Η σημερινή διεθνής συνάντηση στο Κάιρο με πρωτοβουλία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αποτελεί, επί της ουσίας, ένα κρίσιμο ραντεβού για τη Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμα της σημερινής συνόδου μπορεί να μην καθορίσει την έκβαση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς αλλά θα μπορεί να παίξει ρόλο σ’ ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην σύνοδο του Καΐρου έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, καθώς αναδεικνύει το ρόλο μπορεί να παίξει, λαμβανομένου υπόψη ότι ο πόλεμος διεξάγεται και στη δική της γειτονιά.

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν, επίσης, ηγέτες χωρών και οργανισμών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και άλλου, καθώς και ο ΓΓ ΟΗΕ και ηγέτες θεσμών της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας από τον Πρόεδρο Σίσι, ενώ στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.

Οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Κύπρος σ’ ότι αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είναι:

  1. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αδρανήσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα συνδράμει στην ανάφλεξη της περιοχής. Αυτή τη θέση υποστήριξε η Κύπρος και στην ΕΕ, και συνεχώς τονίζει ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.
  2. Πρέπει να δοθεί χρόνος στη διπλωματία και τον διάλογο. Αρχικά για αποκλιμάκωση της έντασης, και εν συνέχεια, με μικρά και βαθμιαία βήματα για να ανοίξει σταδιακά ο πολιτικός ορίζοντας για συνολική διευθέτηση στο Μεσανατολικό στη βάση των δύο κρατών.
  3. Οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς καταδικάζονται απερίφραστα, και είναι βασική αρχή μας ότι η τρομοκρατία και η βαρβαρότητα δεν έχουν ούτε δικαιολογία, ούτε θέση πουθενά.
  4. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός πάντα των oρίων που θέτουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.  Η δε υπεύθυνη ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, αποτελεί σαφή θέση και της ΕΕ.

Στη σύνοδο του Καΐρου θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει στη σύνοδο με στόχο να αναδείξει το ρόλο της Αθήνας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

«Στις διεθνείς επαφές μου, έχω τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την ανάγκη αυτό να γίνει με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά μήνα συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Στην πολυμερή Διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό ζήτημα θα μεταφέρω τις απόψεις της Ελλάδας. Είμαστε μία χώρα που έχουμε διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες και από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και είμαστε η πρώτη χώρα που επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης. Γιατί, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Διάσκεψη του Καΐρου, έχουν προσκληθεί, προκειμένου να δώσουν το “παρών” δώδεκα αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από τις χώρες του αραβικού κόσμου και της Βόρειας Αφρικής. Η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αλγερία, η Τυνησία και το Μαρόκο. Παράλληλα, πρόσκληση έχουν λάβει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και η Κίνα.