Ο Γενάρης θα σηματοδοτήσει, μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, μερική κινητικότητα στο Κυπριακό, εξ αφορμής του διορισμού της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Μαρία Άνχελ Ολκίν Γκουεγιάρ, της οποίας η αποστολή ξεκινά επισήμως την 1η Ιανουαρίου, θα έχει μπροστά της ένα δύσκολο παζλ. Από τη μια είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς οι οποίες κινούνται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και από την άλλη είναι η τουρκική αξίωση για αναγνώριση και κατοχύρωση του ισότιμου καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.
Βασικό ζητούμενο για την νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών είναι να βρει το μονοπάτι που θα οδηγεί σε δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αποστολή καθόλου εύκολη λαμβανομένου υπόψη του προαπαιτούμενου που θέτει η τουρκική πλευρά για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Μια θέση οποία μπαίνει ως όρος για να αποδεχθεί η τουρκική πλευρά να δεχθεί να συζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα η Άγκυρα – και κατ’ επέκταση ο Ερσίν Τατάρ – φροντίζει τις τελευταίες ημέρες να υπενθυμίζει στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ότι η μέθοδος και η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα. Θεωρώντας ότι θα πείσουν τα Ηνωμένα Έθνη να συζητήσουν το θέμα της αποδοχής της «κατοχύρωσης της κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων.
Με νέες του δηλώσεις χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα πρέπει να ξοδέψει χρόνο στο νησί και όχι να έρθει εδώ για κάποια 24ωρα, σημειώνοντας πως εξ όσων έχει ενημερωθεί ο διορισμός της θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αναμένουμε τις ανακοινώσεις του ΓΓ για ότι εξ όσων έχει ενημερωθεί ο διορισμός ισχύει από την 1η του χρόνου. Ανέφερε πως αμέσως μετά την 1η του χρόνου όπως έχει ενημερωθεί μέχρι στιγμής η απεσταλμένη θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα, και αμέσως μετά θα επισκεφθεί την Κύπρο.
«Αυτό που έχω ζητήσει λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία μου από απεσταλμένους, από ειδικούς ή προσωπικούς, είναι η ανάγκη να μην επισκέπτεται την Κύπρο μόνο για κάποια εικοσιτετράρα ή σαρανταοκτάωρα. Θα πρέπει να έρθει εδώ να δουλέψουμε μαζί, φυσικά και θα επισκεφθεί την Άγκυρα, το Λονδίνο, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει να μείνει να ξοδέψει μέρες στην Κύπρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από τη συζήτηση για να φτάσουμε στο επιθυμητό που δεν είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.
Εξάλλου, μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων της Ομορφίτας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό προσωπικής απεσταλμένης, σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Αναμφίβολα, πρόσθεσε, «οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ποικίλες και πολυεπίπεδες, και απαιτούν από όλους μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα και, πάνω απ’ όλα, ενότητα και ομοψυχία».
Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «επιθυμία και ύψιστη προτεραιότητα όλων μας είναι να δούμε την πατρίδα μας να απελευθερώνεται και να επανενώνεται μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων τούτου του τόπου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ελπίζει και στη στήριξη, πέραν της κοινωνίας, και όλων των πολιτικών κομμάτων, αφού ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο, που δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, είναι κοινός. «Η προσπάθεια και ο αγώνας μας είναι προσπάθεια και αγώνας όλων εκείνων που πιστεύουν στα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», σημείωσε.