Συντηρούν στο προσκήνιο με επισημάνσεις τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας η υπόθεση με την απέλαση του Ρώσου δημοσιογράφου, τα ρωσικά ΜΜΕ, την ίδια ώρα που η Λευκωσία επιχειρεί να ρίξει όσο το δυνατόν πιο πολύ τους τόνους.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που έγινε το έντονο διάβημα στον Κύπριο πρέσβη στη Μόσχα για το θέμα, επιχειρεί δια της διπλωματικής οδού να ρίξει τους τόνους σε μια προσπάθεια ο αντίκτυπος να έχει τις, όσο το δυνατό λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στις Κυπρορωσικές σχέσεις.

Εκτός από την ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο στην οποία γινόταν λόγος από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Θ. Γκότση ότι «υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της διπλωματικής οδού με στόχο την επίλυση του θέματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εξυπακούεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο Κράτος, λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειάς της και εφαρμογή των αποφάσεων των αρμοδίων αρχών για προστασία των συμφερόντων της», τίποτε άλλο δεν έχει ανακοινωθεί.

Λακωνική ήταν και η δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα αρκέστηκε να αναφέρει ότι «όταν θέματα άπτονται ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας να μην προχωρήσω στις οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις».

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και χθες το ΥΠΕΞ κατέβαλλε προσπάθειες για να δώσει εξηγήσεις στις ρωσικές Αρχές ώστε να λήξει το θέμα, διαβεβαιώνοντας ότι κανένα όργανο της Δημοκρατίας δεν άσκησε βία στον Ρώσο δημοσιογράφο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η πλευρά του Ρώσου πολίτη που σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν πως αυτός υπέστη βία κατά τη σύλληψή του.

Πάντως, κυβερνητικά ΜΜΕ της Ρωσίας αναφέρονται εκτεταμένα στην περίπτωση του Ρώσου δημοσιογράφου, Αλεξάντερ Γκασιούκ, εξαπολύοντας παράλληλα ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι αν δεν διορθώσουν το πρόβλημα, με τους όρους της Μόσχας, «θα πλήξει τελικά τα εθνικά συμφέροντα των ίδιων των Ελληνοκυπρίων».

Στα ρωσικά δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι είναι επιβεβαιωμένο πλέον, πως η εντολή σύλληψης και απέλασης του Ρώσου δημοσιογράφου, έφτασε στην Κύπρο από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές Αρχές ενημέρωσαν από τον περασμένο μήνα τον Γκασιούκ ότι ακυρώθηκαν οι άδειες προσωρινής διαμονής και εργασίας του στην Κύπρο για λόγους ασφαλείας. Του ζητήθηκε μάλιστα να φύγει αμέσως από τη χώρα. Ο ίδιος, όπως δήλωσε όταν επέστρεψε στη Μόσχα, είχε αποταθεί στις αρχές για να του εξηγήσουν τους λόγους, πράγμα που έπραξε και η πρεσβεία της χώρας του στην Κύπρο.

Τελικά στις 5 Οκτωβρίου μέλη της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πήγαν στην οικία του και μόλις αυτός έφτασε εκεί τον συνέλαβαν έξω στο δρόμο, ενώ παρών ήταν και μέλη της ρωσικής πρεσβείας που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σύλληψη. Ο ίδιος δήλωσε ότι τον συνέλαβαν μπροστά στα μάτια της κόρης του που έπαθε ψυχολογικά τραύματα. «Όσο για μένα, βρέθηκα δεμένος με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και εγκαταλελειμμένος στο αυτοκίνητο.

Οι υπάλληλοι της πρεσβείας μας, που ήταν κοντά, προσπάθησαν να με βοηθήσουν. Είδαν ότι περίεργοι άνθρωποι με πολιτικά ρούχα χρησιμοποιούσαν ωμή σωματική βία σε Ρώσο πολίτη. Έμοιαζε με απαγωγή Ρώσου πολίτη», ισχυρίστηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος.Σημειώνεται ότι στη Ρωσία βρίσκεται τώρα και η οικογένεια του.

Τέλος, ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η κατ’ ισχυρισμό εντολή από τη CIA για τη σύλληψη και την απέλαση του Ρώσου δημοσιογράφου, δόθηκε επειδή οι Αμερικάνοι, δυσαρεστήθηκαν από τον Γκασιούκ, επειδή αυτός είχε συγγράψει βιβλίο για την υπόθεση του Ρώσου επιχειρηματία Βίκτορ Μπούτ ο οποίος τελούσε υπό κράτηση στις ΗΠΑ για εμπόριο όπλων. Μάλιστα ρωσικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν αστείο, το επιχείρημα, ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου.