Η κυπριακη πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα ήταν στο επίκεντρο μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργο του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Η επιτυχία και η εφαρμογή ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ.

Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόταση της Λευκωσίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο αντιμετωπίζεται θετικά.

«Είχα μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και θα έχω (τηλεφωνική επικοινωνία) και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας ακριβώς για να δούμε πως μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση που έχουμε αναπτύξει» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πάφο όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του κτιρίου της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ.

«Συζητούμε τις λεπτομέρειες και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο στάδιο της υλοποίησης» ανέφερε. Σε ερώτηση αν αντιμετωπίζεται θετικά η πρόταση της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά είναι θετικοί», είπε.

Ερωτηθείς για το πως θα προχωρήσει και αν θα υπάρχει έλεγχος (στην ανθρωπιστική βοήθεια) ο ΠτΔ είπε ότι «φυσικά και θα ελέγχεται, και από την Κύπρο που θα φεύγει η ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και εκεί που θα καταλήγει». Προσθέτοντας ότι είναι όλες αυτές οι λεπτομέρειες που συζητούνται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και πρωθυπουργός Νετανιάχου συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή και την κυπριακή πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Σε άλλες δηλώσεις του, νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν το «ρόλο της χώρας μας ως πυλώνας σταθερότητας». Σημείωσε πως πέραν της συνομιλίας με την ισραηλινή πλευρά ο ΠτΔ βρίσκεται τα επικοινωνία τόσο με τα Ηνωμένα Έθνη όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και διαβουλεύσεων ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Κ. Λετυμπιώτης κλήθηκε να σχολιάσει και την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από πλευράς Αθήνας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Λευκωσία «δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά», υποδεικνύοντας παράλληλα πως «η Κύπρος προκρίνεται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω γειτνίασης με την περιοχή της Γάζας και του Ισραήλ.

Εκείνο που όλοι αντιλαμβάνονται στη Λευκωσία, σύμφωνα και με τα όσα υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ.

Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης “ο ρόλος της χώρας μας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο ως πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται.  Μέσα από την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας σε αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας σε περιφερειακό επίπεδο.  Στο πλαίσιο αυτό η ΚΔ ενισχύει και τη διπλωματική αποστολή μας στο Λίβανο”. Η ενίσχυση της διπλωματικής αποστολής στο Λίβανο αφορά την τοποθέτηση στρατιωικού ακόλουθου.

Ο Κ. Λετυμπιώτης συνέχισε λέγοντας ότι “η αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και των διπλωματικών μας σχέσεων για τη ζωτική στήριξη του άμαχου πληθυσμού της Γάζας αλλά και ως προς τον επαναπατρισμό πολιτών από 33 χώρες στο πλαίσιο του Σχεδίου Εστία εμπεδώνει την σταθερή αξιακή ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην οδύνη του πολέμου και του ανθρώπινου πόνου, παραμένοντας συνεπείς στις διαχρονικές μας θέσεις και αρχές”.

Στη ατζέντα της συνάντησης με Λακρουά

Η κυπριακή πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα θα είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν-Πιέρ Λακρουά. Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον philenews ότι η παρουσία του αρμόδιου για Ειρηνευτικής Επιχειρήσεις αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών προσφέρει μια ευκαιρία στην Λευκωσία να ενημερώσει με περισσότερη λεπτομέρεια τον διεθνή οργανισμό.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι διαβουλεύσεις για να αποτελέσει η Κύπρος κόμβος μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είχαν ξεκινήσει με το ξέσπασμα της κρίσης. Η Λευκωσία το συζήτησε τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ. Επίσης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτηση  σε όλες τις επαφές που είχαν γίνει τόσο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών, με την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες της περιοχής.

Καμιά ενόχληση για την κυπριακή αποχή

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον philenews ότι στις επαφές που είχε το προηγούμενο διήμερο ο υπουργός Εξωτερικών στο Αμμάν και τη Ραμάλα δεν καταγράφηκε κάποια ενόχληση από τους συνομιλητές του για την αποχή που τήρησε η Κύπρος στην τελευταία ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξήγησε τη θέση της Κύπρου η οποία «έγινε απόλυτα κατανοητή». Διπλωματικοί κύκλοι υπογράμμισαν πως η Λευκωσία δεν είχε πρόβλημα με το περιεχόμενο του ψηφίσματος αλλά με το τι απουσίαζε από το ψήφισμα.