Θετικά αποτίμησαν την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία έσπευσαν με ανακοινώσεις να εκφράσουν τη στήριξη τους στις αναφορές του Προέδρου Xριστοδουλίδη στο εν λόγω υψηλού επιπέδου πολιτικό γεγονός.

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού επισήμανε ότι «οι θέσεις της Τουρκίας δυστυχώς συνεχίζουν να είναι προκλητικές και απαράδεκτες», ακολούθως εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου. Υπογράμμισε ότι η επιμονή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Κρανς Μοντανά αποτελεί βασική προϋπόθεση για να στρέψουμε την πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία, ενώ υπέδειξε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο, από κοινού και σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση.

Από πλευράς του το ΑΚΕΛ, αφού έψεξε αρχικά τη στάση της Άγκυρας, ακολούθως υπογράμμισε ότι ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε το Κυπριακό πρόβλημα και τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης σε ΑΟΖ, Βαρώσια και Πύλα. Την ίδια ώρα, όμως, το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος να μη μείνει σε μια γενικόλογη αναφορά, αλλά να είναι πιο συγκεκριμένος σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως το Πλαίσιο Γκουτέρες, με χειροπιαστές και συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά τα κίνητρα και τα οφέλη που θα έχουν όλες οι πλευρές από τη λύση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, από πλευράς του, εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και αποτιμά πολύ θετικά το αποτέλεσμα των επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άγγιξε την ουσία και έθεσε το Κυπριακό, την παρούσα κατάσταση και τις βαρύτατες ευθύνες της Τουρκίας για την έλλειψη προόδου στη σωστή τους διάσταση, τόνισε το ΔΗΚΟ.

«Ουσιαστική και με πολλαπλά μηνύματα», χαρακτήρισε, με τη σειρά της, η ΔΗΠΑ την ομιλία του Προέδρου, ενώπιον της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.  Υπέδειξε ότι ορθά ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υποβοήθηση του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα σημαντικό έκρινε, ακόμη, το προσωπικό μήνυμα του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη προς τον Ταγίπ Ερντογάν για το συμφωνημένο και μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο λύσης.

Ικανοποιητική χαρακτήρισε η ΕΔΕΚ την απάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην «απαράδεκτη αξίωση του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους», με την οποία ξεκαθαρίζεται, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι «η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν».  «Επιβάλλεται επίσης να ασκήσουμε πιέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άξονα τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας», υπογράμμισε η ΕΔΕΚ.