Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ πριν ακόμα συμμετάσχει, ο Κωνσταντίνος Κωσταλιάς, κίνηση η οποία έρχεται να διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Νομικά η εξέλιξη αυτή κλείνει το θέμα, πολιτικά ωστόσο δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα καθώς οι αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων αλλά και συμπολιτευόμενων συνεχίζονται όσον αφορά ευρύτερα το θέμα των ημικρατικών.

Ο Κωνσταντίνος Κωσταλιάς με επιστολή του, την οποία αποκάλυψε το philenews, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέρβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ. Τη Δευτέρα ο Κ. Κωσταλιάς είχε αναφέρει πως θα λάβει τις αποφάσεις του μετά από συζήτηση που θα έχει με τον νομικό του σύμβουλο, και χθες προχώρησε σε υποβολής παραίτησης.

Στην επιστολή του προς τον ΠτΔ ο Κ. Κωσταλιάς σημείωσε πως μετά από έντονο προβληματισμό και για λόγους ευθιξίας και προσωπικής αξιοπρέπειας, υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και της άδικης στοχοποίησής του. Σημείωσε ακόμα πως τα όσα δημοσιεύτηκαν δεν αντικατοπτρίζουν τα πολιτικά του πιστεύω και έχουν διαστρεβλωθεί στη βάση του κομματικού φανατισμού. «Τιμώ και υποκλίνομαι στο γαλανόλευκο της Ελληνικής σημαίας και αγαπώ την ιδιαίτερή μου Πατρίδα Κύπρο» έγραψε στην επιστολή του προς τον ΠτΔ. Καταλήγοντας, ο Κωσταλιάς, υπέδειξε πως τυχόν παραμονή του στο ΔΣ πιθανόν να προκαλέσει επιπλοκές στη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ με άμεσες συνέπειες στους σπουδαστές του Ιδρύματος.

Με την απόφασή του να υποβάλει παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ ο Κωσταλιάς διευκολύνει την κυβέρνηση, όσον αφορά την νομική πτυχή του όλου θέματος, και αναμένεται το Υπουργικό Συμβούλιο στην αμέσως επόμενη συνεδρία του θα προχωρήσει σε νέα απόφαση με την οποία θα διορίζεται ο Δρ. Κωνσταντίνος Βορκάς. Στον Λόφο εκτιμούν πως μετά την εξέλιξη αυτή θα καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και θα κλείσει η όλη συζήτηση.

Σε πολιτικό επίπεδο όμως η αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει την κυβέρνηση στην ησυχία της. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του (στον Άλφα) μίλησε για κοροϊδία του κόσμου. Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το Πρόεδρος «χειρίστηκαν το Γνωμοδοτικό για να αποτελεί άλλοθι για τους διορισμούς ημετέρων».  Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ότι ενίσχυσε την ημετεροκρατία: «Συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο κα την ίδια ώρα ο Πρόεδρος βγαίνει και μιλά για καινοτομία. Η κοροϊδία, όμως, του κόσμου δεν αποτελεί καινοτομία».

Από πλευράς ΔΗΣΥ, η βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου, σε δηλώσεις της (ΡΙΚ) υπέδειξε πως η διαχείριση του όλου ζητήματος από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει να υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο διακυβέρνησης. Όσον αφορά το θέμα της ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων για κάποιους εκ των διορισμών σε βασικούς Ημικρατικούς Οργανισμούς είναι κάτι, σύμφωνα με τη θέση του ΔΗΣΥ, που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.

Οι Οικολόγοι ανέφεραν πως ο διορισμός μελών των διοικητικών συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών αποτελούσε «ανέκαθεν αλισβερίσι των κομμάτων, με τις λίστες ονομάτων των «δικών του» κάθε κόμματος να αποτελούν την μοναδική  πηγή για την επιλογή προσώπων που θα διορίζονταν από τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο». Και κάπως έτσι, προσθέτουν οι Οικολόγοι, «ήταν όλοι τους ήταν ικανοποιημένοι. Βέβαια, αυτή η πρακτική είναι η επιτομή της αναξιοκρατίας και κομματοκρατίας, με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα».  Υποδεικνύουν παράλληλα πως το αποτέλεσμα των ενεργειών του Προέδρου Χριστοδουλίδη «έρχεται να δικαιώσει, δυστυχώς, τα κόμματα και το κάκιστο αναξιοκρατικό σύστημα».