Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αποτέλεσε το κόσκινο μέσα από το οποίο η κυβέρνηση ήθελε να περάσει τις επιλογές για τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία επικυρώθηκαν σήμερα επισήμως από το Υπουργικό Συμβούλιο. Χρησιμοποιώντας την βούλα του Γνωμοδοτικού θα διασφαλιζόταν μια έξωθεν καλή μαρτυρία ότι αποφεύχθηκαν πρακτικές του παρελθόντος με κομματικές λίστες. Από την άλλη, φαίνεται πως από το κόσκινο του Γνωμοδοτικού δεν μπορούσαν να διέλθουν όσοι προέρχονταν από το χώρο του ΑΚΕΛ.

Μέσα από τους διορισμούς των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών διαφαίνεται μία προσπάθεια να κρατηθεί ένα ισοζύγιο όσον αφορά την συμμετοχή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, βρέθηκαν σε θέσεις κλειδιά άτομα τα οποία είχαν εργαστεί στο επιτελείο Χριστοδουλίδη την περίοδο των εκλογών.

Γλυκόπικρη η γεύση στα συγκυβερνώντα κόμματα μιας και υπήρξαν αυτοί που δήλωσαν ικανοποιημένοι από την παρουσία στελεχών τους στα νέα διοικητικά συμβούλια, αλλά και εκείνοι που σαφώς δεν χάρηκαν και ιδιαίτερα από τις επιλογές που είχαν γίνει. Ικανοποιημένοι υπό τις περιστάσεις στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ, ενώ στη ΔΗΠΑ σημειώνουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα.

Όσον αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, που τοποθετούνται στο χώρο της αντιπολίτευσης, από μια πρώτη ανάγνωση των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά άτομα από το χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα οποία μπορεί να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία είναι εκείνα τα άτομα τα οποία ανήκουν στο χώρο του ΔΗΣΥ και είχαν εργαστεί προεκλογικά στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη. Στη δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία πολιτικά τοποθετούνται στον ΔΗΣΥ.

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, οι πληροφορίες που φτάνουν κοντά μας είναι πως απ’ όσους είχαν καταχωρήσει αίτηση μέσω του Γνωμοδοτικού (οι πλείστοι εκ των οποίων συμμετείχαν και σε προηγούμενα ΔΣ) μόνο ένα όνομα πέρασε και βρέθηκε στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου. Όλοι οι άλλοι κόπηκαν λόγω… έντονου κομματικού χρώματος, όπως ήταν μια από τις δικαιολογίες που ακούστηκαν όταν στο Γνωμοδοτικό έκλειναν οι λίστες εισηγήσεων που θα έφευγαν προς τα Υπουργεία.

Στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ευθύς μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, οπόταν επικυρώθηκαν οι διορισμοί, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «για πρώτη φορά συμπολίτες και συμπολίτισσές μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα ΔΣ αυτών των οργανισμών μέσα από μια ανοιχτή, διάφανη, αξιοκρατική διαδικασία. Διαδικασία που εκτιμούμε ότι όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα σε ικανά άτομα που, υπό άλλες περιστάσεις, δεν θα είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν σε αυτές τις θέσεις αλλά και που θα συμβάλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σημαντικού έργου που επιτελούν οι οργανισμοί αυτοί και στην επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής μας».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο πρότεινε προς το Υπουργικό Συμβούλιο συνολικά 338 άτομα, 72% – 172 άνδρες, 28% – 66 γυναίκες, μέσω των καταλόγων εισηγήσεων που κατήρτισε. «Οι κατάλογοι εισηγήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου καταρτίστηκαν στη βάση αντικειμενικής αξιολόγησης που έτυχαν όλοι και όλες οι υποψήφιοι, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κάθε οργανισμού», είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες, αποφάσισε τον διορισμό στα ΔΣ των 11 οργανισμών, 10 οργανισμών σήμερα και το ΔΣ της ΔΕΦΑ την 4η Ιανουαρίου 2024, συνολικά 85 ατόμων – εκ. των οποίων 34% γυναίκες, ενώ ειδικά στις θέσεις προέδρων των ΔΣ των οργανισμών το 40% είναι γυναίκες, ίδιο ποσοστό συμμετοχής γυναικών επίσης και στις θέσεις αντιπροέδρων».

Οι οργανισμοί για τους οποίους έγινε επιλογή διοικητικών συμβουλίων είναι: ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων Κύπρου, ΡΙΚ, ΚΟΑΓ, Αρχή Αδειών, Πολεοδομικό Συμβούλιο, ΚΟΑ, Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και ΘΟΚ. Επίσης διορίστηκαν τα ΔΣ του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, του ΤΕΠΑΚ, ΠΑΝΚΥΠ, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.