Η πρόταση της Κύπρου για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας από άριστα ενημερωμένες πηγές, η μόνη την οποία φαίνεται να αποδέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα είναι μια πρόταση την οποία υιοθετεί και η Γαλλία, η οποία θέλει στη σημερινή διάσκεψη στο Παρίσι να την παρουσιάσει ως κοινή γαλλοκυπριακή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η κυπριακή πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα θα είναι ένα από θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το philenews πέραν των όσων είχε αρχικά προτείνει η Λευκωσία, οι Γάλλοι ήρθαν να προσθέσουν τα δικά τους στοιχεία ενισχύοντάς την ακόμη περισσότερο. Στη σημερινή διάσκεψη δεν αποκλείεται η παρουσιαστεί ως κοινή πρόταση των δύο χωρών, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να θέσει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία κάτω από τη δική της ομπρέλα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κύπρο – κατά πάσα πιθανότητα στη Λάρνακα – όπου θα καταφθάνει η βοήθεια. Εν συνεχεία η βοήθεια αυτή θα μεταφέρεται με πλοία προς τη Γάζα.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η Γάζα δεν έχει λιμάνι για να μπορεί να δεχθεί τα πλοία που θα μεταφέρουν την βοήθεια, η Γαλλία με τη σειρά της είναι σε θέση να συμβάλει με δικά της μέσα ώστε να μπορεί η βοήθεια από τα πλοία να μεταφέρονται στη στεριά. Παράλληλα προβλέπεται και η δημιουργία πλατφόρμας εκφόρτωσης της βοήθειας, την οποία στο τέλος θα την παραλαμβάνουν τα Ηνωμένα Έθνη για να την διανέμουν στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει στο περιθώριο της διάσκεψης στο Παρίσι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για να συζητήσουν την εν λόγω πρόταση.

Η Λευκωσία φαίνεται να έχει λάβει και θετική απάντηση από πλευράς Ισραήλ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει στείλει το μήνυμα ότι αποδέχεται μόνο την κυπριακή πρόταση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βοήθεια θα ελέγχεται από κοινού από Κύπριους και Ισραηλινούς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όντως είναι ανθρωπιστική βοήθεια και ότι δεν επιχειρείται η μεταφορά υλικών τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών ή πυραύλων ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Η πραγματοποίηση των ελέγχων στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να προωθείται πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους όγκους η βοήθεια προς τη Γάζα. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα στη Ράφα όπου πέραν του περιορισμένου όγκου λόγω του ότι χρησιμοποιούνται φορτηγά, υπάρχει πρόσθετη καθυστέρηση για να ελεγχθούν ένα προς ένα τα οχήματα.