Η παρουσία μελών της κυβέρνησης κατά την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού θεωρείτο ως δεδομένο. Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών καθόταν με τις ώρες και άκουε τις ομιλίες και τα σχόλια των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, κατά την πρώτη συνεδρία της ολομέλειας έδιναν τον παρών τους και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Φέτος τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και η κυβέρνηση παραγνώρισε παντελώς την Βουλή καθώς κανένας υπουργός δεν ήταν εκεί, ούτε καν ο υπουργός Οικονομικών για να ακολουθήσει την παράδοση των προκατόχων του.

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ η πράξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως παραγνώριση και ασέβεια προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και αφού πέρασαν σχεδόν δύο ώρες, και το θέμα αναδείχθηκε πρώτα από το philenews, έσπευσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης. Κανένας άλλος εκ των υπουργών δεν πήγε μέχρι το κοινοβούλιο έστω και εκ των υστέρων. Σημειώνεται δε πως παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη μη παρουσία υπουργών. Όπως είπε, είναι απαξιωτικό για τη Βουλή να συζητείται ο προϋπολογισμός χωρίς την παρουσία υπουργών. Είπε, επίσης, πως όταν η Κυβέρνηση καλεί βουλευτές στο Προεδρικό για επικοινωνιακούς λόγους, αυτοί μεταβαίνουν. «Νομίζω πως θα πρέπει να πάει ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση. Θερμή παράκληση να έχουμε την παρουσία υπουργών» πρόσθεσε.

Με τις αναφορές του κ. Λουκαΐδη συμφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής. «Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας κύριε συνάδελφε. Θα το έθετα και εγώ. Συνιστά παραγνώριση της Βουλής» είπε η κ. Δημητρίου. «Μιλούν οι αρχηγοί των κομμάτων, εκπρόσωποι κομμάτων, αύριο μιλούν οι βουλευτές μας, είναι οι θέσεις μας όπως καταγράφονται μετά τη συζήτηση που έχει προηγηθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και συνιστά παραγνώριση του σώματος εδώ να μην υπάρχει παρών ούτε και ένας Υπουργός», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, προτού ξεκινήσει την ομιλία επικαλέστηκε την κίνηση και το μπλοκάρισμα των δρόμων γύρω από τη Βουλή λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για την καθυστέρηση. «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ευαισθησία και θα είναι εδώ», είπε.

Γύρω στις 5.50, σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού πήγε στην Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης. Χωρίς κάποιος άλλος εκ των συναδέλφων του να τον ακολουθούν.

Πέρσι, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο τέως ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης κάθισε επί ώρες στην αίθουσα της ολομέλειας ακούοντας και καταγράφοντας τις θέσεις των κομμάτων. Ανάλογη στάση τήρησε προηγουμένως και ο Χάρης Γεωργιάδης. Πρώην στελέχη κυβερνήσεων σχολιάζοντας το χθεσινό συμβάν έκανα λόγο για «ασέβεια προς τη Βουλή».

Η απουσία των υπουργών προσέφερε μια καλή βάση στην πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού να ασκήσει έντονη κριτική προς την κυβέρνηση. Υπέδειξε πως πρόκειται για «ασέβεια προς το Σώμα» που χρειάστηκε πολλές φορές «να βάλει πλάτη» για να στηρίξει το κυβερνητικό έργο. Ενώ χαιρέτισε την παρουσία του Αλέξη Βαφεάδη. Θέλοντας να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση το πόσο ανάγκη έχει τη Βουλή, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως «δεν μπορούν τα κρίσιμα ζητήματα να επαφίενται στην αντιπολίτευση ή η Βουλή να αναλαμβάνει ευθύνες που δεν της αναλογούν».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου διερωτήθηκε εάν «ο νέος αέρας» στον οποίο αναφερόταν προεκλογικά ο κ. Χριστοδουλίδης «είναι το να αγνοεί την αντιπολίτευση». Διαμήνυσε δε πως το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που τους πρώτους δέκα μήνες κατάφερε να απογοητεύσει ακόμα και πολλούς από όσους την ψήφισαν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπέδειξε κατά τη δική του ομιλία πως «τα λάθη του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αυτούς του εννέα μήνες δεν ήταν λάθη πολιτικής αλλά λάθη επιλογών». Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε αμέσως στην διόρθωση των λαθών που μπορούσε να διορθώσει. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, που είναι επίσης ένας εκ των εταίρων στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, σημείωσε κατά την ομιλία του τα στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Ο τρίτος αρχηγός, της ομάδας των συμπολιτευομένων, Μάριος Καρογιάν έκανε επίσης αναφορά στα θετικά της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Από πλευράς ΕΛΑΜ ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το κόμμα του επιβεβαιώθηκε για τα όσα υποστήριζε σε σχέση με το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανάλωσε όλη του την ομιλία στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Οι αρχηγοί των κομμάτων στις δικές τους τοποθετήσεις ανέπτυξαν και τις θέσεις τους και στο Κυπριακό.