Η Ολομέλεια με 42 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον ψήφισε το απόγευμα τον εκσυγχρονισμό σωρείας διατάξεων του νόμου που αφορά την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πέραν του εκσυγχρονισμού, μεταφέρονται παράλληλα στην εσωτερική έννομη τάξη οι πρόνοιες απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ του 2018 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην Απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφιση κρίθηκε επείγουσα ώστε να υιοθετηθούν στην εθνική νομοθεσία οι πρόνοιες Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) του Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα μόνο τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για σκοπούς έγκρισής της σε ενωσιακό επίπεδο, στα οποία περιλαμβάνεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Με τις τροποποιήσεις γίνεται εισαγωγή στη βασική νομοθεσία ορισμένων ρυθμίσεων για σκοπούς υιοθέτησης στην εθνική νομοθεσία των προνοιών της πιο πάνω αναφερόμενης απόφασης και καταργείται διάταξη, η οποία κατέστη ανενεργή, λόγω της κατάργησης της υποχρεωτικής άσκησης του εκλογικού δικαιώματος αναφορικά με όλες τις εκλογικές διαδικασίες οι οποίες διενεργούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.  

Γίνεται επιπρόσθετα αναθεώρηση των διατάξεων της νομοθεσίας οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα υποβολής, από τους κοινοτικούς εκλογείς, αίτησης για διαγραφή τους από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο στον οποίο καταχωρούνται, και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε η εν λόγω αίτηση να υποβάλλεται τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών, αντί τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν από την εν λόγω ημερομηνία, όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα με τις νέες διατάξεις γίνεται αναθεώρηση της προβλεπόμενης ποινής η οποία επιβάλλεται σε περίπτωση καταδίκης για διάπραξη αδικήματος αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν ή του εκλέγεσθαι, τόσο στη Δημοκρατία όσο και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος και εισάγονται πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες οι διατάξεις του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου οι οποίες προβλέπουν τα ειδικά εκλογικά αδικήματα και τις ποινές που επισύρει η διάπραξη αυτών, να τυγχάνουν κατ’ αναλογίαν εφαρμογής και στην περίπτωση της διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Ευρωβουλής.

Οι τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες, αφενός για να εκσυγχρονιστεί η εκλογική νομοθεσία που αφορά στη διενέργεια των ευρωεκλογών, λαμβανομένων υπόψη των νέων δεδομένων, και αφετέρου για σκοπούς υιοθέτησης των προνοιών της πιο πάνω αναφερόμενης απόφασης.

Κατόπιν προβληματισμών που διατυπώθηκαν από Βουλευτές το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφόρησε την Βουλή με επιστολή ότι εκτιμά πως με την ισχύουσα ρύθμιση δεν αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα ειδικά εκλογικά κέντρα που λειτουργούν για σκοπούς συμμετοχής στις ευρωεκλογές των Τουρκοκυπρίων που έχουν αποκτήσει δικαίωμα εκλογής και διαμένουν στα κατεχόμενα.

Με βάση το τι θα ισχύσει δηλαδή, οι Τ/κ προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα θα υπογράφουν, όπως και στο παρελθόν, μια φόρμα που θα λέει ότι η διαμονή τους είναι στα κατεχόμενα.

Υποβλήθηκαν τρεις τροπολογίες από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ οι οποίες απορρίφθηκαν.