Απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Υπουργείο Άμυνας ότι τα πυροβόλα BS-3 διαμετρήματος 100 χιλιοστών που πώλησε η Κυπριακή Δημοκρατία το περασμένο καλοκαίρι, κατέληξαν στον ουκρανικό στρατό.

Αφορμή για τα σχόλια που ξεσηκώθηκαν αποτέλεσαν φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν τους προηγούμενες μήνες και παρουσιάζουν Ουκρανούς στρατιώτες ως χειριστές του συγκεκριμένου τύπου πυροβόλου.

Σε μια από τις φωτογραφίες υπάρχει πινακίδα σε ένα πυροβόλο BS-3, η οποία φαίνεται να αναγράφει «Δ΄ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑ».

Το προαναφερθέν γεγονός ξεσήκωσε σχόλια σε κύκλους εντός Κύπρου που ασχολούνται με ζητήματα εθνικής Άμυνας. Ο λόγος είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι το ΥΠΑΜ φέρεται να πώλησε σε έμπορο όπλων 20 πυροβόλα και μεγάλο αριθμό βλημάτων 100 χιλιοστών, καθώς και ρουκέτες γιουγκοσλαβικής προέλευσης. Τα πυροβόλα βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και ευρισκόμενα σε αχρησία.

Κατά συνέπεια εκφράστηκαν σοβαρές υπόνοιες ότι τα εν λόγω πυροβόλα κατέληξαν στον ουκρανικό στρατό και διατυπώθηκαν ερωτήματα κατά πόσον το Υπουργείο Άμυνας κατά την πώληση του εξοπλισμού διασφάλισε να μην καταλήξει το υλικό σε χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο «Φ» έθεσε όλα τα πιο πάνω σε αρμόδιο αξιωματούχο του κυπριακού στρατεύματος. Απέρριψε κατηγορηματικά ότι τα πυροβόλα της Εθνικής Φρουράς είναι τα ίδια που παρουσιάζονται στο σχετικό δημοσιευθέν οπτικό υλικό.

«Πρώτον και κύριο, διασφαλίζουμε ότι οποιοδήποτε όπλο ή οπλικό σύστημα που για διάφορους λόγους πλεονάζει και πωλείται, δεν φέρει διακριτικά. Τα συγκεκριμένα πυροβόλα διαβεβαιώνω πως έφυγαν χωρίς διακριτικά» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να μην καταλήξουν σε χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε υπήρχε βασική προϋπόθεση να μην καταλήξουν σε πεδίο πολέμου. Πέραν από τις πρόνοιες στις συμβάσεις, υπήρχαν και άλλες διαδικασίες όπως οι πληρωμές μέσω τραπεζών, που λειτούργησαν ως ασφαλιστικές δικλίδες. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε ήταν απόλυτα διαφανής. Ζητήσαμε προσφορές για υλικό που δεν είχαμε ανάγκη».