Μέσω τηλεοπτικής της παρέμβασης η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να εξηγήσει τα όσα ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών, περί του τι θεωρεί παλιό και τι θεωρεί νέο.

Η κ. Δημητρίου υπέδειξε επίσης ότι πρέπει να εξηγήσει, προς ποιους ήταν οι αιχμές που άφησε. «Πρέπει να εξηγήσει, αν αφορούν εμάς, αν αφορούν τους απερχόμενους Υπουργούς, αν αφορούν τα Μέσα που έχουν με κάποιο τρόπο τοποθετηθεί και έχουν δείξει τα ίδια την αντίδρασή τους σε έναν χειρισμό ο οποίος δεν ήταν και ο πιο ενδεδειγμένος ή την κοινωνία των πολιτών που αυτή τη στιγμή αν θέλετε έχει σχηματίσει μια συγκεκριμένη άποψη» είπε.

Η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως ο ΔΗΣΥ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη συνεχίζει να είναι ταγμένος να βρίσκει λύσεις, να λειτουργεί συναινετικά εκεί και όπου μπορεί χωρίς όμως να αφαιρείται το δικαίωμα στην κριτική και την πολιτική άποψη.

 «Γι’ αυτό εξάλλου ανήκουμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Άρα έτσι θα συνεχίσουμε σας διαβεβαιώ για όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουμε ενώπιον μας και δεν είναι λίγα. Είναι ίσως από τις πιο σύνθετες πολιτικές συγκυρίες τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε. το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να αφήνονται υπόνοιες μεταξύ μας. Επί πολιτικών, είναι αυτό το ζήτημα, είναι το ζήτημα του κυπριακού, το εθνικό μας θέμα, είναι η οικονομία, όλα αυτά θα πρέπει να έχουν τις ανάλογες απαντήσεις. Οι απαντήσεις οι πολιτικές είναι κρίνουμε το κυβερνητικό έργο αυτός είναι ο ρόλος μας αφού είμαστε και στην αντιπολίτευση και βεβαίως παρόλα ταύτα τις δικές μας εισηγήσεις, πως θα ανταπεξέλθουμε» κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν,  έριξε νέα καρφιά στη διάρκεια δηλώσεών του. Ο Μάριος Καρογιάν μιλώντας στον «Άλφα» επανέλαβε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ασκήσει το συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα του να επιλέγει υπουργούς και συνεργάτες, με βάση τα δικά του κριτήρια. 

«Έκανε τις επιλογές που έκρινε ως καλύτερες για συνέχιση του κυβερνητικού έργου. Εμείς δεν είχαμε καμία εμπλοκή, ούτε εισηγήσεις υπήρξαν, ούτε διαβούλευση. Έτσι έκρινε και ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει τον δικό του τρόπο που χειρίζεται τα θέματα, τον δικό του τρόπο που προχωρεί σε ανασχηματισμό ή στον τρόπο που θέλει να κυβερνήσει», ανέφερε ο κ. Καρογιάν. Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον ίδιο μετά την απόφαση του για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Μάριος Καρογιάν απάντησε αρνητικά. 

Ο κύριος Καρογιάν έπλεξε εξάλλου το εγκώμιο του απερχόμενου Υπουργού Γεωργίας Πέτρου Ξενοφώντος, λέγοντας ότι υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και πολλή προσπάθεια. «Πιστεύω ότι έκανε ένα πολύ σημαντικό έργο τους τελευταίους δέκα μήνες και δεν είναι τυχαίο που οι αγροτικές οργανώσεις και ευρύτερα τα οργανωμένα σύνολα έχουν να πουν τα καλύτερα για το ήθος, την ανθρωπιά, τον χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα του. Άγγιξε δύσκολα θέματα, ο Πρόεδρος όμως είχε άλλες σκέψεις και άλλες επιλογές, όμως η ζωή συνεχίζεται»

Από τη χθεσινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο απουσίαζε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τον οποίο εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χρύσανθος Σαββίδης. Η απουσία του Ν. Παπαδόπουλου οφείλεται σε λόγους υγείας καθώς υποφέρει από ίωση που τον ανάγκασε να παραμείνει περιορισμένος.