Αντιδράσεις ξεσήκωσε η δημιουργία άτυπης ομάδας νέων στο Προεδρικό, με το ΑΚΕΛ να μιλάει για εξωθεσμικό στρατό, ο οποίος αποτελείται από φίλους και συμβούλους.

Το ζήτημα προέκυψε, χθες, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία εξέτασε την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού €140.000 για το 2023 στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ). Αυτό λίγες βδομάδες προτού κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2024.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του ΟΝΕΚ Μαρία Μιλτιάδους, σημείωσε ότι κατατέθηκε επιστολή με όλους τους προβληματισμούς γύρω από τη σύσταση της ομάδας αυτής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η ουσία είναι να μην υποσκιάζει αυτή η ομάδα το έργο και την αποστολή του Οργανισμού. Επίσης, η ομάδα αυτή να μην καταστεί κάποια στιγμή θεσμός. Ένας άλλος προβληματισμός ήταν αν αυτή η ομάδα θα μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά κομμάτι του κεντρικού συμβουλευτικού του ΟΝΕΚ».  

Η κ. Μιλτιάδους σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στις 9 Ιουνίου. «Συμμετείχαν και η υπουργός Παιδείας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, ο ΟΝΕΚ. Η απόφαση από αυτή τη συνάντηση ήταν να μην εξαγγελθεί τίποτα και ότι θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις επί του θέματος», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για τίποτα θεσμικό. Ούτε πρόκειται αυτή η ομάδα να διαδραματίσει επίσημο ρόλο. Είναι ανεπίσημη».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος υπογράμμισε: «Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι διαμορφώθηκε ένας εξωθεσμικός στρατός εκεί πάνω στο Προεδρικό». 

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε: «Ενημερωθήκαμε ότι έγινε διαβούλευση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Οργανισμού Νεολαίας σχετικά με την άτυπη ομάδα νέων που θέλει να δημιουργήσει για να τον συμβουλεύει, όταν δια νόμου ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου είναι ο επίσημος σύμβουλος του κράτους. Επειδή αυτή η εξωθεσμική λειτουργία του Προεδρικού έχει παραγίνει και συνέχεια δημιουργούνται ομάδες, υπενθυμίζω ότι το Προεδρικό και ο Πρόεδρος είναι θεσμοί. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας εξωθεσμικός στρατός με φίλους και συμβούλους και δεν ξέρω τι άλλο, οι οποίοι να υποκαθιστούν τους συντεταγμένους θεσμούς, αυτού του κράτους και της Πολιτείας».

Όσον αφορά στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό των €140.000, η κ. Μιλτιάδους είπε πως επρόκειτο για ένα μικρό στοχευμένο ποσό. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αύξηση στον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος από €3,8 εκατ. ανήλθε στα περίπου €5 εκατ., δηλαδή η μεγαλύτερη κρατική χορηγία που δόθηκε ποτέ στον ΟΝΕΚ. Εξάλλου, είπε η κ. Μιλτιάδους, ετοιμάστηκε και ένας στρατηγικός σχεδιασμός διετίας σε επαφή με την υπουργό Παιδείας.