Στα χνάρια που βάδισε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζιώρτζια Μελόνι και το κόμμα της ιταλικής ακροδεξίας που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία φαίνεται ότι θέλει να ακολουθήσει και η κυπριακή ακροδεξιά.

Την ώρα που το κομματικό σύστημα της Κύπρου τίθεται υπό αμφισβήτηση από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και το ίδιο αδυνατεί να δείξει στοιχεία αντίδρασης απέναντι στο κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, το ΕΛΑΜ χτίζει προφίλ κόμματος εξουσίας, καθώς η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει είναι τέτοια που δίνει το δικαίωμα στην ηγεσία του να προετοιμάζει το έδαφος ακολουθώντας το μοντέλο άλλων αντίστοιχων ακροδεξιών χωρών της Ευρώπης που πήραν το πηδάλιο της χώρας τους.

Πρόσφατα το κυπριακό ακροδεξιό κόμμα μετά από πρόσκληση που δέχθηκε να συμμετείχε με τον πρόεδρο του σε συνέδριο του ECR, του κόμματος δηλαδή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Στην παρουσία μάλιστα της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζώρτζιας Μελόνι, η οποία είχε θέσει το συνέδριο υπό την αιγίδα της και άλλων αντίστοιχων Ευρωπαίων πολιτικών και σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Έλον Μάσκ.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται μέσα στην ιστοσελίδα του κόμματος της κυπριακής ακροδεξιάς στην οποία δημοσιοποιούνται και μια σειρά φωτογραφιών από το συνέδριο. Το όλο γεγονός μπορεί να μην έτυχε προβολής από τα κυπριακά ΜΜΕ, ωστόσο δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο καθώς στέλνει ισχυρά μηνύματα προς το πολιτικό σύστημα. Αποδέχτες αυτών των μηνυμάτων δεν είναι μόνο τα κόμματα, αλλά και η Κυβέρνηση και η ίδια η κοινωνία.

Έχουν ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον τα σημεία που έθιξε στην τοποθέτηση του στο Συνέδριο, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο οποίος, όπως αναφέρεται σημείωσε ότι η  ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από τις συντηρητικές, πατριωτικές δυνάμεις οι οποίες θα ορίσουν ξανά ένα πλαίσιο προς στο συμφέρον του απλού λαού. Αφού επανέλαβε τις γνωστές θέσεις σε σχέση με το Μεταναστευτικό και αφού αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημείωσε και το εξής: «Στόχος, μέσα από τον πολιτικό αγώνα τον οποίον διεξάγουμε συμπλήρωσε ο Πρόεδρος μας, είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε τις πολιτικές που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται σε οικονομικά επίσης ζητήματα που βασανίζουν τον λαό μας. Το παράδειγμα της Ιταλίας και της κυρίας Μελόνι, είπε, μας εμπνέει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα».

Η αναφορά στην Τζιώρτζια Μελόνι δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς η Ιταλίδα Πρωθυπουργός θεωρείται πρότυπο στο οποίο φαίνεται ότι θέλει να βαδίσει και η κυπριακή ακροδεξιά.  Η Μελόνι κατάφερε να πάρει την εξουσία με το FDL το 2022 στην Ιταλία προκαλώντας έντονες συζητήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω  των ιδιαίτερα συντηρητικών θέσεων που εκφράζει. Η δράση της στην πολιτική βέβαια είχε ξεκινήσει χρόνια πριν και είχε ταυτιστεί μάλιστα με το νεοφασιστικό κόμμα της Ιταλίας στο οποίο υπήρξε μέλος, ενώ είχε κατηγορηθεί και για αμφιλεγόμενες θέσεις έναντι της περιόδου του Φασισμού υπό τον Μουσολίνι στην Ιταλία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την παρουσία του στο συνέδριο του ECR το ΕΛΑΜ έλαβε πρόσκληση για συμμετοχή στην ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, εάν τελικά εκλέξει ευρωβουλευτή.

Μετά άλλωστε την διάλυση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ως τρομοκρατικής οργάνωσης με απόφαση Δικαστηρίου και την αποκάλυψη της εγκληματικής της δράσης, το ΕΛΑΜ κράτησε αποστάσεις για να  αποφύγει ανάλογη πορεία φθοράς. Περιόρισε ακραίες συμπεριφορές μελών του με διαγραφές, όπως έπραξε με τον βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους και τον δημοτικό σύμβουλο Λεμεσού μετά τα επεισόδια κατά των μεταναστών και αναζητεί πολιτικούς συμμάχους σε αντίστοιχα κινήματα στην Ευρώπη προκειμένου να χτίζει πολιτικό προφίλ.

Η αλλαγή πορείας του ΕΛΑΜ ως κόμμα που ήθελε να ξεφύγει από την σκιά της Χρυσής Αυγής και να αναζητήσει πολιτικό ρόλο, θα μπορούσε να λεχθεί ότι έχει ως σημείο αναφοράς την στάση που τήρησε το ΕΛΑΜ στην πρώτη συνεδρία της νέας Ολομέλειας τον Μάιο του 2021. Με ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία στα έδρανα της Βουλής, έκανε μία κίνηση την οποία στελέχη του χαρακτήριζαν τότε ως κίνηση με την οποία δήλωναν πολιτική παρουσία κόμματος ρυθμιστή.

Σημείο αναφοράς εκείνης της συνεδρίας, το νεύμα που φάνηκε ότι έκανε ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προς τα έδρανα του ΕΛΑΜ για να σηκώσουν το χέρι τους στη δεύτερη ψηφοφορίας και να στηρίξουν την Αννίτα Δημητρίου για Πρόεδρο της Βουλής. Οι τέσσερις τότε ψήφοι του ΕΛΑΜ ήταν αυτοί ουσιαστικά που συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου από τον δεύτερο γύρο και πιάνοντας στον ύπνο τους υπόλοιπους. Την ίδια ώρα όμως το ΕΛΑΜ απενοχοποιείτο στα μάτια μιας μερίδας της κοινωνίας, αναβάθμιζε  τον πολιτικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και ελάμβανε άτυπα στα το χρίσμα της «άλλης Δεξιάς»…