Με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ζητά ενημλερωση για τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή «ώστε οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν θητεία στον κατοχικό στρατό» και ποια μέτρα θα λάβει «για την προστασία των δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ζουν κάτω από το παράνομο καθεστώς των κατεχόμενων περιοχών».

Σημειώνει ακόμη ότι, το παράνομο καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, που είναι υποτελές στο Τουρκικό κράτος, συνεχίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των Τουρκοκυπρίων. Η δίωξη του Mustafa Hürben, ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιων στρατιωτικού δικαστηρίου στα κατεχόμενα, στις 18 Ιανουαρίου 2024, εξαιτίας της άρνησής του να υπηρετήσει ως έφεδρος, στον κατοχικό στρατό, έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα πολιτικών διώξεων και εκβιασμών εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων, υποχρεώνει τους Τουρκοκύπριους να υπηρετούν στον στρατό κατοχής, αρχικά ως στρατεύσιμοι και αργότερα ως έφεδροι. Η άρνηση υπηρεσίας, θεωρείται λιποταξία η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης και ήδη τρεις Τουρκοκύπριοι, οι Murat Kanatli, Halil Karapasaoglou και Haluk Selam Tufanli, έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το ίδιο ζήτημα.