Το μεγάλο στοίχημα του Προέδρου είναι η πάταξη της διαφθοράς  και για αυτό το λόγο το «μηδενική ανοχή» δεν είναι καθόλου σύνθημα τονίζει ο στενός συνεργάτης του και διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας όσα και ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πρόσφατα πως: Η φήμη της χώρας και η αξιοπιστία της είναι υπεράνω οποιουδήποτε συμφέροντος.

Στη συνέντευξή του στο «Φ», ο ίδιος επισημαίνει πως σε εννέα μήνες η κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα και απέδειξε ότι έχει στρατηγική, σχέδιο, πρόγραμμα, όραμα και να τα υλοποιεί. Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος  θολώνει τα νερά σε ότι αφορά ενδεχόμενο ανασχηματισμό και διασκεδάζει τις εντυπώσεις μετά από ενταθείσα ψιθυρολογία για επικείμενες αναδομήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Υποστηρίζει ότι η προεδρική αναφορά για αύξηση της παρουσίας γυναικών έχει να κάμει με τα διοικητικά συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών και υποδεικνύει σε σχέση με τη συμπλήρωση 18μηνου για την εξασφάλιση υπουργικής σύνταξης σε περίπτωση ανασχηματισμού πως: ο Πρόεδρος απέδειξε ότι δεν ενεργεί σύμφωνα με παρωχημένες αντιλήψεις γύρω από την άσκηση της πολιτικής. 

-Αλήθεια μετά από εννέα μήνες στην εξουσία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη πιστεύετε ότι ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες του κόσμου που έδωσε θετική ψήφο στον Πρόεδρο;

-Πιστεύω ακράδαντα ότι σε πολύ σημαντικά θέματα και ότι ως μοντέλο διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που έθεσε και υλοποίησε προεκλογικές του δεσμεύσεις για το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής του. Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι, ναι, αυτά που υποσχέθηκε τα κάνει πράξη τα υλοποιεί και ο κόσμος που τον εξέλεξε, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμά του, τον κρίνει σύμφωνα με αυτά που κάνει πράξη. Υπήρξαν, όμως, και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινής, και θέματα, κατ’ εμένα ήσσονος σημασίας, τα οποία θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα, υπήρξαν όμως και αστοχίες που έδωσαν τροφή για κριτική. Από την πείρα μου και ως δημοσιογράφος, αλλά και στην πολιτική τα τελευταία χρόνια και παρακολουθώντας και τη διεθνή πολιτική σκηνή, δεν υπάρχει Κυβέρνηση που εργάζεται και να μην κάνει λάθη. Το σημαντικό, όμως, είναι να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται έγκαιρα τα λάθη και η Κυβέρνηση να έχει στρατηγική, σχέδιο, πρόγραμμα, όραμα και να τα υλοποιεί. Σε αυτό το επίπεδο πιστεύω ότι η Κυβέρνηση τους πρώτους εννιά μήνες έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα ως προς την επίλυση προβλημάτων και εφαρμογή πολιτικών, παραδείγματος χάρη, στην Παιδεία, στην Υγεία, στις εργασιακές σχέσεις, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε θέματα προσφυγικής πολιτικής, στέγασης των προσφύγων, αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, αλλά και σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά μας θέματα, όπως οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και η κινητικότητά που έχει δημιουργηθεί ξανά γύρω από το εθνικό ζήτημα, η διαχείριση του ζητήματος της Πύλας, η αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή μας, καθώς και η ενεργός συμμετοχή μας στις αποφάσεις της ΕΕ.

-Οι 100 ημέρες πέρασαν χωρίς αξιολόγηση. Πότε τελικά θα γίνει η αξιολόγηση των Υπουργών; Θα αναμένετε το 18μηνο για να ικανοποιηθεί και η συνταξιοδότηση όσων θα αναδομηθούν;

– Η δημόσια αξιολόγηση των πρώτων 100 ημερών έγινε σε συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε καθημερινή βάση και είναι μια διαρκής διαδικασία. Τώρα, για την αξιολόγηση των Υπουργών και των συνεργατών του Προέδρου πιστεύω ότι είναι και αυτή μια διαρκής διεργασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι αυτό το θέμα δεν το συζητά μαζί μας. Για το θέμα των 18 μηνών που αναφέρεστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε ότι δεν ενεργεί σύμφωνα με παρωχημένες αντιλήψεις γύρω από την άσκηση της πολιτικής.

– Μετά την προεδρική δήλωση ότι εντός του 2024 θα αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στο Υπουργικό φουντώνουν οι φήμες ότι επίκειται ανασχηματισμός… και η μουρμούρα λόγω ανασφάλειας νυν υπουργών ότι έχουν εκπέσει της εμπιστοσύνης του Προέδρου;  Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση…

– Το θέμα του ανασχηματισμού ήταν και είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να το ασκήσει όποτε ο ίδιος κρίνει απαραίτητο. Το γεγονός ότι δήλωσε ότι θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στη διακυβέρνηση το επόμενο διάστημα, έχει να κάνει και με το θέμα του διορισμού των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών. Επειδή και οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι βραχίονες άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, άρα σ’ αυτόν το θέμα αναφερόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

– Με το ΔΗΣΥ τι γίνεται; Ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο «Φ»  έτεινε χείρα συνεργασίας, βρίσκει ανταπόκριση ή όχι;

– Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ξεκάθαρος ως προς αυτό το θέμα. Είναι έτοιμος να συνεργαστεί, είπε πολλές φορές, για το καλό της χώρας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πόσω μάλλον με τον ΔΗΣΥ. Αυτό, όμως, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει σε συνέντευξη του σε εσάς, το αφήνει να το αποφασίσει ο ίδιος ο ΔΗΣΥ, εάν και εφόσον κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι η συνεργασία του Προέδρου με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, και υπό την ιδιότητα της ως Προέδρου της Βουλής, είναι άριστη, όπως υπάρχουν και γέφυρες επικοινωνίας της κυβέρνησης με τον ΔΗΣΥ στη Βουλή για το καλό της χώρας. 

– Τι απαντά ο Πρόεδρος στην πρόσκληση Αβέρωφ Νεοφύτου να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό δηλώνοντας έτοιμος να τον στηρίξει; Θα έχει κάποια επικοινωνία με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ;

– Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη προσπάθεια τόσο για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για διάρρηξη του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού όσο και στα ΗΕ με τον ΓΓ, για τον διορισμό απεσταλμένου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και όχι μόνο. Αυτή η προσπάθεια είναι προσπάθεια του κυπριακού λαού και εννοείται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί την ενότητα γύρω από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και κάθε στήριξη είναι καλοδεχούμενη.

-Τελικά καταφέρατε να προσμετρήσετε εάν και ποιά είναι η έκταση του κυβερνητικού έργου που βρίσκεται υπό εξέλιξη; Και πως δουλεύει το σύστημα με τους πιο χαμηλόβαθμους να ελέγχουν υπουργούς και γενικούς;

– Το κυβερνητικό έργο είναι και καταγεγραμμένο και μετρήσιμο. Ένας πρώτος απολογισμός έγινε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τις πρώτες 100 μέρες και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ετοιμάζεται και θα τεθεί σε λειτουργία και μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να το παρακολουθεί. Όσον αφορά τη Γραμματεία Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που είναι υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι δεν πρόκειται για μηχανισμό ελέγχου των Υπουργών και των γενικών διευθυντών. Πρόκειται για βοηθητικό στην εργασία των Υπουργών και γενικών διευθυντών, εργαλείο, γιατί οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής για κάθε θέμα αγγίζουν οριζόντια όλα τα Υπουργεία. Και ο συντονισμός είναι απαραίτητος για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για τον πολίτη και με το λιγότερο κόστος. Είναι, επίσης, ένα εργαλείο που βοηθά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

-Ο Πρόεδρος  Χριστοδουλίδης πως προτίθεται να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία με τη διαφθορά;  Και πως απαντά στην πρόκληση του ΑΚΕΛ ότι είναι μέρος του κατεστημένου που εξέθρεψε τη διαφθορά ως υπουργός στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη;

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τη στάση ζωής του και με την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου έδωσε δείγματα γραφής για χρηστή διοίκηση και εντιμότητα. Η αντιπολίτευση είναι κατανοητό ότι θα ασκεί κριτική μέσα στα πλαίσια του ρόλου της. Όμως, είναι οξύμωρο το ΑΚΕΛ να λέει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μέρος του κατεστημένου επειδή ήταν μέρος της προηγούμενης Κυβέρνησης, την ώρα που υποστήριξε υποψήφιο Πρόεδρο, έναν εκ των στενότερων συνεργατών του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στην Κύπρο για το «Cyprus Confidential»

-Το μεγάλο στοίχημα είναι μεν οι ένοχοι να πληρώσουν, από την άλλη είναι πως θα καθαρίσει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο;

-Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για αυτό τον λόγο το «μηδενική ανοχή» δεν είναι καθόλου σύνθημα. Από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος έδειξε ότι το εννοεί, και στο θέμα των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, μπορώ να πω και με κόστος ανάμεσα στους επαγγελματίες  παρόχους υπηρεσιών, αλλά και τώρα στις αποκαλύψεις με το κωδικό όνομα «Cyprus Confidential». Η φήμη της χώρας και η αξιοπιστία της είναι υπεράνω οποιουδήποτε συμφέροντος. Για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε και έρχονται στην Κύπρο, στις αρχές Δεκεμβρίου, εμπειρογνώμονες  από τις  ΗΠΑ, ώστε να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση τις διωκτικές Αρχές. Έτσι θωρακίζουμε και τη φήμη της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά περισσότερο θωρακίζουμε τον τομέα των υπηρεσιών και καθιστούμε την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για ποιοτικές επενδύσεις.

– Αλλαγή μοντέλου για την κυπριακή οικονομία προκύπτει; Γιατί σώνει και καλά όλα να κινούνται στον αστερισμό των επενδυτών που συνοδεύονται από σκιές και υπόνοιες;

– Και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και κατά την εννεάμηνη παρουσία του στο πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάπτυξη που επιδιώκεται από την κυβέρνηση είναι ισορροπημένη. Είναι ανάπτυξη που στηρίζεται  στην προώθηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που ενισχύει την αγροτική και την τουριστική βιομηχανία, τις επενδύσεις και την Παιδεία, αλλά και προωθεί την Κύπρο ως κέντρο παροχής σωστών και υγιών υπηρεσιών, με την ταυτόχρονη, όπως είπα, προσέλκυση μεγάλων, ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Άρα υπό αυτή την έννοια, ναι, κτίζουμε ένα σύγχρονο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

– Η κριτική για το θέμα των συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου σας άγγιξε όλους. Εσείς τι απαντάτε;

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα κριθούν από το έργο τους. Και θα τους κρίνει ο κυπριακός λαός στο σύνολο του. Πιστεύω ότι η ανθρωποφαγία δεν ήταν και δεν θα πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας της κυπριακής κοινωνίας. Το έργο της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί συνολικά και όχι λόγω των όποιων συμβούλων ή συνεργατών επιλέγουν οι αξιωματούχοι του κράτους να έχουν δίπλα τους. Φυσικά, τούτων δεχθέντων, η Κυβέρνηση έστειλε στη Βουλή, για πρώτη φορά, νομοσχέδιο που καθορίζει κριτήρια συγκεκριμένα για την πρόσληψη συμβούλων και συνεργατών. Αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στην παρούσα Κυβέρνηση.

– Στην καταγγελία  του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρ. Χριστοφίδη για δημιουργία «εξωθεσμικού στρατού νέων στο Προεδρικό, τι  απαντάτε; 

– Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το να υπάρχουν, όπως προεκλογικά δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάποιοι σύμβουλοι για θέματα νεολαίας κοντά στον Πρόεδρο, δεν ακυρώνει και δεν καταργεί τα οργανωμένα σύνολα των νέων μας. Η νέα γενιά, όπως αποδεικνύεται και από τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυβέρνησης, βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτικών της Κυβέρνησης.

«Είμαστε κοντά στο διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ»

– Σε ότι αφορά το διορισμό απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ πολλά ακούμε, αλλά τίποτε δεν γίνεται… αναμένετε κάτι;

-Θέλω να υπενθυμίσω ότι στο Κυπριακό υπήρχε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και είχαν ατονήσει οι διεθνείς προσπάθειες, όχι εξ υπαιτιότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μέρα εκλογής του, έχουμε φτάσει στο σημείο ο ΓΓ των ΗΕ να έχει αποφασίσει τον διορισμό συγκεκριμένης απεσταλμένης για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει σαφή θέση προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο ψηφίσματα των ΗΕ. Την ίδια ώρα η ΕΕ, την ενεργότερο εμπλοκή της οποίας επιδιώκουμε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει συμπεριλάβει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του καλοκαιριού, ανάλογες αναφορές και είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί. Τώρα είμαστε κοντά στην επίτευξη του πρώτου στόχου για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, όπως ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες είπε προ ημερών στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Άρα, έχουμε ένα σκηνικό αυτή τη στιγμή πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε πριν από εννιά μήνες. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ξαναρχίσουν οι διεργασίες. Εμείς έχουμε και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα όχι μόνο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά και για να έχουν θετικό αποτέλεσμα.