι καθημερινά σε αντιπαράθεση με τον κ. Τατάρ. Είδατε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (στη ΔΕΑ) συνειδητά επέλεξα να μην απαντήσω στα όσα είχε αναφέρει» τόνισε.