Με το Κυπριακό να επανέρχεται στο προσκήνιο, η πρέσβης της Γαλλίας Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο στέλνει σαφές μήνυμα μέσω του «Φ» τονίζοντας πως μια  λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή και θα ήταν ζημιογόνα για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η Γαλλίδα πρέσβης τονίζει ακόμα ότι τα πράγματα δεν χρειάζεται να μείνουν ως έχουν και «με πολιτική βούληση και ευελιξία, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με τη μορφή μιας ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή προσωπικότητα».

Για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή η Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο και δηλώνει πως  μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις, κυρίως ασφάλειας, τότε η χώρα της θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής. Η Γαλλία πλήρωσε βαρύ τίμημα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διάπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με 41 θύματα, ενώ τρεις Γάλλοι υπήκοοι εξακολουθούν να αγνοούνται ή να κρατούνται όμηροι.

– Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου. Πως τις αξιολογείτε εσείς ως πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία;

-Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου για το νέο έτος σε όλους τους Κύπριους και στη γαλλική κοινότητα στην Κύπρο.

Μόλις έφτασα στην Κύπρο ως πρέσβης τον Δεκέμβριο του 2020, διαπίστωσα ότι οι δύο χώρες μας έχουν έναν μοναδικό δεσμό. Οι μακροχρόνιες, ιστορικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και καλλιεργούνται με πολύ στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα. Η εταιρική μας σχέση συνεχίζει να αναπτύσσεται και να βαθαίνει.

Έχουμε συχνές πολιτικές ανταλλαγές, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο περιθώριο ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων. Ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέπτυξαν προσωπική σχέση εμπιστοσύνης μετά την επίσκεψη του Προέδρου σας στη Γαλλία στις 3 Μαΐου, 2023, τη δεύτερη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την Ελλάδα. Πέρα από το διμερές πλαίσιο, η Γαλλία και η Κύπρος μοιράζονται μεγάλο αριθμό θέσεων εντός της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά στην ασφάλεια και στην άμυνα. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Τέλος, η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και η Κύπρος συνεργάζονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου μοιράζονται τις αξίες της πολυμέρειας, της ειρήνης, της προώθησης της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

– Ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία σήμερα Γαλλία και Κύπρος συνεργάζονται; Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών;

– Σε πολιτικό επίπεδο, οι Πρόεδροι και οι υπουργοί μας βρίσκονται σε συχνή επαφή, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις διεθνείς συνόδους κορυφής. Η αμυντική μας συνεργασία είναι πολύ στενή. Διαρθρώνεται γύρω από πολυάριθμες διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Πολλά γαλλικά πλοία προσεγγίζουν τακτικά τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, καθώς και πολλά αεροσκάφη στην Πάφο. Ευχαριστούμε την Κύπρο για την εξαιρετική φιλοξενία της. Η Γαλλία είναι έτοιμη, όπως ήταν πάντα, να υποστηρίξει την Κύπρο στην αναζήτηση και απόκτηση σύγχρονων αμυντικών πόρων.

Στον οικονομικό τομέα, μεγάλοι Γάλλοι επενδυτές δραστηριοποιούνται στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των αερομεταφορών, αλλά και στην επεξεργασία νερού, για παράδειγμα. Σημαντικές γαλλικές μάρκες διανέμονται στην Κύπρο. Πρόσφατα, άνοιξαν στο νησί γαλλικά καταστήματα franchise. Οι εμπορικές συναλλαγές μας είναι σε μέτριο επίπεδο αλλά αυξάνονται συνεχώς.

Η εκπαιδευτική και πολιτιστική μας συνεργασία επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, ιδίως μέσω του γαλλόφωνου κόσμου, και βασίζεται στο έργο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λευκωσία, των Alliances françaises στη Λεμεσό και την Πάφο και των γαλλοκυπριακών σχολείων στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

–  Ποια είναι η θέση της Γαλλίας όσον αφορά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό;

– Το σημερινό αδιέξοδο επιβαρύνει το μέλλον όλων των Κυπρίων. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι: είμαστε πεπεισμένοι ότι, με πολιτική βούληση και ευελιξία, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με τη μορφή μιας ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών: αυτός ακριβώς θα είναι ο σκοπός της αποστολής της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κυρίας Cuellar. Φυσικά θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στα συμπεράσματά της και ελπίζουμε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.

Εν τω μεταξύ, θα ήθελα να πω σε όλους τους Κύπριους ότι μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια της Γαλλίας, όσο μπορεί, με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει μια λύση στην οποία τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης.

– Θα δεχόταν η Γαλλία μια λύση δύο κρατών στο νησί;

-Η θέση της Γαλλίας για το Κυπριακό είναι σαφής: συνεχίζει να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία υπό μια δίκαιη και βιώσιμη μορφή διακυβέρνησης, με κατανομή της εξουσίας με βάση την πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση δύο κρατών δεν θα αποτελούσε επιλογή, διότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα επωφελούνταν από αυτήν.

– Με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είδαμε να αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Η πρόταση της Κύπρου στηρίχθηκε με θέρμη από τον Πρόεδρο Μακρόν. Μπορείτε να μας πείτε πως οι δύο χώρες θα υλοποιήσουν αυτή τη πρωτοβουλία;

– Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τις ακτές της Μέσης Ανατολής, που παρουσίασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διάσκεψη για τη στήριξη του λαού της Γάζας που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Μακρόν στις 9 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Ο Πρόεδρος Μακρόν χαιρέτισε αμέσως την κυπριακή πρωτοβουλία, η οποία θα παράσχει ένα πολύ πολύτιμο συμπληρωματικό κανάλι σε μια εποχή που ο όγκος της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα είναι ακόμη πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες. Ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις για το θέμα αυτό με τις κυπριακές αρχές. Η Γαλλία αναμφίβολα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις, ιδίως οι προϋποθέσεις ασφαλείας, και χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες. Η Γαλλία εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για να πείσει το Ισραήλ να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.

– Ποια είναι η θέση της Γαλλίας σ’ αυτό τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

– Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να τονίσω ότι η Γαλλία πλήρωσε βαρύ τίμημα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, με 41 θύματα μέχρι σήμερα. Τρεις Γάλλοι πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Η απελευθέρωσή τους αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Η Γαλλία ζητά επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Ανανεώνοντας την υποστήριξή μας προς το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Χαμάς, η Γαλλία ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, με πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων. Σε μια εποχή που η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, η άλλη επείγουσα ανάγκη είναι μια νέα, άμεση και διαρκής ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Θα ήθελα να επανέλθω αναλυτικά στην πολιτική της Γαλλίας για τη Μέση Ανατολή, όπως την παρουσίασε ο Πρόεδρος Μακρόν, η οποία βασίζεται σε τρεις στόχους.

Πρώτον, ένας στόχος ασφάλειας: η Γαλλία έχει δεσμευτεί πλήρως, μαζί με τους εταίρους της, να καταπολεμήσει τη Χαμάς, μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από καιρό ως τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να προχωρήσει περαιτέρω, η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της εργάζονται για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος κυρώσεων κατά της Χαμάς. Στο μέτωπο της ασφάλειας, η βία που διαπράττουν εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Όχθη ανησυχεί επίσης τη Γαλλία, η οποία εξετάζει τη λήψη εθνικών μέτρων κατά των δραστών των απαράδεκτων αυτών πράξεων. Τέλος, είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Η Γαλλία βρίσκεται σε μεγάλη επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση στην Μπλε Γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Πολύ σαφή μηνύματα από την άποψη αυτή μετέφερε και πάλι η Γαλλίδα Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Catherine Colonna, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή. Ένας ανθρωπιστικός στόχος επίσης: η ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος πληρώνει το τίμημα της βαρβαρότητας της Χαμάς και των αντιποίνων του Ισραήλ, αποτελεί προτεραιότητά μας. Η Γαλλία είχε παραδώσει περισσότερους από 200 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου στους τομείς προτεραιότητας της υγείας, των τροφίμων και της στέγασης μέσω δώδεκα αεροπορικών επιχειρήσεων, αρκετές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής γέφυρας. Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» εξακολουθεί να βρίσκεται στο λιμάνι El Arish της Αιγύπτου, παρέχοντας ιατρική και νοσοκομειακή υποστήριξη σε τραυματισμένους πολίτες στη Γάζα. Πρόκειται για πλήρεις ιατρικές εγκαταστάσεις στις οποίες έχουν προσφύγει δεκάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150 χειρουργικές επεμβάσεις και περισσότερες από 800 ιατρικές εξετάσεις.

Η Γαλλία συνεργάζεται με τους διάφορους ιδιωτικούς και θεσμικούς εταίρους της για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλληλεγγύης τις επόμενες ημέρες. Η Γαλλία παρέδωσε 705 τόνους πρόσθετης βοήθειας με πλοίο μέσω Αιγύπτου, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και τον γαλλικό όμιλο CMA-CGM. Ο τελικός στόχος αφορά στην αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα: η λύση των δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα είναι η μόνη που προσφέρει την προοπτική μιας διαρκούς ειρήνης. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε για να το επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις κυπριακές αρχές για τη συνεχή στήριξή τους στις γαλλικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ιδίως όσον αφορά στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία για την πιθανή απομάκρυνση δυτικών υπηκόων από το Λίβανο και την παροχή διευκολύνσεων για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Οι κυπριακές αρχές βοήθησαν πολύ στην απομάκρυνση Γάλλων υπηκόων από το Ισραήλ μέσω Κύπρου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Γαλλία δεν έπαψε ποτέ να είναι παρούσα στην περιοχή

– Πιστεύετε ότι χώρες όπως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες θα πρέπει να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο;

– Μπορώ να αναφερθώ μόνο στη γαλλική θέση, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Γαλλία δεν έπαψε ποτέ να είναι παρούσα για να διασφαλίσει και να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Μια γαλλική φρεγάτα περιπολεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή και το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» βρίσκεται στο λιμάνι El Arish της Αιγύπτου. Τα δύο αυτά πλοία είναι οι ναυαρχίδες του γαλλικού ναυτικού μας.

Εκτός από τα τρέχοντα γεγονότα, η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους της για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή. Κάθε χρόνο από το 2020, στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας EUNOMIA, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα πραγματοποιούν μια μεγάλη ναυτική άσκηση. Στόχος της είναι η ενίσχυση της ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιβεβαίωση της δέσμευσης των εταίρων για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και της ελεύθερης κυκλοφορίας. Η τελευταία άσκηση, που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2023, στέφθηκε με επιτυχία, με επιστέγασμα την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη επί της γαλλικής φρεγάτας «Chevalier Paul”. Τέλος, πλοία του Γαλλικού Ναυτικού προσεγγίζουν τακτικά λιμάνια της Κύπρου, έναν προορισμό που είναι πάντα πολύ δημοφιλής στους ναυτικούς μας.

– Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως βλέπετε τη συνεργασία των δύο χωρών;

– Η συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ έντονη. Αυτό είναι εμφανές στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, όπου οι δύο χώρες μας μοιράζονται την επιθυμία να διασφαλίσουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Οι δύο χώρες μας ανταλλάσσουν συχνά απόψεις σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμφίβολα σύντομα θα διευρυνθεί με νέα μέλη, μόλις εκπληρωθούν τα κριτήρια ένταξης από τις διάφορες υποψήφιες χώρες. Ενόψει της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026, η Γαλλία είναι έτοιμη να μοιραστεί την πρόσφατη εμπειρία της με τους Κύπριους εταίρους της. Όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, η Γαλλία και η Κύπρος εργάστηκαν αποτελεσματικά για την ολοκλήρωση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που διαπραγματεύτηκαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε διμερές επίπεδο, η Κύπρος είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης της Γαλλίας για τους αιτούντες άσυλο. Τέλος, η Γαλλία και η Κύπρος προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές την επόμενη άνοιξη. Ελπίζουμε να δούμε μια ευρεία συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, σε αυτή τη σημαντική άσκηση της δημοκρατίας.

Τα πράγματα αλλάζουν με τη γαλλική γλώσσα

– Οι Κύπριοι ήταν ανέκαθεν λάτρεις της αγγλικής γλώσσας. Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση άρχισε να αλλάζει;

– Ναι, τα πράγματα αλλάζουν! Φυσικά, οι Κύπριοι εξακολουθούν να μαθαίνουν και να εξασκούνται στα αγγλικά, και αυτό είναι καλό. Αλλά μαθαίνουν επίσης όλο και περισσότερο γαλλικά: διδάσκονται πλέον σε όλα τα κυπριακά δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου είναι υποχρεωτική ως δεύτερη σύγχρονη ξένη γλώσσα από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022. Επιπλέον, το Γαλλοκυπριακό Σχολείο, το οποίο ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 2012 και έχει παράρτημα στη Λεμεσό από το 2022, αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο και συμβάλλει στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη χώρα, με 430 μαθητές φέτος από δεκάδες εθνικότητες. Από την ηλικία των 2 ετών μέχρι το απολυτήριο, τα μαθήματα διδάσκονται στα γαλλικά, ακολουθώντας το γαλλικό πρόγραμμα σπουδών. Η διδασκαλία στα ελληνικά είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο της Γαλλοφωνίας: η γαλλική γλώσσα στην ποικιλομορφία!

Χαιρόμαστε πολύ που η Κύπρος έχει ενταχθεί στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας ως συνδεδεμένο μέλος και θα είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε σε οποιαδήποτε μελλοντικά βήματά της. Η Γαλλία θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας στο Villers-Cotterêts και στο Παρίσι στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2024 και φυσικά θα είναι τιμή μας να υποδεχτούμε την κυπριακή αντιπροσωπεία.

Αυξημένος κίνδυνος λόγω της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

-Συνδέεται η ισλαμιστική τρομοκρατία με το πολιτικό Ισλάμ ή είναι μια ρητορική που χρησιμοποιείται από κάποιους για να ενισχυθεί η ξενοφοβία;

Η δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σχεδόν μονοπωλείται από απόψεις που δαιμονοποιούν το πολιτικό Ισλάμ. Για την ακρίβεια, υπάρχει μεγάλη καχυποψία γύρω από τις ισλαμιστικές οργανώσεις και κόμματα. Πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν τον ισλαμισμό ως μια a priori απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Βέβαια, σε αυτό έχει συμβάλλει η έξαρση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας μετά τα τραγικά γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Τα αίτια της ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση: κρίση ταυτότητας της δεύτερης και τρίτης γενιάς μουσουλμάνων της Ευρώπης, ταξικές αντιθέσεις και κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός εναντίον όσων προέρχονται από την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η Ευρώπη δεν κατόρθωσε να ενσωματώσει τους μουσουλμάνους πολίτες της που τώρα νιώθουν αποξενωμένοι. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν εργαλειοποιήσει θρησκευτικές αξίες και πεποιθήσεις για να δικαιολογήσουν τη χρήση βίας. Επομένως, η τρομοκρατία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και δεν χωρούν απλουστεύσεις.

-Πιστεύετε πως ο ισλαμικός εξτρεμισμός στην Ευρώπη θα αυξηθεί μετά τον πόλεμο της Χαμάς και του Ισραήλ;

-Ζούμε σε μια εποχή όπου η πληροφορία διακινείται πολύ γρήγορα μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι σκληρές εικόνες που έρχονται από τη Γάζα είναι βέβαιο ότι θα ριζοσπαστικοποιήσουν ορισμένους πολίτες μουσουλμανικής καταγωγής στην ήπειρο μας. Το καλό νέο είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες από ποτέ να αντιμετωπίσουν τέτοιες απειλές.