«Πρωτόκολλο» συνεργασίας υπέγραψαν στα κατεχόμενα ο «υπουργός εθνικής παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ψευδοκράτος σε πολλούς τομείς, όπως η τεχνολογία, η ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση και οι υποδομές. Ο κ. Τεκίν δήλωσε ότι το κίνητρό τους είναι «να συνεχίσουν το βαθύ δεσμό μεταξύ του λαού της Κύπρου και του λαού της Ανατολίας στις μελλοντικές γενιές» και πρόσθεσε ότι το «πρωτόκολλο» υπογράφηκε προκειμένου να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι υφιστάμενες σχέσεις ψευδοκράτους – Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση του με τον Ζορλού Τορέ, «πρόεδρο της βουλής», ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι θεωρούν την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ως «δεύτερη πατρίδα τους», ενώ ο κ. Τορέ υπογράμμισε τη σημασία της ανατροφής της τουρκικής νεολαίας με εθνικές και πνευματικές αξίες. «Αν δεν υπήρχε εθνική συνείδηση, ο τουρκικός λαός της Κύπρου δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την ύπαρξή του σε αυτά τα εδάφη για 96 χρόνια μετά την αποχώρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το νησί», υποστήριξε ο κ. Τορέ.

Ο κ. Τεκίν συναντήθηκε και με τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ λέγοντάς του ότι «χάρη σε σας, δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας ως φιλοξενούμενους εδώ. Τόσο ο υπουργός σας όσο και η κοινωνική δομή αυτού του τόπου, μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν να έχουμε ταξιδέψει σε οποιαδήποτε επαρχία της Τουρκίας».

Σημείωσε ότι είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας και είπε ότι «τελικά, οι πολίτες της τδβκ δεν διαφέρουν στα μάτια μας από τους δικούς μας πολίτες και τα παιδιά τους δεν διαφέρουν από τα δικά μας παιδιά. Θα θέλαμε να προσφέρουμε όλες τις ευκαιρίες που μπορούμε να προσφέρουμε όσον αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτιση των δικών μας παιδιών για τους αδελφούς και τις αδελφές και τα παιδιά μας εδώ. Έτσι κάνουμε τους σχεδιασμούς μας».

ΚΥΠΕ