Σε δύσκολο γρίφο προς επίλυση σε ότι αφορά τις συνεργασίες  τις δημοτικές εκλογές, αναδεικνύεται ο Στρόβολος, λόγω των εν δυνάμει υποψηφίων για το χρίσμα και της συντήρησης ονομάτων που ασκούν πιέσεις στις κομματικές ηγεσίες αφού οι ίδιες αγνοούν τη βούληση των τοπικών παραγόντων και των τοπικών κοινωνιών, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Στο ΔΗΚΟ, η επιμονή της ηγεσίας του να συντηρεί το σενάριο στήριξης μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους παρά την πίεση των τοπικών επιτροπών του κόμματος, φαίνεται ότι περιέπλεξε ακόμα περισσότερο  τα πράγματα.

 Από πλευράς Πινδάρου έχει  βγει εντελώς εκτός κάδρου η υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους, με την ηγεσία του κόμματος να βάζει στο τραπέζι και άλλα σενάρια συνεργασίας και να μην αποκλείει προσέγγιση με ΔΗΠΑ,  κάτι που ασκεί πίεση στο ΔΗΚΟ.

Το τελευταίο διάστημα έρχεται  στο προσκήνιο η περίπτωση του Χρίστου Τσίγκη της ΔΗΠΑ, ως συνεργασία των δύο κομμάτων, συν της ΕΔΕΚ και ανεξάρτητα του τι θα πράξει το ΔΗΚΟ. Το σενάριο αυτό βέβαια έρχεται να μπει ως σφήνα  για να λειτουργήσει και ως πίεση προς την ηγεσία του  Δημοκρατικού Κόμματος,  στην οποία αποδίδεται  κωλυσιεργία και επιμονή στην περίπτωση Παπαχαραλάμπους,  που έβαλε δύσκολα  για τη συνεργασία.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη,  για την περίπτωση Παπαχαραλάμπους, η πίεση αποδίδεται στο Προεδρικό  με αποδέχτη τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ως εξόφληση προεκλογικού γραμματίου για  την στήριξη της  υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη από το δήμαρχο Στροβόλου.

Κύκλοι του ΔΗΚΟ πάντως σημείωναν στον «Φ» πώς και η στάση στις προεδρικές εκλογές αποτελεί κριτήριο. Από πλευράς τοπικών επιτροπών υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και είναι γνωστή και η επιστολή των τοπικών επιτροπών προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο με την οποία απαιτούσαν στήριξη της υποψηφιότητας του δηκοïκού νυν δημοτικού συμβούλου Σταύρου Σταυρινίδη, τον οποίο ευνοούν και τοπικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και δια ζώσης προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ σε συγκεντρώσεις τοπικών επιτροπών. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους και  για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος να συντηρεί σενάριο στήριξης Παπαχαραλάμπους. Κομματικές πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά το εξής στον «Φ»: «Έρχεται από την μια ο ΔΗΣΥ και μας λέει να μας δώσει τον Δήμο Στροβόλου με δικό μας υποψήφιο. Έρχεται το ΑΚΕΛ από την άλλη και μας λέει, ότι είναι διαθέσιμο να συνεργαστεί μαζί μας και να στηρίξει υποψήφιο μας με αντάλλαγμα τη Λακατάμια. Αλλά εμείς λέμε να συζητήσουμε τον Παπαχαραλάμπους που δεν είναι δικός μας».

Η πίεση βέβαια από την τοπική κοινωνία του Στροβόλου είναι τέτοια πλέον που κατά πολλούς δεν αφήνει περιθώρια στην ηγεσία του κόμματος για την περίπτωση Παπαχαραλάμπους. Το ναυάγιο της συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ στον Στρόβολο συνδέεται, όπως αναφέρουν και με τις εξελίξεις στον Δήμο Λεμεσού. Το σενάριο στήριξης Γιάννη Αρμεύτη από πλευράς ΔΗΣΥ έχει ναυαγήσει οριστικά λόγω των αντιδράσεων στην επαρχιακή της Λεμεσού. Η συνεργασία δεν φαίνεται να προχωρά ούτε στη Λάρνακα και φυσικά ούτε και στην Πάφο. Ως εκ τούτου ουσιαστικά πλέον μπαίνει στο τραπέζι σενάριο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ στην Λεμεσό με στήριξη του Γιάννη Αρμεύτη και παράλληλα συνεργασία ΔΗΚΟ- ΑΚΕΛ και στον Στρόβολο με υποψήφιο του ΔΗΚΟ και στήριξη υποψηφίων του ΑΚΕΛ σε άλλους Δήμους και συγκεκριμένα στον Δήμο Λακατάμιας και τον Δήμο Ύψωνα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά προερχόμενοι από κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος, υπάρχει περίπτωση το ΔΗΚΟ να πάρει τους δύο μεγαλύτερους Δήμους της Κύπρου. Δηλαδή της Λεμεσού και του Στροβόλου.

Από την άλλη φαίνεται ότι από πλευράς ΔΗΣΥ ουσιαστικά δεν έχουν άλλη απάντηση και δεν υπάρχει και εναλλακτική κομματική υποψηφιότητα για τον Δήμο Στροβόλου. Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεργασία με άλλα κόμματα, η ηγεσία του κόμματος παρουσιάζεται αποφασισμένη να συζητήσει και την περίπτωση του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΠΑ Χρίστου Τσίγκη. Στο σενάριο αυτό φαίνεται να κολλά και η ΕΔΕΚ, όχι όμως το ΔΗΚΟ. Στο Δημοκρατικό Κόμμα είτε με την περίπτωση Παπαχαραλάμπους μένουν χωρίς συνεργασία, είτε, αν επικρατήσει τελικά η γραμμή των τοπικών του Στροβόλου για διεκδίκηση του Δήμου με υποψήφιο του κόμματος και πιο συγκεκριμένα με τον επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, Σταύρο Σταυρινίδη, σημαίνει ότι δεν συζητούν το σενάριο για Χρίστο Τσίγκη. Συνεπώς στο ΔΗΚΟ, είτε θα προχωρήσουν όντως σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, είτε θα ανακατωθεί ξανά η τράπουλα με τον ΔΗΣΥ να μπαίνει στο παιχνίδι.

Στην Πινδάρου, παρόλο ότι έβαλαν στο τραπέζι το σενάριο Τσίγκη, δεν έχουν κλείσει την πόρτα της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, αναμένοντας ουσιαστικά κίνηση από μέρους του για ξεκαθάρισμα προθέσεων. Βέβαια όμως, εδώ είναι που μπαίνουν στην εξίσωση τα αγκάθια της συνεργασίας σε άλλους Δήμους που περιπλέκουν ξανά την κατάσταση.