Μετά από μακρά συζήτηση, υιοθετήθηκε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυκτα (ώρα Κύπρου) η Δήλωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Στη δήλωση τα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ καταδικάζουν τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περιοχή της Πύλας, ζητούν σεβασμό προς τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και προειδοποιούν για τις πιθανές επιπτώσεις από επιθέσεις κατά προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ κοντά στην Πύλα». Επίσης «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι αυτή η ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά παραβίαση του status quo στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ».

Το ΣΑ ΟΗΕ καταδικάζει «τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από Τουρκοκύπριους» και εύχεται ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους ειρηνευτές που τραυματίστηκαν. Περαιτέρω υποδεικνύει «ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια και την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ».

Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρετίζει «τη διακοπή της παράνομης κατασκευής από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού». Επίσης τονίζει «την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές διευθέτησης. Περαιτέρω τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν «όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα και να εμπλακούν μαζί με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για διαπραγμάτευση μιας αμοιβαία αποδεκτής ανάπτυξης στην υπό αναφορά περιοχή».

Συνεχίζοντας τη δήλωση τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εξουσιοδότηση που έχει σ’ ό,τι αφορά τη νεκρή ζώνη και ζητά «την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός».

Το ΣΑ ΟΗΕ επαναβεβαιώνει «τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενθάρρυναν και τις δύο πλευρές να λάβουν απτά βήματα για την υποστήριξη των προσπαθειών του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ και να συνεργαστούν πλήρως με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την προώθηση ενός ευνοϊκού κλίματος».

Τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν επίσης την έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.  Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα.