Οκτώ κατοικίες για τις ανάγκες του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής στην Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να αγοράσει η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στην ενορία Χρυσελεούσα, τοποθεσία Μάρτου του Δήμου Στροβόλου. 


Η ανέγερση των κατοικιών θα κοστίσει €5 εκατ., ενώ η Κυβέρνηση των ΗΠΑ απαλλάσσεται από την καταβολή φόρων και δικαιωμάτων. 

Την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ γι’ απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που παρέχονται σ΄ αυτό από το άρθρο 2(στ) του περί Νομικών Προσώπων (Εγγραφή Ακινήτου Ιδιοκτησίας) Νόμου, Κεφ. 218 και το άρθρο 188(3)(β) του Συντάγματος, αποφάσισε να κηρύξει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ ως Νομικό Πρόσωπο, για το σκοπό απόκτησης και εγγραφής στο όνομά της ακίνητης ιδιοκτησίας στην  περιοχή Χρυσελεούσας του Δήμου Στροβόλου.

Περαιτέρω, το Υπουργικό Συμβούλιο ασκώντας τις εξουσίες που παρέχονται σ΄ αυτό από την παράγραφο (β) της πρώτης επιφύλαξης του άρθρου 3 του περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Νόμου, Κεφ. 219 και Νόμων του 1965 έως 2021 και το άρθρο 183(3)(β) του Συντάγματος, αποφάσισε να εξαιρέσει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πληρωμή κάθε τέλους ή δικαιώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των πιο πάνω Νόμων, αναφορικά με την αγορά της ακίνητης ιδιοκτησίας και την ανέγερση των οκτώ κατοικιών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών να προβεί στη δημοσίευση του σχετικού Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Περαιτέρω, αποφάσισε να εγκρίνει την απόκτηση από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ του ακινήτου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 3 του περί Κτήσεως Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμου, Κεφ. 109 και Νόμων του 1969 έως 2011. Με την ίδια απόφαση, τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση με αρ. 1828 και ημερ. 3/5/1962, και απαλλάσσει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ από την καταβολή φόρων ή άλλων συναφών δικαιωμάτων για την ανέγερση των οκτώ κατοικιών. Η αγορά του ακινήτου, συνολικού εμβαδού 3.168 τ.μ. και οι οκτώ κατοικίες, θα γίνουν από την εταιρεία Οικιστική Καρυάτιδες Λτδ.