Δεν φαίνεται να προκύπτει οτιδήποτε ουσιαστικό που να διαφοροποιεί τα δεδομένα σε σχέση με το Κυπριακό από τη χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και τη συνάντηση του με Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις τους, η κάθε πλευρά υποστήριξε τις θέσεις της. Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε ξανά για πραγματικότητες στην Κύπρο στις οποίες πρέπει να βασιστεί η όποια λύση, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πώς η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης ενημέρωσε αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτό το οποίο προκύπτει μέσα από τις πληροφορίες, είναι ότι το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις με τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ τέθηκε και κατά τη διάρκεια της κατ΄ ιδίαν συνάντησης τους, χωρίς όμως κάτι το ουσιαστικό. Έλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για λίγη ώρα τηλεφωνικά προβαίνοντας σε μία σύντομη ανασκόπηση των εξελίξεων. Συμφώνησαν επίσης για συντονισμό των επόμενων βημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη βδομάδα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Νωρίτερα χθες στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα για θετικά αποτελέσματα σημειώνοντας ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δικές μας προσπάθειες.

«Εξάλλου, είναι γνωστή και η θέση της Αθήνας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, άρα η οποιαδήποτε συνάντηση η οποία μάλιστα θα έχει θετικά αποτελέσματα, θεωρώ ότι θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε χθες και στις ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχής της νεκρής ζώνης. Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει μια αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς, της νεκρής ζώνης, με διαφορετικά περιστατικά, μια διαχρονική στάση που δεν υποβαθμίζουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση, έχουμε αποταθεί και στα Ηνωμένα Έθνη και στη Ευρωπαϊκή Ένωση, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες – αυτή είναι η προτεραιότητα μας – για να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι που ζουν στις γύρω περιοχές και όποτε χρειάζεται να παρθούν περισσότερα μέρα να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς κατασκευάζει οχυρωματικά έργα στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε πληροφόρηση για το τι γίνεται, βέβαια δεν θα ήθελα δημόσια (να αναφερθώ). Υπάρχει αυτή η γενικότερα προσέγγιση αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, είναι γεγονός, το είδα και εγώ επισκεπτόμενος πρόσφατα τον Άγιο Δομέτιο, αλλά το βλέπω καθημερινά και από τις εκθέσεις που λαμβάνουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η άλλη πλευρά θέτει όρο η θητεία του απεσταλμένου που θα διορίσει ο ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχουν όροι, άκουσα τις δηλώσεις. Ο ΓΓ των ΗΕ είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, από κει λαμβάνει την εντολή του ο ΓΓ. Μακάρι να υπάρχει πολιτική βούληση και μπορούμε σαφώς πιο γρήγορα να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν θα χρειαστούν έξι μήνες αν υπάρχει πολιτική βούληση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά αποκλείει την ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ΓΓ, ο οπαίος ελπίζουμε να διορίσει μια προσωπικότητα για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών, είναι δεσμευμένος από τα ίδια τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Από εκεί παίρνει τους όρους εντολής του ο ΓΓ των ΗΕ, άρα, και ο απεσταλμένος του κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο».

Σε ερώτηση αν απάντησε θετικά η τουρκική πλευρά στον διορισμο συγκεκριμένης προσωπικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ ότι υπήρξε επίσημη απάντηση. Γνωρίζουμε από δηλώσεις (της τουρκικής πλευράς) που έγιναν».

Στα δικά του ο Τατάρ

Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και μίλησε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρασιατική Πλατφόρμα Στρατηγικών Ερευνών (ASAD).

Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», στο συνέδριο με τίτλο «Η προοπτική της τδβκ στον τουρκικό αιώνα» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – ο κ. Τατάρ παρέθεσε τις θέσεις του Κυπριακό, λέγοντας ότι «κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία» των δύο πλευρών. «Ας εξερευνήσουμε μαζί τους φυσικούς πόρους», είπε ο κ. Τατάρ.