Θέτει εαυτόν πρώτα και κύρια ενώπιον των πολιτών της Λευκωσίας δηλώνει ο Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα του διαλόγου και των συναινέσεων για την υλοποίηση της μεγάλης πρόσκλησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνει παράλληλα πώς η υποψηφιότητα του είναι και ενώπιον όλων των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο χαρακτηρίζει ως το πολιτικό του σπίτι. Υποδεικνύει μάλιστα πώς δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύει ότι το κόμμα του δεν θα αξιολογήσει αντικειμενικά και εν τέλει θετικά τη διάθεσή του να είναι υποψήφιος γι’ αυτό το μεγάλο και κρίσιμο πολιτικό έργο.

Αναφέρει επίσης ότι τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για μία δημοσκόπηση η οποία εκ των πραγμάτων είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και τονίζει πώς οι δημοσκοπήσεις είναι «ένα χρήσιμο εργαλείο, ωστόσο, αλίμονο αν μετατρέψουμε αυτό το εργαλείο σε αποκλειστικό κριτήριο άσκησης πολιτικής».

– Γιατί διεκδικείτε τη  δημαρχία του Δήμου Λευκωσίας; Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν να λάβετε τη συγκεκριμένη απόφαση;

– Προέρχομαι, όπως είναι γνωστό, από την τοπική αυτοδιοίκηση και ήμουν από τους πρώτους που τάχθηκα υπέρ αυτής της πολύ σπουδαίας μεταρρύθμισης: της δημιουργίας του νέου Μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιτυχής υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα αναβαθμίσει τη ζωή των κατοίκων της πόλης μας, μετατρέποντας ταυτόχρονα τη Λευκωσία σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή μας. Ο πρώτος Δήμαρχος της νέας εποχής θα κληθεί να φέρει εις πέρας ένα τιτάνιο έργο, σε πολλά επίπεδα: θεσμικά, διαδικαστικά, λειτουργικά, επικοινωνιακά αλλά και οραματικά! Θωρώ ότι είναι μια μεγάλη πρόσκληση – αναλογιζόμενος και τον ιδιαίτερο συμβολισμό και το συναισθηματικό φορτίο που φέρει η μοιρασμένη μας πρωτεύουσα- και αποφάσισα να θέσω τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την πείρα αλλά και την αφοσίωσή μου στην υπηρεσία των συμπολιτών μου. Πόσο μάλλον όταν ανήκω σε αυτούς που αγωνίστηκαν για τη θέσπιση του Μητροπολιτικού Δήμου, σε αντίθεση με άλλους που βρέθηκαν απέναντι και τον πολέμησαν ποικιλοτρόπως.

– Γιατί δεν περιμένατε τις διαδικασίες του ΔΗΣΥ; Η αρχική σας ανακοίνωση έδινε την εντύπωση ότι θέτατε τον εαυτό σας στη διάθεση του κόμματος. Τι άλλαξε;

– Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά οφείλει να στηρίζεται στη διαφάνεια και την ειλικρίνεια λόγων και προθέσεων. Βγήκα ανοιχτά και έθεσα εαυτόν πρώτα απ΄ όλα στη διάθεση και στην κρίση των πολιτών της Λευκωσίας – απευθυνόμενος ταυτόχρονα στις πολιτικές δυνάμεις και φυσικά στον ΔΗ.ΣΥ., που ήταν και είναι το πολιτικό μου σπίτι. Η πολιτεία μου, τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο είναι γνωστή και προσδοκώ ασφαλώς τη στήριξη του κόμματός μου, αλλά όχι μόνο: το νέο σχέδιο για τον Μητροπολιτικό Δήμο απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνέργειες. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα του διαλόγου και της σωστής, υπεύθυνης εκτίμησης του μεγάλου διακυβεύματος αυτής της εκλογής: θα πετύχει το μεγάλο εγχείρημα της «νέας» Λευκωσίας, ή θα καταλήξει σε μια απλή, τυπική συνένωση υφιστάμενων δήμων και κοινοτήτων; Mια τέτοια εξέλιξη θα υπονομεύσει το μέλλον της πόλης μας για τις επόμενες γενιές.

– Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτό οφείλεται στο αποτέλεσμα της εσωτερικής δημοσκόπησης. Τι απαντάτε;

– Συζητάμε εδώ και μέρες για μια δημοσκόπηση η οποία εκ των πραγμάτων είναι ανεπίκαιρη. Πρώτα απ΄όλα, δύο από τα βασικά πρόσωπα που «μετρήθηκαν» έχουν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται για το αξίωμα, άρα τα δεδομένα είναι πλέον τελείως διαφορετικά. Αλλά επιτρέψτε μου και μια γενικότερη τοποθέτηση: οι δημοσκοπήσεις είναι ένα άριστο εργαλείο για να «ακτινογραφήσουμε» μια δεδομένη χρονική στιγμή και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Αλίμονο αν μετατρέψουμε αυτό το εργαλείο σε αποκλειστικό κριτήριο άσκησης πολιτικής. Επαναλαμβάνω, εδώ μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο διακύβευμα! Οι πολίτες θα αποφασίσουν με βάση προγράμματα, θέσεις και ιδέες – αλλά και με βάση την πείρα, τις γνώσεις και την ιστορία του κάθε υποψηφίου. Ναι στις δημοσκοπήσεις λοιπόν, αλλά στον κατάλληλο χρόνο και όταν όλα τα δεδομένα θα έχουν τεθεί στο τραπέζι.

– Η υποψηφιότητα σας θα παραμείνει μέχρι τέλους ανεξαρτήτως των κομματικών αποφάσεων; Αν δηλαδή ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ είναι κάποιος άλλος, θα παραμείνετε υποψήφιος;

– Τώρα είναι η ώρα του διαλόγου και της διαβούλευσης. Η ώρα της ευθύνης και της συνεκτίμησης όλων των στοιχείων, κυρίως των ποιοτικών, που θα διαμορφώσουν μια επιτυχημένη υποψηφιότητα. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι το κόμμα μου δεν θα αξιολογήσει αντικειμενικά και εν τέλει θετικά τη διάθεσή μου να είμαι υποψήφιος γι’ αυτό το μεγάλο και κρίσιμο πολιτικό έργο.

– Σας ανησυχεί η μετάβαση στα νέα δεδομένα της μεταρρύθμισης; Πιστεύετε ότι μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση;

– Όπως είπα και πριν, αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών: η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος. Θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα προσήλωση στον στόχο – και φυσικά τεχνογνωσία, εμπειρία στη διοίκηση, δεξιότητες όχι μόνο διαχειριστικές αλλά και πολιτικές, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε. Και αναπόφευκτα, αναδεικνύεται και το μεγάλο δίλλημα αυτής της εκλογής: θα επιλέξουμε έναν υποψήφιο με ισχυρό βιογραφικό, με βούληση και όραμα, που πιστεύει βαθιά στον νέο θεσμό, ή έναν υποψήφιο που έχει σταθεί ενάντια στη μεταρρύθμιση και με λόγια και με έργα;

– Ποια είναι τα σχέδια σας για τη Λευκωσία; Τι φιλοδοξείτε να επιτύχετε ως Δήμαρχος του νέου Δήμου της πρωτεύουσας;

– To όραμα για την Λευκωσία του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι ένα ευχολόγιο ή μια έκθεση ιδεών. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ένα συνεκτικό, φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο, που θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών μέσα από την αξιοποίηση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, της προτεραιότητας στις περιβαλλοντικές πολιτικές και της προσήλωσης στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Οραματίζομαι μια Λευκωσία πολυεπίπεδα «πράσινη», φιλική και μοντέρνα, που θα αποτελεί επίκεντρο επιχειρηματικότητας, ποιότητας ζωής και πολιτισμού για την ευρύτερη γειτονιά μας. Μια πόλη ανοιχτή στα νέα ρεύματα, που θα σέβεται την ιστορία και την παράδοσή της αλλά θα στρέφεται συνεχώς προς την εξέλιξη, προς το μέλλον.

Οραματίζομαι μια πρωτεύουσα ζωντανή και ανθρώπινη, που θα αναπτύσσεται με βάση τεκμηριωμένα και επεξεργασμένα σχέδια και θα στηρίζεται σε μια αυτοδιοικητική πυραμίδα με γνώσεις, δημιουργικότητα, εξειδίκευση και κορυφαίες δεξιότητες. Για να φτάσουμε όμως εκεί, πρέπει να περάσουμε τον δύσκολο κάβο της συγχώνευσης, της ενοποίησης, της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Δήμου. Αυτή θα είναι και η βασική προτεραιότητά μου, εάν οι συμπολίτες μου μου εμπιστευθούν τον ρόλο του Δημάρχου.

Εννοείται ότι -όπως πάντα, στη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής- για όλα αυτά είμαι απολύτως ανοιχτός σε έναν ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες: οι πραγματικές τους ανάγκες, οι επιθυμίες και οι προσδοκίες τους για μια καλύτερη πόλη, για καλύτερες συνθήκες ζωής, θα είναι ασφαλώς ο οδηγός μου στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, ρεαλιστικού αλλά και φιλόδοξου προγράμματος.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας ως Δήμαρχος Λευκωσίας και γιατί κάποιος να επιλέξει τη δική σας υποψηφιότητα;

– Η ανακατάληψη του ιστορικού κέντρου της πόλης από τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τη φοιτητική νεολαία, με πολλές μικρές φοιτητικές εστίες και τη λειτουργία χώρων διασκέδασης είναι ψηλά στην ατζέντα μου. Μια συντονισμένη επιχείρηση αναβάθμισης του κέντρου, με χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας θα αποδώσει στους συμπολίτες μας τις αξίες των περιουσιών τους και θα δημιουργήσει νέες υπεραξίες. Η επιστροφή της ζωής στο κέντρο είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της εγκληματικότητας και εν γένει της παραβατικότητας. Προτεραιότητά μου είναι επίσης η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης ώστε, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να ανακουφιστεί το κυλοφοριακό και να έχουμε άμεσα αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών μέσα από την αξιοποίηση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, της προτεραιότητας στις περιβαλλοντικές πολιτικές και της προσήλωσης στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Σχέδιο με μετρήσιμους στόχους, χρονοδιαγράμματα και διαφανείς απολογισμούς θα είναι η δική μου μέθοδος διακυβέρνησης του νέου ενιαίου δήμου. Με αυτό το προφίλ υποβάλλω την υποψηφιότητά μου.