Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που κινούνται δυναμικά προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι κινήσεις του Βερολίνου είναι προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που κινούνται προς τον Τούρκο Πρόεδρο προσπαθώντας να τον πείσουν να αλλάξει προσέγγιση στο Κυπριακό, κινήσεις έγιναν και γίνονται και από άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη διάρκεια συζητήσεων που έγιναν προσφάτως μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, όταν η τουρκική πλευρά ζήτησε στήριξη στα ευρωτουρκικά, η γερμανική πλευρά υπέδειξε πως εάν δεν κάνει κινήσεις στο Κυπριακό δεν μπορεί να ελπίζει και πολλά. Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση καθώς θεωρεί τη Γερμανία χώρα κλειδί στο να πειστεί η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό και κυρίως να προχωρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί τον διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος θα αναζητήσει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει εκ νέου με τον Τούρκο Πρόεδρο, πριν από τη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων

Απ’ εκεί και πέρα, η Γερμανία μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση στην περιοχή της Πύλας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι τέσσερις αυτές χώρες έδρασαν αποτελεσματικά προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες αλλά συνέβαλαν αποφασιστικά και στην γενικότερη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Για τη Λευκωσία η όλη εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική λαμβανομένου υπόψη του ειδικού ρόλου που έχουν οι χώρες αυτές τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα γεγονότα στην Πύλα, η επίσκεψη Γιέτζια αλλά και το μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Η πολιτική ηγεσία αναμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα είχαν συμβεί στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας, για το ποιες είναι οι επιδιώξεις των Τούρκων, ποιες οι παρενέργειες από  μια πιθανή αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς ΚΔ για αποτροπή, όπως και το ποιες είναι η μετέπειτα εξελίξεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τουρκικής πλευράς επαναλαμβάνεται συνεχώς  ότι ο δρόμος Άρσους-Πύλας θα γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενημέρωση ΥΠΕΞ στο Τολέδο για τις εξελίξεις μετά τα επεισόδια στην Πύλα

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, το θέμα μπήκε στην ατζέντα μετά από την επιστολή της προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με αφορμή τα γεγονότα στην Χλώρακα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για όσα είχαν συμβεί και ποιες ήταν οι ενέργειες της αστυνομίας. Παράλληλα θα δώσει και μια ευρύτερα εικόνα της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στο μεταναστευτικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς την ΕΕ και απ’ εκεί προς την Τουρκία απέδωσαν καρπούς καθώς έχουν μειωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό οι ροές μέσω κατεχομένων. Ωστόσο συνεχίζει να υφίσταται μεγάλο πρόβλημα μέσω θαλάσσης και τις συνεχείς αφίξεις κυρίως από το Λίβανο και τη Συρία.