Το βρετανικό αρματαγωγό που θα μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας τελικά κατάληξε στη Μάλτα.

Το Ισραήλ δεν άναψε τελικά πράσινο για μπορέσει το πλοίο να προσεγγίσει τις ακτές της Γάζας με αποτέλεσμα αυτό να αλλάξει πορεία και να κινηθεί προς τη Μάλτα αναμένοντας τις εξελίξεις. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι χωρίς να υπάρξει συγκατάθεση του Ισραήλ και να διασφαλιστούν τα ζητήματα ασφάλειας κανένα πλοίο δεν θα μπορούσε να προσεγγίσεις τη Γάζα για να ξεφορτώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι δυσκολίες στο όλο εγχείρημα ήταν από νωρίς καλά γνωστές σε όλους τους εμπλεκόμενους. Όπως ήταν ξεκάθαρο και για την κυπριακή πλευρά μέχρι που φτάνουν οι δικές της δυνατότητες και ευθύνες. Οι ευθύνες της Κύπρου είχαν να κάνουν με τη διασφάλιση σημείου αναχώρησης του πλοίου, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν το λιμάνι Λάρνακας. Απ’ εκεί και πέρα, εκ των πραγμάτων, η Κύπρος όλα τα υπόλοιπα ήταν εκτός των κυπριακών δυνατοτήτων. Το πλοίο κινήθηκε με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας και όταν δεν μπορούσε να λάβει το τελικό «ΟΚ» από το Ισραήλ τελικά επέλεξε να κατευθυνθεί προς τη Γάζα. Διπλωματικοί κύκλοι σημείωσαν στον «Φ» ότι η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι η κυπριακή πρωτοβουλία οδηγείται σε αποτυχία. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε «ήταν από την αρχή γνωστές οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζονταν», όπως επίσης ήταν ξεκάθαρο προς όλους ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής μεταφορά του φορτίου προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες (ΚΥΠΕ), το πλοίο κατέπλευσε στη Μάλτα, όπου βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του Foreign Office είχαν επιβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα σε δηλώσεις τους στο Λονδίνο ότι το αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay βρισκόταν ανοιχτά των κυπριακών ακτών φορτωμένο με ανθρωπιστικές προμήθειες για τη Γάζα και ανέμενε την έγκριση όλων των πλευρών για να αρχίσει το ταξίδι του.

Σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ, είχε πει πως το Lyme Bay ήταν φορτωμένο με προμήθειες στην Κύπρο «και είναι έτοιμο να αποπλεύσει όταν μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια αυτή μπορεί να γίνει δεκτή και να παραδοθεί».

Εξάλλου, ερωτηθείς την προηγούμενη εβδομάδα από δημοσιογράφους αν υπήρχε κάτι νεότερο σχετικά με το πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε δηλώσει ότι αναμενόταν η τελική έγκριση από πλευράς Ισραήλ. Ερωτηθείς αν είχε ληφθεί απόφαση για το πού θα κατέπλεε το βρετανικό πλοίο, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας είχε πει ότι αυτό ήταν από τα θέματα που τυγχάνουν συζήτησης με την ισραηλινή Κυβέρνηση μαζί και με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την Κύπρο το Ισραήλ είχε δώσει τη συγκατάθεσή του να χρησιμοποιείται ως σημείο εκκίνησης για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Οι τεχνοκράτες από το Ισραήλ που είχαν επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα τις έκριναν ως κατάλληλες για να αποθηκεύεται η βοήθεια μέχρι να φορτωθεί σε πλοία. Ενώ, σ’ ό,τι αφορά το βρετανικό πλοίο, οι Ισραηλινοί είχαν προχωρήσει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους πριν αποπλεύσει από τη Λάρνακα.

Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναφερθεί στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μέση Ανατολή. Εκεί, είπε, συμβάλλουν περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με κόμβο την Κύπρο, η οποία είναι η πλησιέστερη χώρα προς τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών η Κύπρος «λόγω της εγγύτητας αυτής προφανώς και διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο» και πρόσθεσε λέγοντας πως «έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση του βιώσιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι για να υπάρξει μια ανθρώπινη διαρκής αρωγή, θα πρέπει αφενός τα μέρη, τα οποία εμπλέκονται να επιδείξουν μια ανοχή και αφετέρου θα πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές».

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε σε σχέση με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία μιας ασφαλούς κατασκευής στη Γάζα: «Δεν υπάρχει λιμάνι δηλαδή με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να καταπλεύσει ένα συμβατικό πλοίο και να χρειάζονται πλοία πολεμικού τύπου, τα οποία να μπορούν να φτάσουν έως την παραλία. Αρματαγωγά δηλαδή. Πράγμα το οποίο όμως δημιουργεί άλλους κινδύνους ασφαλείας και βεβαίως, έχει να κάνει και με τα βάθη των νερών. Μια υπερσύνθετη άσκηση. Αυτή τη στιγμή όμως είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος».