Η Λευκωσία περιμένει να πάρει στα χέρια της τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αφού τις μελετήσει διεξοδικά θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις ενόψει και της συζήτησης που θα ακολουθήσει σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα βρίσκεται και σε αναμονή για την ανακοίνωση της νέας απεσταλμένης.

Η μη ανακοίνωση του διορισμού της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ δεν ανησυχεί τη Λευκωσία, σύμφωνα και με τα μηνύματα που λαμβάνει από τη Νέα Υόρκη. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους».

Η επίσημη τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως ο διορισμός της νέας απεσταλμένης θα πρέπει να αναμένεται από μέρα σε μέρα. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ προς το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η εκπρόσωπος Dionne Hutchinson δήλωσε ότι η απεσταλμένη θα ανακοινωθεί επίσημα μόλις δοθεί το “πράσινο φως”. Συγκεκριμένα, η κ. Hutchinson σημείωσε πως δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση την Τρίτη. “Δεν θα ανακοινωθεί σήμερα, μόλις έχουμε το πράσινο φως θα το ανακοινώσουμε”, είπε. Σύμφωνα με πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη, αναμένεται να γίνει και επίσημα η πρόσληψη της νέας απεσταλμένης και αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος της.

Η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες αναμενόταν να δοθούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες. Μετά την ανάγνωση των δύο εκθέσεων η Λευκωσία ξεκινά διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να διορθώσει τα όποια πιθανά λάθη ή παραλείψεις. Οι εκθέσεις του ΓΓ θα συζητηθούν σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ ενόψει και της υιοθέτησης ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 30 Ιανουαρίου.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ θα βρεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ενόψει της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Χθες είχε ανάλογη συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων,  Ερσίν Τατάρ.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, σε δηλώσεις του (στον Άλφα) ανέφερε ότι δυστυχώς η ρητορική της άλλης πλευράς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Επίσης σημείωσε και τα εξής: «Θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. […] Είναι λάθος να εγκλωβιζόμαστε σε κόκκινες γραμμές παραμονή μιας βολιδοσκόπησης, μιας διαπραγμάτευσης, όμως οι θέσεις είναι εκεί. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να τιμήσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Εμείς θέλουμε να κινηθούμε στο συμφωνημένο πλαίσιο, που είναι η αναζήτηση λύσης ΔΔΟ στη βάση και ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Όχι δύσκολο, είναι αδύνατο για τη δική μας πλευρά να προσεγγίσει θέσεις που γειτνιάζουν με το αξίωμα της άλλης πλευράς για να πάμε σε λύση δύο κρατών. Αντιλαμβάνεστε ότι δε μπορούμε να μοιράσουμε τη διαφορά, δε μοιράζεται η διαφορά». 

Σε μια άλλη εξέλιξη τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τον διορισμό του νέου διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.  Όπως ανέφερε στην τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του ΓΓ, Frorencia Soto Niño, ο Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε τον Υποστράτηγο Erdenebat Batsuuri από την Μογγολία ως το νέο Διοικητή της Ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP).

Ο Υποστράτηγος Batsuuri διαδέχεται την Υποστράτηγο Ingrid Gjerde από τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ο υποστράτηγος Batsuuri υπηρέτησε μέχρι πρόσφατα ως αρχηγός του επιτελείου της Διοίκησης της μογγολικής αεροπορίας (2020-2023). Προηγουμένως ήταν ανώτερος αξιωματικός στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας (2017-2018), καθώς και επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας (2014-2017).

Έχει συμμετάσχει σε οκτώ επιχειρήσεις ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, μεταξύ άλλων στο Ιράκ, τη Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε ως διοικητής έκτακτης αποστολής στην Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία (2010-2011) και ως διοικητής τάγματος στην Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (2013-2014). Κατείχε επίσης τις θέσεις του Επιτελάρχη στον Νότιο Τομέα της UNMISS (2018-2019) και του Διοικητή του Τομέα της Τζούμπα (2021-2022).