Πρώτος από τα συναγερμικά στελέχη έσπευσε και έστειλε μήνυμα στο Προεδρικό μετά το άνοιγμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς την Πινδάρου, μέσω της συνέντευξης του στο «Φ». Ο Δημήτρης Δημητρίου επανέρχεται και στέλνει μηνύματα προς πολλούς αποδέχτες  στο Λόφο και την Πινδάρου. Στη συνέντευξή του στο «Φ» τονίζει πως «αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει κάτι συγκεκριμένο να πει ας το πει, με διαφάνεια».

Διερωτάται για τη συνεργασία σε ποια ζητήματα; Με ποιο πρόγραμμα; Και διαμηνύει πως αν ο κ. Χριστοδουλίδης ειλικρινά επιθυμεί τη βοήθεια και την στήριξη του ΔΗΣΥ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών να μην έχει έγνοια γιατί συνεννόηση υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.  Το συναγερμικό στέλεχος υπογραμμίζει  με νόημα ότι ο ΔΗΣΥ δεν άφησε ούτε και πρόκειται ποτέ να αφήσει τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό… Ο Δ. Δημητρίου καλεί όλους να μην χρησιμοποιούν το Κυπριακό σαν μανδύα υπό τον οποίο να δικαιολογούν τα πάντα.  Για τα του οίκου τους τονίζει πως αυτό που προέχει είναι η επαναφορά της αξιοπιστίας στην πολιτική ζωή της χώρας. «Και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο «βαπτίζουμε» το κομματικό συμφέρον ως εθνικό και το προσωπικό ως δημόσιο».

-Τί σας ώθησε και σπεύσατε πρώτος να αντιδράσετε στο άνοιγμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς το ΔΗΣΥ; Σας ανησυχεί κάτι; Θεωρείτε ότι απειλείται η κομματική συνοχή;

-Εύχομαι και ελπίζω να μην αποτελεί απειλή, για τη συνοχή του Συναγερμού το άνοιγμα ή το κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εύχομαι και ελπίζω να μην βρισκόμαστε ενώπιον μιας οργανωμένης προσπάθειας και να είναι πραγματικά τυχαίο ότι πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μετά ο ΠτΔ καλούν τον ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι, στη συνέντευξη του σε σας, ουδέποτε παρότρυνε τον ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στην παρούσα Κυβέρνηση.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΔΗΣΥ, υπό τη νέα του ηγεσία, είναι ευάλωτος και μπορούν να συντηρήσουν την εσωστρέφεια που, δυστυχώς, ακόμα μάς βασανίζει κάνουν μέγα λάθος. Έχουμε μια συνεδριακή απόφαση ότι είμαστε αντιπολίτευση. Άκαιρες, αχρείαστες και χωρίς περιεχόμενο προσκλήσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να συντηρούν μια επικίνδυνη για τη συνοχή του κόμματος εσωστρέφεια. 

Γι’ αυτό επείγει ο ΔΗΣΥ να αποκτήσει καθαρό πολιτικό λόγο. Τέτοιο λόγο, που αν εκφραζόταν πιθανώς να μην επέτρεπε και στον ΠτΔ να απευθύνει την πρότασή του. Ξέρετε, το να είσαι στην αντιπολίτευση δεν είναι κακό. Από ιδρύσεως του το 1976 μέχρι το 1993 ο ΔΗΣΥ του Γλαύκου Κληρίδη ήταν αντιπολίτευση. Εκεί γίναμε το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου. Ας μας διδάξει η δική μας ιστορία. Το ζήτημα είναι πώς αξιοποιείς αυτή την παρουσία σου στην αντιπολίτευση Πιστεύω πως για τον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε καθαρά. Να βρούμε ξανά το dna μας. Γιατί, και πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης μας, με όλα τα καλά υπήρχαν στιγμές, υπήρχαν πολιτικές που λοξοδρομήσαμε, που λοξοκοιτάξαμε.

-Την ώρα που όλες οι κομματικές πλευρές τονίζετε την αναγκαιότητα για διάλογο, για συνεργασία γιατί να θεωρείτε κακή μια πρόθεση για συνεννόηση;

-Το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό. Πως η πρόθεση, όπως λέτε σας, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια δημόσια επικοινωνιακή φράση για μια κοινή πορεία, που δεν έχει ούτε βάση, ούτε ύψος. Αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει κάτι συγκεκριμένο να πει ας το πει, με διαφάνεια. Συνεργασία σε ποια ζητήματα; Με ποιο πρόγραμμα; Αν ο κ. Χριστοδουλίδης ειλικρινά επιθυμεί τη βοήθεια και την στήριξη του ΔΗΣΥ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών, εδώ είμαστε, ανοικτοί και έτοιμοι να κουβεντιάσουμε. Δεν είδαμε όμως κάτι τέτοιο, ούτε δημόσια, ούτε κατ’ ιδίαν. Γι’ αυτό έχω τις επιφυλάξεις μου. Δεν αποτελεί σχεδιασμό πολιτικής ο διαμοιρασμός των καρεκλών των ημικρατικών οργανισμών. Δεν γίνεται από τη μια να λες ότι εκσυγχρονίζεσαι με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και από την άλλη να τάσσεις καρέκλες και αξιώματα. Στα 20 χρόνια που κυβερνήσαμε, κερδίζαμε εκλογικές αναμετρήσεις με ένα καθαρό λόγο, με μια συνθήκη που δεν ήταν μυστική, αλλά με τόλμη αναλυμένη στους πολίτες.  Δεν μπορεί σήμερα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός να πορευτεί μαζί με μια κυβέρνηση που πηγαίνει με ένα οδικό χάρτη αόριστων επιδιώξεων. Ας μην έχει έγνοια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση. Συνεννόηση υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν αφήσαμε ούτε και πρόκειται ποτέ να αφήσουμε τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό ή να μη σταθούμε με παρρησία στα μεγάλα και στα σημαντικά.

– Τι προέχει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον ή το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον; Ιδιαίτερα σε μια φάση δύσκολη στα εσωτερικά ζητήματα και εν αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό; 

– Aς είμαστε ειλικρινείς. Η αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό – που μακάρι να έρθουν – δεν αποτελεί κάποιο ορόσημο. Ας μην συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το Κυπριακό σαν μανδύα πίσω από τον οποίο δικαιολογούμε τα πάντα. Και αν θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε φάση δύσκολη στα εσωτερικά ζητήματα, θα διαφωνήσω. Ούτε κούρεμα περάσαμε, ούτε πανδημία. Δύο διαδηλώσεις στη Χλώρακα και στη Λεμεσό υπήρξαν.

Αυτό που προέχει στη δική μου αντίληψη είναι η επαναφορά της αξιοπιστίας στην πολιτική ζωή της χώρας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο «βαπτίζουμε» το κομματικό συμφέρον ως εθνικό και το προσωπικό ως δημόσιο. Χρειάζεται να μιλάμε με λόγια απλά και σταράτα, χωρίς στρογγυλοποιήσεις, χωρίς γενικεύσεις, χωρίς ωραιοποιήσεις. Να λέμε με θάρρος την άποψη μας και να τολμάμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Με ρωτάτε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Να είστε σίγουρη κ. Ταραμουντά πως μακάρι να έχουμε εξελίξεις και ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι τον ΔΗΣΥ που πρέπει να έχει έγνοια. Ο ΔΗΣΥ θα ενθαρρύνει και θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όχι γιατί θα έχουμε θέσεις στο υπουργικό ή στους ημικρατικούς, αλλά γιατί αυτό θα πει υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Τους συμμάχους του να έχει έγνοια ο κ. Χριστοδουλίδης. Προσωπικά είμαι σχεδόν βέβαιος, πως το ΔΗΚΟ θα βλέπει καχύποπτα την έλλειψη σωστού περιεχομένου, η ΕΔΕΚ θα χαρακτηρίζει με τα χειρότερα οποιαδήποτε κίνηση εντός του πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Είναι η ώρα να μπουν τα σπαθιά στα θηκάρια

– Μετά τις συνεντεύξεις του τέως Προέδρου και του νυν Προέδρου στο «Φ» τι ανάγνωση κάνετε εσείς του συναγερμικού τοπίου;

-Την ανάγνωση που πιστεύω πως κάνουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν, ότι δηλαδή η εσωστρέφεια στην παράταξή μας καλά κρατεί. Και για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα χρειάζεται πρώτα να τα εντοπίσουμε και να παραδεχτούμε την ύπαρξή τους. Δεν λύνεται κανένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα με το να επαναλαμβάνουμε πως είμαστε αντιπολίτευση, κοτσάροντας και ένα επίθετο δίπλα. Υπεύθυνη, εποικοδομητική κλπ. Αυτό που μετρά είναι οι πράξεις, στην προκειμένη οι πολιτικές μας πράξεις. Ούτε συμβάλλει ή αποδεικνύει κάτι η χωρίς επιχειρηματολογία, η ακατάσχετη κριτική. Αυτό που αναζητείται αυτή την ώρα, και που μέχρι στιγμής ούτε η κυβέρνηση κατάφερε να δείξει, είναι συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Εφαρμόσιμες, ουσιαστικές και με περιεχόμενο. Βεβαίως χρειάζεται πρώτα να προηγηθεί, όπως είπα και πιο πάνω η αναγκαία αυτοκριτική. Πως θα παρουσιάσουμε προτάσεις, στα περιβαλλοντικά ή στα ενεργειακά ζητήματα, για παράδειγμα, αν πρώτα δεν προηγηθεί η αυτοκριτική μας για τα προβλήματα σε αυτά τα ζητήματα; Αντίστοιχα και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, στη στεγαστική πολιτική στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, στην επιχειρηματικότητα. Είναι με αυτό τον τρόπο, που στη δική μου αντίληψη, προσπερνάς και ξεπερνάς την εσωστρέφεια.

-Είναι ο ΔΗΣΥ τριχοτομημένος; Υπάρχουν αόρατοι ελέφαντες;

-Τα προβλήματα στον ΔΗΣΥ δεν είναι αόρατα. Έχουν ταυτότητα. Δεν είναι αξεπέραστα. Το κόμμα πέρασε πολύ δυσκολότερα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, έξι μήνες μετά το τραύμα των προεδρικών εκλογών, να αρχίσουν να μπαίνουν τα σπαθιά στα θηκάρια.

Από τον Δημοκρατικό Συναγερμό απουσιάζει αυτή τη στιγμή η συγκολλητική ουσία και αυτήν θα πρέπει να αρχίσει να βάζει στο τραπέζι η νέα μας ηγεσία και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουμε. Ουσία μακριά από τακτικισμούς και τραυματικές συζητήσεις περί υποστηρικτών της μίας τομής ή της δεύτερης ή της τρίτης. Όπως δεν υπάρχουν «κοτσιανιασμένες» ψήφοι σε πολιτειακές εκλογές και το ζούμε έντονα στις τελευταίες αναμετρήσεις, ας το χωνέψουμε όλοι εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού πως δεν υπάρχει τυφλή ακολουθία πίσω από τον τάδε ή τον δείνα πολιτικό. Αυτά, κατά τη γνώμη μου, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, που η νέα γενιά μας παρακολουθεί προβληματισμένη  χρειάζεται να είμαστε άμεσοι και ειλικρινείς απέναντι τους. Αυτό μετρά και αυτό πρέπει να κάνουμε.

-Χάνει το βηματισμό του, τις αρχές και τις αξίες του ο ΔΗΣΥ;

-Το βηματισμό μας τον χάσαμε εδώ και καιρό. Πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αλίμονο αν χάσουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Χρειάζεται όμως και εδώ να κάνουμε κάποιες παραδοχές, και για να βρούμε το βηματισμό μας αλλά και για να σφραγίσουμε πως δε θα χάσουμε τις αρχές μας. Τα κεντροδεξιά φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη γίνονται πιο μεγάλα αποφεύγοντας να κοιτάξουν δεξιότερα και δεν επιδιώκουν συνεργασίες μαζί τους. Είναι κάτι που το νιώθω έντονα και θέλω να το πω. Η συνεργασία για εκλογή Προέδρου της Βουλής υπήρξε ένα λάθος της παράταξής μας. Είναι τέτοιες κινήσεις, χωρίς στρατηγική, με καθαρά τακτικίστικη προσέγγιση που επέτειναν στο να χάσουμε το βηματισμό μας. Η θέση της Προέδρου μας ότι στις Δημοτικές δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΕΛΑΜ είναι αναγνώριση του λάθους. Η απόσταση δεξιότερα μας πρέπει να γίνει διακριτή και να κοιτάξουμε ξανά προς τη μεγάλη μάζα της κοινωνίας που απεχθάνεται ότι έχει να κάνει με πρακτικές εκτός του δημοκρατικού τόξου.

– Αλήθεια κινδυνεύει η παράταξή σας; Από ποιους, από τι και γιατί;

-Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της παράταξής μας προέρχεται από το γεγονός ότι επιτρέψαμε να χαθεί η ψυχή μας και ο προσανατολισμός μας. Από κανένα εξωγενή παράγοντα δεν κινδυνεύουμε. Η ψυχή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η πίστη μας στην ελευθερία. Ελευθερία σε όλες τις εκφάνσεις. Όταν διολισθήσαμε στον περιορισμό της, εκεί κινδύνεψε η ψυχή μας. Όταν κλείνουμε το μάτι δεξιότερά μας, κινδυνεύει ο προσανατολισμός μας. Όταν επικρατεί η εντύπωση πως υπηρετούμε τους λίγους, τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον, όχι τους πολλούς, κινδυνεύει και η ψυχή και ο προσανατολισμός μας. Μόνοι μας πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα και μόνοι μας να αποσοβήσουμε τους κινδύνους.

-Πώς διαβάσετε τα όσα ανήρτησε ο Μιχάλης Σοφοκλέους, με τον οποίο είχατε συμπορευθεί υπό τον Ιωάννη Κασουλίδη; όταν αποχώρησε πυροβολώντας από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης;

-Διαφωνώ με την τακτική του «αποχωρώ πυροβολώντας». Αν έχεις κάτι να πεις, πρώτα το λες, το συζητάς, το εξαντλείς εντός και μόνο εάν έχεις φτάσει στο σημείο που πιστεύεις ότι τα πράγματα δεν πάνε άλλο αρχίζεις να πυροβολείς ή θέτεις εαυτόν εκτός κόμματος. Η νέα ηγεσία μετρά μόλις έξι μήνες στο τιμόνι, δεν νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου εντός. Φοβάμαι ότι σε κάποιους κύκλους στο κόμμα έγινε της μόδας η αμφισβήτηση της νέας ηγεσίας. Επί όσων λέει ο Μιχάλης, ναι υπάρχουν σημεία που συμφωνώ και σημεία που διαφωνώ. 

Είμαστε στην ίδια γραμμή με την πρόεδρο του κόμματος

– Ο προσωπικός σας ρόλος σε αυτή τη συγκυρία ποιος είναι; Ξέρετε ότι συναγερμικοί σας βλέπουν να τοποθετείστε αρνητικά σε όποια κίνηση ή απόφαση της Πινδάρου επειδή χάσατε την κομματική προεδρία… Εξηγείστε μας γιατί διαφοροποιείστε και στα μικρά και στα μεγάλα…

-Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν έχω διαφωνήσει ούτε σε μικρά ούτε σε μεγάλα. Τοποθετήθηκα ευθαρσώς έναντι της κίνησης του προέδρου της Δημοκρατίας και η τοποθέτηση της προέδρου του κόμματος δείχνει ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή. Αυτά λοιπόν δεν τα λένε οι συναγερμικοί. Ίσως τα γράφουν κάποιοι αρθρογράφοι. Στήριξα και στηρίζω τη νέα ηγεσία και ιδιαίτερα τη νέα πρόεδρο στα δύσκολα, εκεί που μετρά, και δημόσια. Δεν είναι από μένα που πρέπει να φυλάγεται η Αννίτα, ας το πούμε έτσι. Αλλά, σας ευχαριστώ γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τις εκλογές για την προεδρία της παράταξης και να σας πω ότι η διαχείριση της ήττας είναι δύσκολη, τραυματική και το στοίχημα είναι να σηκωθείς πάνω όσο πιο γρήγορα μπορείς. Να κάνεις την αυτοκριτική σου, να πάρεις τα πολύτιμα διδάγματα και να βαδίσεις μπροστά.  Νιώθω πολύ περήφανος και για τη μάχη που δώσαμε και για το αποτέλεσμα. Είμαι περήφανος για τους φίλους, για τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου, πίστεψαν σε μένα και σε όσα πρόταξα. Νιώθω ευλογημένος για τους ανθρώπους, τα στελέχη και τα μέλη που συνάντησα, που γνώρισα, που έκτισα μια σχέση φίλιας μαζί τους σε όλη την Κύπρο. Και είμαι διπλά περήφανος, που ένας στους τρεις ψηφοφόρους με τίμησε με την εμπιστοσύνη του.. Όπως είπα και στο συνέδριο, οι εκλογές τελείωσαν. Από την επόμενη μέρα, μέχρι και σήμερα, και θα συνεχίσω να το κάνω, στηρίζω την Αννίτα Δημητρίου, στηρίζω τη νέα ηγεσία της παράταξης. Κάποιες φορές, σε σημείο παρεξήγησης, κάποιες φορές με μεγαλύτερη ένταση και από τα ίδια τα στελέχη της ηγεσίας μας. Σήμερα, απαλλαγμένος από τον τιμητικό ρόλο που για πέντε χρόνια κατείχα, αυτόν του εκπροσώπου Τύπου, τοποθετούμαι όπως μου επιβάλλει η πολιτική μου παιδεία. Και όπως δεν έχω κανένα δισταγμό να βγω μπροστά και να στηρίξω την ηγεσία μας, κανένα δισταγμό δεν έχω για να υπογραμμίσω οτιδήποτε πιστεύω πως γίνεται λανθασμένα.

 – Σας αναμένει ως κόμμα μια διπλή εκλογική αναμέτρηση, το 2024, με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Τεράστια πρόκληση για τη νέα ηγεσία και μεγάλο το στοίχημα να μείνετε πρώτη δύναμη προφανώς και να οικοδομήσετε συνεργασίες…

-Τεράστια πρόκληση για όλους μας, όχι μόνο για τη νέα ηγεσία. Όλοι θα κριθούμε. Και για το πόσο σκληρά θα δουλέψουμε και για το πόσο εποικοδομητικοί θα είμαστε. Θα σταθώ στην οικοδόμηση των συνεργασιών για να τονίσω πόσο σημαντικές είναι. Η απουσία τους μας στοίχισε τις προεδρικές εκλογές γι’ αυτό και είναι κλειδί να καταφέρουμε να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να τους δώσουμε τον λόγο. Για μένα πρέπει να αποτελεί στρατηγικό μας στόχο να συνάψουμε συνεργασίες που να δημιουργούν προοπτική.