Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, ήταν αναμενόμενη για πολλούς εντός του Κινήματος Οικολόγων. Σήμερα τους επιβεβαίωσε με επίσημη εξαγγελία. Ο Σωτήρης Χρίστου διεκδικεί την προεδρία των Οικολόγων, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του ενόψει του εκλογικού συνεδρίου της 26ης Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, κατόπιν παρότρυνσης πολλών μελών, στελεχών και φίλων του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολίτων και με παρακαταθήκη το ένα τρίτο των ψήφων που εξασφάλισε στην προηγουμένη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του κινήματος στις 6 Φεβρουάριου 2022 υποβάλλει την υποψηφιότητά του για την εκλογική διαδικασία της 26ης Νοέμβριου 2023 για τη θέση του Προέδρου του κινήματος.

Σημειώνει ακόμα πως με την ανακοίνωση του θέτει ενώπιον των μελών του Κινήματος Οικολόγων την υποψηφιότητα του ως μια εναλλακτική επιλογή, ώστε να συντονίσει και να ενώσει το κίνημα, «ώστε το ΚΟΣΠ να διεκπεραιώσει τον ρόλο, τον σκοπό και τον στόχο του με ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών της πατρίδας μας».

Παράλληλα στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι θέτει στη διάθεση των συλλογικών οργάνων ή άλλων συνυποψηφίων την πρόθεση του για συζήτηση εξεύρεσης κοινού αποδεκτού προσώπου, ώστε να αποφευχθεί η όποια εσωτερική εκλογική αντιπαράθεση στο Κίνημα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αιτήματα μου προς το ΚΟΣΠ είναι:

Α) Η ενημέρωση μου για τον αριθμό των πλήρης μελών μέχρι σήμερα ως οι πρόνοιες του καταστατικού (άσχετα από το δικαίωμα συμμέτοχης στην εκλογική διαδικασία)

Β) Η ενημέρωση μου της ημερομηνίας που κλίνει ο εκλογικός κατάλογος

Γ) Η ενημέρωση μου για τον μέχρι σήμερα αριθμό των πλήρης μελών που έχουν δικαιώματα συμμέτοχης στην εκλογική διαδικασία».