Για το κυπριακό ταυτίστηκε η Κύπρος με την παρακολούθηση δημοσιογράφων, όπως προκύπτει από όσα λέχθηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, αν και όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια από κυβερνητικής πλευράς, στην πορεία βελτιώθηκε η σχετική οδηγία της ΕΕ και απαιτείται δικαστικό διάταγμα για να διενεργηθούν παρακολουθήσεις.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνοντας σχετικά τους βουλευτές για τις ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ ανέφερε ότι προέκυψε ενδιαφέρον από τη Γαλλία για συγκεκριμένο άρθρο (το άρθρο 4) το οποίο άπτετο θεμάτων ασφαλείας.

Μας προσέγγισαν πολιτικά για να τους στηρίξουμε, είπε ο κ. Κούρος, ο οποίος πρόσθεσε πως και άλλες χώρες συστρατεύτηκαν με τη Γαλλία επειδή θεωρούσαν πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ενδυναμωνόταν η ελευθερία του λόγου αποτρέποντας τον παρεμβατισμό.

Ο κ. Κούρος ανέφερε επίσης πως η Γαλλία είναι φίλη χώρα καθώς και χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, γι’ αυτό η Κύπρος αποφάσισε να την στηρίξει.

Ο κ. Κούρος υπέδειξε επίσης, πως η κυπριακή νομοθεσία καλύπτει και προστατεύει την ελευθεροτυπία.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι το άρθρο 4 διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια και έχουν απαλειφθεί σημεία τα οποία δυνατόν να θεωρούνταν ότι παρενέβαιναν στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων.