Η Λευκωσία προσεγγίζει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στηριζόμενη πάνω σε πέντε άξονες, προσέχοντας να μην διαταράξει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής και κινούμενη στην γραμμή που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα για την κυπριακή κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ανοχής ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την τρομοκρατία ή απώλεια αθώων ζωών αμάχων και δεν είναι αποδεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυπριακή προσέγγιση σ’ ότι αφορά την νέα κρίση στην περιοχή κατέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή και την εφαρμογή του ειδικού εθνικού σχεδίου «Εστία». Η προσέγγιση της Κύπρου στηρίζεται πάνω στους εξής άξονες:

  1. Οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς καταδικάζονται απερίφραστα, και είναι βασική αρχή μας ότι η τρομοκρατία και η βαρβαρότητα δεν έχουν ούτε δικαιολογία, ούτε θέση πουθενά.
  2. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός πάντα των oρίων που θέτουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.  Η δε υπεύθυνη ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, αποτελεί σαφή θέση και της ΕΕ.
  3. Η απώλεια τόσων ανθρωπίνων ζωών – αμάχων – από τα χτυπήματα στο νοσοκομείο Αλ Αχλι, είναι απόλυτα καταδικαστέα. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει ρητά την επίθεση κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και δομών.
  4. Πρέπει να δοθεί χρόνος στη διπλωματία και τον διάλογο. Αρχικά για αποκλιμάκωση της έντασης, και εν συνέχεια, με μικρά και βαθμιαία βήματα για να ανοίξει σταδιακά ο πολιτικός ορίζοντας για συνολική διευθέτηση στο Μεσανατολικό στη βάση των δύο κρατών. Αυτός πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος, έστω και εάν αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες αφορούν τη μη επέκταση της κρίσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και υπουργός Εξωτερικών, έχουν καθημερινά επαφές με ομολόγους τους στους οποίους και μεταφέρουν τα συγκεκριμένα μηνύματα.
  5. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αδρανήσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα συνδράμει στην ανάφλεξη της περιοχής. Αυτή τη θέση υποστήριξε η Κύπρος και στην ΕΕ, και συνεχώς τονίζει ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

Τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητεί η πρεσβεία των Παλαιστινίων στη Λευκωσία η οποία σε ανακοίνωσή της υποδεικνύει στην κυπριακή κυβέρνηση, τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα να μην περιορίζονται μόνο σε καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ αλλά αν προχωρήσουν και σε πράξεις που θα φέρουν το ισραηλινό κράτος προ των ευθυνών του. Αφήνει δε αιχμές ότι στην Κύπρο – κόμματα και ηγεσία – δεν σέβονται τις αποφάσεις του ΟΗΕ: «Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να πειστείτε, επιτέλους, ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών;», διερωτάται η παλαιστινιακή πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.