Χθες η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τελικά ψήφισμα καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ από τη Χαμάς.

Παρά τις προσπάθειες δεν υπήρξε τελικά κατάληξη για ομόφωνο ψήφισμα, με το ΑΚΕΛ να καταθέτει τελικά δικό ξεχωριστό το οποίο απορρίφθηκε αφού υπέρ ψήφισαν μόνο οι 14 βουλευτές παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπερ. κατατέθηκε από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής εφτά σημεία:

1.            Καταδικάζει τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του λαού και του κράτους του Ισραήλ που οδήγησαν αναπόφευκτα σε κήρυξη πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ.

2.            Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τον λαό και το κράτος του Ισραήλ που επλήγησαν αιφνιδίως και βάναυσα.

3.            Υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, παιδιών και ηλικιωμένων, όπως και την κατάπαυση των εχθροπραξιών και καλεί σε άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων γυναικόπαιδων και άλλων πολιτών και σε κατάπαυση κάθε μορφής βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. παράλληλα καλεί σε αποκατάσταση της παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη Γάζα.

4.            Καλεί τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε ομόφωνη καταδίκη της αιφνιδιαστικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, όπως και των αποτρόπαιων τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς εναντίον του Ισραηλινού λαού, καλώντας για τον άμεσο τερματισμό των μαχών, την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο χρονίζον πρόβλημα στην περιοχή.

5.            Καταδικάζει ολοκληρωτικά καθεστώτα ή/και άλλα κράτη, τα οποία  υποθάλπουν ή/και ενισχύουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, ενισχύοντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

6.            Καλεί τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και άλλους αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς  οργανισμούς να εγκύψουν στην ανθρωπιστική κρίση που προδιαγράφεται λόγω της σύρραξης, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες του άμαχου πληθυσμού σε είδη υγειονομικής περίθαλψης, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

7.            Καλεί σε άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Διεθνή Κοινότητα για επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.