Στο 80% έχουν μειωθεί οι αφίξεις μεταναστών από χώρες της Αφρικής φέτος, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι παράνομες διελεύσεις μέσω της πράσινης γραμμής κατά 65-70%.

Συνολικά φέτος μέχρι και πριν να ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ισραήλ, οι αφίξεις μεταναστών είχαν μειωθεί στο 50% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ αύξηση καταγράφεται στις αφίξεις Σύρων δια θαλάσσης.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε συνδυασμό, είτε εμείς σαν Κυπριακή Δημοκρατία, είτε και μέσα από το Σχέδιο Δράσης Ανατολικής Μεσογείου, έχουν φέρει αποτελέσματα.

Η άτυπη υιοθέτηση μέτρων ήδη σε συνδυασμό με δικές μας ενέργειες έχουν φέρει την ουσιαστική μείωση ροών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές», παρατήρησε ο κ. Ιωάννου.

Παράλληλα ο ΥΠΕΣ επιβεβαίωσε πληροφορίες μας για εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στα παράλια του Λιβάνου, που πιθανόν να κατευθυνθούν προς την Κύπρο λόγω της ανασφάλειας του πολέμου στο Ισραήλ ή και της επέκτασής του στο χώρα διαβίωσής τους. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, «οι εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν κάποια νέα δεδομένα, ειδικά όσον αφορά τον Λίβανο. Η σύρραξη στην περιοχή, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια να επιτηρεί τα χωρικά του ύδατα, με το να αποτρέπει απόπλους σκαφών από το Λίβανο», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σημείωσε πως, «το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήσαμε μια μεγάλη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης, όμως όπως έχουμε αναφέρει, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές δια μέσου των κατεχομένων».

Ο κ. υπουργός ανέφερε επίσης πως «έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες, πιθανόν Σύριοι πρόσφυγες στα παράλια του Λιβάνου. Έχουμε μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στις Αρχές. Έχω ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους να βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουμε ήδη ενεργοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο, που προβλέπει τη διαχείριση των αυξημένων αφίξεων», είπε.

Τέλος ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «οι δυνατότητες του κράτους είναι συγκεκριμένες, εάν και εφόσον υπάρξουν μεγάλες ροές αναμένουμε από την ΕΕ στήριξη, είτε οικονομική, είτε με εγκαταστάσεις. «Διότι μόνο με την οικονομική βοήθεια, δεν λύνεται το πρόβλημα», κατέληξε.