Αίτηση που αντιτίθεται σε θέση της Προέδρου του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χανσεάτης στο Αμβούργο κατέθεσαν οι δικηγόροι του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάζ.

Το τριμελές δικαστήριο είχε απορρίψει πρόταση της 7ης Δεκεμβρίου 2023 για ανάγνωση άρθρου γερμανικής εφημερίδας (FAZ) σχετικά με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για άρθρο που παρέπεμπε στη δήλωση του Ερντογάν, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στη Γερμανία στις 17 Νοεμβρίου 2023, εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινική διαδικασία εναντίον «φερόμενου ως μέλους του PKK», δηλαδή του Κενάν Αγιάζ.

Η ομάδα υπεράσπισης του Κούρδου αγωνιστή αξιώνει όπως διαβαστεί το άρθρο της γερμανικής FAZ ώστε να διευκρινιστεί το επίμαχο απόσπασμα για το οποίο δεν υπήρξε καμιά αντίθετη αναφορά από άλλα μέσα ενημέρωσης είτε τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο Ερντογάν είχε τότε εκφράσει ενώπιον δημοσιογράφων χαρά και ικανοποίηση «για μια ποινική δίκη ενώπιον του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου εναντίον ενός ύποπτου στελέχους της κουρδικής τρομοκρατικής ομάδας PKK».

Η ανάγνωση του άρθρου ενώπιον του δικαστηρίου έχει σημασία για να εντοπιστούν και οι πιθανές συνέπειες της διαδικασίας για τον Κενάν Αγιάζ. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος μιας αυταρχικής χώρας που διώκει πολιτικά, φυλακίζει και δολοφονεί Κούρδους και μέλη της αντιπολίτευσης, που διεξάγει εξοντωτικό πόλεμο κατά των Κούρδων, εκφράζει ικανοποίηση για τη διαδικασία στο Αμβούργο, έχει σχέση με πιθανό κίνδυνο του Κενάν μετά την αποφυλάκισή του. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις, σύμφωνα και με την υπεράσπιση, για πιθανή κατασκοπεία ή προσπάθεια εκφοβισμού των δικηγόρων του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2023, εκλάπη φορητός υπολογιστής από δικηγόρο της κυπριακής αποστολής, με πιθανότητα να εμπλέκονται σε αυτό τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση διερευνάται από την αστυνομία του Βερολίνου.

Στην αίτηση, εξάλλου, αναφέρεται ότι το ενδεχόμενο επιθέσεων εναντίον του Αγιάζ και ο εκφοβισμός της υπεράσπισης έχουν αυξημένες πιθανότητες αν ληφθεί υπόψη και η μαρτυρία του πραγματογνώμονα δρα Günter Seufert. Καταθέτοντας στην κύρια ακρόαση της 10ης Ιανουαρίου 2024, ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας και Κουρδιστάν, δρ Σέφερντ, ανέφερε ότι η ΜΙΤ έχει εμπλακεί σε δολοφονίες στο εξωτερικό, όπως αυτήν του ήρωα Θεόφιλου Γεωργιάδη στην Κύπρο το 1994 ή τις δολοφονίες Κούρδων πολιτικών στο Παρίσι το 2013.

Άλλωστε, ο συνδυασμός της κατοχής της Κύπρου και του κουρδικού κινήματος, εκλαμβάνεται ως ιδιαίτερα απειλητικός για το τουρκικό καθεστώς. Το ότι η έκδοση του Κενάν Αγιάζ και η διαδικασία στο Αμβούργο έχουν μεγάλη δημοσιότητα στην Κύπρο και δημιουργούν συνθήκες αλληλεγγύης και υποστήριξης για το κουρδικό κίνημα γενικά, απασχολεί ιδιαιτέρως τη ΜΙΤ και αυτό δεν κρύβεται.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στο Αμβούργο διεξάγεται μια πολιτική δίκη και πως ο Κενάν Αγιάζ διώκεται για την καταγωγή και τις πολιτικές του πεποιθήσεις, όσο κι αν είχε απορριφθεί η τοποθέτηση αυτή από την κυπριακή δικαστική και εκτελεστική εξουσία την περασμένη άνοιξη. Και χρειάζεται να χωνευτούν καλά από τους αρμοδίους, ιδιαίτερα όταν επιστρέψει στην Κύπρο ο Κούρδος αγωνιστής είτε για να εκτίσει την όποια ποινή του είτε μετά από αθωωτική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.