Φρένο στην προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα, προσπαθεί να βάλει με τις προτάσεις της η ΕΔΕΚ. Η μία εξ αυτών μάλιστα, αφορά την καταβολή των 500 ευρώ ως είσοδο σε όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με άδειο το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, καταθέτει την πρόταση για την εφαρμογή της μεθόδου των 3/4 του ντεποζίτου καυσίμων στα αυτοκίνητα που διέρχονται τα οδοφράγματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση της τιμής των καυσίμων, μέσω της επιδότησης της τιμής των καυσίμων. Θεωρεί μάλιστα ότι η ανάκτηση, από το κράτος, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ χαμένων εσόδων από τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές, λόγω της παράνομης προμήθειας των καυσίμων από τα κατεχόμενα, θα επιτρέψει στο κράτος να επιδοτήσει την τιμή των καυσίμων.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για να μειωθεί ή και να σταματήσει η παράνομη προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα, επιβάλλεται η αυστηροποίηση του ελέγχου στα σημεία εισόδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

Στις διόδους εισόδου στα κατεχόμενα, να ελέγχεται το ντεπόζιτο καυσίμων του οχήματος. Εάν, η ποσότητα καυσίμων είναι κάτω των τριών τετάρτων (3/4) του ντεποζίτου, ο οδηγός να έχει ενώπιον του δύο επιλογές:

Να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές και να συμπληρώσει την ποσότητα των καυσίμων μέχρι τα τρία τέταρτα του ντεποζίτου.

Να καταβάλλει το ποσό των 500 ευρώ και να εισέλθει στα κατεχόμενα.

Όπως επισημαίνεται, με εφαρμογή αυτής της πρότασης το κράτος, επαναλαμβάνουμε, θα ανακτήσει χαμένα έσοδα και θα μπορεί να επιδοτήσει τις τιμές των καυσίμων, για να επέλθει μείωση των τιμών και θα σταματήσει η “αιμοδότηση” της οικονομίας των κατεχομένων. Θεωρούμε ότι η πρόταση είναι και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορίου να τη μελετήσουν.