Σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητηθεί η κατάσταση στη Κύπρο, τόσο σε σχέση την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στο νησί όσο και σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Στην κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα παραστεί ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος υπό την ιδιότητα του πολιτικού προϊστάμενου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ενημερώσει το Σώμα για το έργο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μετά την ενημέρωση Στιούαρτ θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο η προσοχή, σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό στρέφεται προς δύο κύριες κατευθύνσεις:

Πρώτον, είναι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την Τετάρτη, όσον αφορά την κατάσταση στο νησί σύμφωνα και με τη δράση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κατ’ αρχάς στις τοποθετήσεις που θα γίνουν από πλευράς μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την συζήτηση. Στη συνέχεια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο ψήφισμα που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος του μήνα και με το οποίο θα ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το λεκτικό του ψηφίσματος ήδη απασχολεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεύτερον, είναι η κάθοδος της νέας απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης η Ολγκίν αναμένεται στο νησί μετά τις 27 Ιανουαρίου. Η απεσταλμένη στο Κυπριακό δεν αποκλείεται να βρεθεί στην Κύπρο την ίδια χρονική στιγμή που θα υιοθετείται το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Λευκωσία δείχνει να θέλει να επενδύσει αρκετά στην κάθοδο της Ολγκίν στο νησί. Φρόντισε ήδη να στείλει μηνύματα στήριξης της προσπάθειας που ξεκινά τώρα η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει – όπως είναι και ο στόχος του ΓΓ – να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα μέσα από την όλη προσπάθεια.

Κρατά τα ΜΟΕ ως μομέντουμ

Το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε αν αναμένεται με την κάθοδο της απεσταλμένης και ανακοίνωση από πλευράς του των μονομερών μέτρων που είχε εξαγγείλει για τους Τουρκοκύπριους. Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι 14 μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και είναι έτοιμα. Σημείωσε ότι είναι «μονομερείς ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», και όχι μέτρα που θα ανακοινωθούν πριν την κάθοδο της κ. Ολγκίν στην Κύπρο.

Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να κρατήσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνη και ως μομέντουμ για την κάθοδο Ολγκίν στο νησί. Να τα παρουσιάσει – ενδεχομένως και ο ίδιος – τη δεδομένη στιγμή για να καταδείξει και προς τα έξω τις καλές του προθέσεις όσον αφορά την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα με την επίδειξη καλών προθέσεων προς την νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών η παρουσίαση ΜΟΕ θα αποτελέσουν και μιας μορφής απάντηση προς εταίρους στην ΕΕ οι οποίοι επανέρχονται στο θέμα της προώθησης μέτρων που θα συμβάλουν στην βελτίωση του κλίματος στο Κυπριακό.

Στα χνάρια του Ντενκτάς

Στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ διατύπωσε – κάτι που φαινόταν μέσα από τις πράξεις του – ότι δηλαδή ακολουθεί πιστά την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό. Μιλώντας σε εκδήλωση με την συμπλήρωση 12 χρόνων από τον θάνατο του Ντενκτάς, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) ότι η πολιτική που ασκεί αυτή τη στιγμή, με την υποστήριξη «της  μητέρας πατρίδας Τουρκίας», παρά τις κάθε είδους κριτική, είναι η πολιτική που τους άφησε κληρονομιά ο Ραούφ Ντενκτάς. Υποστηρίζοντας  ότι δεν θα υποκύψουν σε καμία ενέργεια που θα παρεμπόδιζε «την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ είπε: «Επειδή η κληρονομιά που λάβαμε από τον Ντενκτάς είναι η κυριαρχία, το κράτος, η αγάπη για την Τουρκία». Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας: «Το όνομά του θα διατηρεί πάντα την ιδιαίτερη θέση του στις καρδιές μας».

Στο μεταξύ ο Τουφάν Ερχουρμάν, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, δήλωσε ότι  η πολιτική ισότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη θέση για το κόμμα του και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως μια πιθανή νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό δεν θα είναι ανοικτού τέλους, θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα διασφαλίζεται από την αρχή ότι το στάτους κβο δεν θα συνεχιστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί για άλλη μια φορά αποτέλεσμα παρά τη θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση, κατά την έκφρασή του.