Η χωριστή συμφωνία μεταξύ της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και του κατοχικού καθεστώτος μπήκε για τα καλά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τον Ερσίν Τατάρ. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας κατά την τελευταία του συνεδρία εξέδωσε φιρμάνι με  το οποίο απαιτεί όπως τα Ηνωμένα Έθνη προχωρήσουν σε χωριστή συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του ΣΕΑ (πηγή ΓΤΠ) η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει προκύψει ανάγκη για συμφωνία ανάμεσα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και το ψευδοκράτος.

Στο ανακοινωθέν που περιλαμβάνει οκτώ άρθρα αναφέρονται τα εξής σχετικά με το Κυπριακό: «Διαπιστώθηκε ότι η στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών και οι δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έναντι της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και των πιο βασικών ανθρωπιστικών αναγκών των Τουρκοκυπρίων είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι προέκυψε και πάλι η ανάγκη να τεθούν οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στην ΤΔΒΚ σε νομική βάση μέσω γραπτής συμφωνίας που θα επιτευχθεί με τις αρχές της ΤΔΒΚ. Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες».

Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ (πηγή Κίπρις) εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις τουρκικές απαιτήσεις. Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι το ΣΕΑ επέσυρε την προσοχή στην στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών που κατ’ ισχυρισμό επιδείχθηκε εκ μέρους της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ έναντι της κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους με σκοπό την κάλυψη μιας «ανθρωπιστικής ανάγκης» ως  αποτέλεσμα των «δίκαιων απαιτήσεων» των «πολιτών μας» που διαμένουν στην Πύλα, η οποία έχει ειδικό καθεστώς.

«Ούτε με την αρχή της αμεροληψίας ούτε με την αντίληψη της διαφύλαξης ειρήνης συνάδει αυτή η στάση που επιδείχθηκε με τη μεταφορά επιπρόσθετων στρατιωτών των ΗΕ στην περιοχή», ισχυρίστηκε ο Τατάρ και υποστήριξε:

«Και αυτά τα γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τεθούν σε μια νομική βάση με μια γραπτή συμφωνία οι δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην χώρα μας. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να τονίσω άλλη μια φορά: Επιτεύχθηκε κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην Κύπρο χάρη στην ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία ασκώντας τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Αν σήμερα διάγουμε μια ζωή με ηρεμία χωρίς να νιώθουμε την έγνοια της ασφάλειας, το οφείλουμε αυτό στην αποτρεπτική δύναμη των ηρωικών Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτή την ευκαιρία ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγιπ Έρντογαν και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εκ μέρους εμού του ιδίου και του λαού μου».