Άστραψε και βρόντηξε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά τη συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει την πρόσληψη συμβούλων-συνεργατών των μελών της κυβέρνησης.

Έφερε τους πλείστους βουλευτές προ των ευθυνών τους για τοποθετήσεις τους που αφορούν σημαντικές παραμέτρους του εν λόγω νομοσχεδίου, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την αρχή της συζήτησης, αρκετοί από τους συμμετέχοντες επανήλθαν σε θέματα που υποτίθεται πως είχαν ξεκαθαριστεί σε σχέση με το νομοσχέδιο. Ωστόσο, όταν τέθηκε θέμα ειδικής ρύθμισης του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, η οποία θα έδινε ενδεχομένως ασυλία σε όσους παρανόμως εργοδοτήθηκαν, ο κ. Μιχαηλίδης ξέσπασε.

Με έντονο ύφος, αλλά χωρίς να βγει εκτός ορίων, είπε πως η Βουλή θα ευλογήσει μια παρανομία, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αλλά ούτε και η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά. Για τον κ. Χριστοδουλίδη, ανέφερε πως δεν τήρησε προσωπική δέσμευσή του για συμμόρφωση σε ό,τι αφορά παράνομη πρόσληψη συνεργατών, ενώ μίλησε για αισθητικό που είναι σύμβουλος της κ. Καρσερά.

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο είχε ετοιμαστεί μετά και από επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας την περασμένη άνοιξη, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν παρανομίες σε σχέση με ειδικούς συνεργάτες που προσλήφθηκαν από την κυβέρνηση.

Το ξέσπασμα προέκυψε λίγο πριν ολοκληρωθεί μιας ώρας συζήτηση για το υπό αναφορά ζήτημα. Ο κ. Μιχαηλίδης πήρε τον λόγο και χωρίς να κρύβει τη δυσφορία του για τις τοποθετήσεις που έγιναν, είπε: «Να θυμίσω για το θέμα της συγγένειας… Όταν στην Ελεγκτική Υπηρεσία έχω διαδικασία προσλήψεων είμαι υποχρεωμένος να απέχω ακόμα και αν (σ.σ. ο υποψήφιος) είναι συγγενής 4ου βαθμού. Που εκεί είναι διαδικασία που θα πάει στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, που προσβάλλεται στο Δικαστήριο… Άρα θεωρούμε ότι πρέπει να προστατευτεί κάποιος διορισμός από φαινόμενα νεποτισμού {…} αλλά θέλουμε να αφήσουμε έναν βουλευτή να διορίζει τον αδερφό του ή ο υπουργός να διορίζει τον αδερφό του άλλου υπουργού, το οποίο είναι ακριβώς φαινόμενο νεποτισμού {…} Δηλαδή να τα κάνουμε όλα στραβά επειδή κάτι είναι στραβό; {…} Όταν έγινε ο Νόμος των κοινοβουλευτικών συνεργατών, τον οποίο κάναμε με την αγαπητή Λουίζα το 2019, ήταν για να ρυθμίσουμε ένα θέμα το οποίο προηγήθηκε εδώ και 20 χρόνια. Δηλαδή, υπήρχε κόσμος, που ήταν υπάλληλοι εδώ και 10-15-20 χρόνια και βάλαμε μια μεταβατική διάταξη για να μην τους διώξουν, να μην μείνουν στο δρόμο. Τώρα λέμε ότι η Προεδρία πριν ορισμένους μήνες προσέλαβε κάποιους. Να θυμίσω εδώ -επειδή έχω την έκθεσή μου- την κοπέλα, η οποία έχει το δίπλωμα αισθητικής και φροντίδας ομορφιάς που είναι η σύμβουλος της πρώτης κυρίας. Να θυμίσω μια κυρία που ούτε το λευκό ποινικό μητρώο δεν το έχει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 10 Μαΐου μου είχε πει ότι «ακόμη και αυτούς που έχω σήμερα, πριν ψηφιστεί ο Νόμος, εγώ όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του κοινοβουλευτικού συνεργάτη θα τους διώξω». Δεν τους έδιωξε. Επιλογή του. Και τώρα ερχόμαστε…

Να θυμίσω, επίσης, ότι η δική μας θέση ως Ελεγκτική Υπηρεσία, στην οποία παραμένουμε συνεπείς, είναι ότι αυτές οι προσλήψεις ήταν ούτως ή άλλως παράνομες. Επειδή όταν υπογράφαν συμβόλαιο, αυτό το πρώιμο συμβόλαιο που προνοεί η νομοθεσία του προϋπολογισμού, εκεί έλεγε ότι «τον προσλαμβάνω (σημ. τον σύμβουλο) για να μου παρέχει συμβουλές». Τι συμβουλές μπορεί να παρέχει μια αισθητικός σε θέματα αρμοδιότητας ενός Υπουργού; Καμία συμβουλή. Δεν είναι άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις για να παρέχει συμβουλές. Ως εκ τούτου, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να παρέχει συμβουλές στον Υπουργό Υγείας ένας πολιτικός μηχανικός».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μιχαηλίδης συνόψισε τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας: «Η θέση μας είναι ότι η μεταβατική διάταξη είναι φωτογραφική νομιμοποίηση παρανομίας για πρόσωπα τα οποία προσλήφθηκαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Δεν μιλούμε για υπαλλήλους τους οποίους θέλουμε να προστατεύσουμε, να έχουν 5, 10, 15 χρόνια υπηρεσία…».

Ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους σε εκείνο το σημείο επενέβη: «Άρα πάει περίπατο η αναδρομικότητα».

Για να απαντήσει ο Γενικός Ελεγκτής: «Η άποψή μας είναι ότι το νομοσχέδιο ως κατατέθηκε δεν είχε αναδρομικότητα και είναι λάθος να έρθει η Βουλή και να νομιμοποιήσει την παρανομία…».

Και πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης μετά από άλλο ερώτημα: «Ο προϋπολογισμός δίνει το δικαίωμα στους υπουργούς και στον πρόεδρο να προσλαμβάνουν συμβούλους των οποίων τα καθήκοντα είναι να παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές. Δεν τους επέτρεπε ούτε να πιάσουν γραφείς, ούτε να πιάσουν λειτουργούς πληροφορικής… Γι΄ αυτό και είχαμε εκφράσει τη θέση ότι η 19χρονη ήταν παράνομη… Άρα η δική μας η θέση είναι ότι αυτή τη στιγμή αυτά τα πρόσωπα παρανόμως εργοδοτούνται από το Προεδρικό. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό το οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει, δεν το έκανε. Είναι Πρόεδρος {…} δικαίωμα του. Αλλά είναι λάθος να έρθει η Βουλή να νομιμοποιήσει και να επιβραβεύσει αυτή την παρανομία».